Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jaki Program Na Poczatek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcial bym sie nauczyc pisac programy lecz nie mam pojecia od czego moge zaczac. W zwiazku z tym chcial bym prosic o rady jaki

program by byl dobry na poczatek oraz porady do owego programu.

Prosze o porady za co z gory dziekuje.

Opublikowano

ale w czym chcesz programowac?

Tutaj od neo, nie otrzymasz odpowiedzi idz do pierwszego dzialu i wybierz c++ lub delpi uwarzam 2 najlepsze jezyki

Opublikowano

Polecam delphi, prosty język a ma duże możliwości.

Pierwszy program:

1.Na oknie new form umieść przycisk button1

2.Kliknij 2x na przycisk button1

3.W okienku unit1 dopisz do tego przycisku funkcję:ShowMessage('Hello World');

4.Uruchom program.

Więcej kursów na

http://cpw.net.pl/delphi/kursy/

strona jakby coś nie moja.

@Edit: neo już się bawią w - ...

Kolekcjonuje + :)

Cokolwiek mi dasz dzięki za poświęceni mi czasu ;)

Opublikowano

Nie rozumiem takich ludzi, jak można coś pisać i zaczynać jak niewie się co.

Twój pierwszy post na tym forum i już dałeś ciała...

Nie rozumiecie, że kolega nie wie o co chodzi i chcę się dowiedzieć. To co ma pójść na inne forum i mu powiedzą ?

Pisze, że nie wie od czego ma zacząć więc trzeba go naprowadzić ;)

Jest takie coś jak język programowania za pomocą nich pisze się programy. Niektóre języki są proste w nauce niektóre nie. Ja zacząłem od języka C++ jeśli jesteś amatorem i nie zależy ci na tym programowaniu tak bardzo to lepiej go nie zaczynaj. Masz też inne do wyboru C# itd. (popatrz w google).

Tu masz filmik gdzie koleś tak jakby wprowadza do programowania.

http://www.youtube.com/user/VideoKursPL#p/u/25/EKSrGVJ8RXw

jak chcesz się pobawić trochę i cię wciągnie to zobacz też Pascal'a.

EDIT:

Aha i zakładajcie topiki w odpowiednim dziale.

GrottyCracker22.png
Opublikowano

zależy co chcesz pisać...

jeżeli nie chodzi ci o cheaty to polecam python'a.Świetny język bardzo łatwy w nauce.

Jak cheaty pisać pragniesz to C++ i ASM

@down-java i c# mogą do siebie zrazić.1.Ma bardzo duże problemy z prędkością,a drugi nie ma porządnych tutoriali dla n00bów.

C może zrazić złożonością :P Lepiej żeby został przy języku skryptowym jak np.: Python,Ruby itd.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

delphi to właściwie object pascal czyli po opanowaniu pasacla masz łatwy start z delphi.

Lepiej żeby nie wiedział co napisać niż chciał od razu pisać "haki i boty"

Nie polecam asm na początek ;)

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

http://pl.wikipedia.org/wiki/Program_komputerowy

najpierw przeczytaj to

a potem to:

http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_programowania

i nie pierdol głupot

zacznij od BASIC'a żeby mieć w ogóle pojęcie o programowaniu potem kup symfonie standard 2 tomy i będziesz umiał..

mileena lover <3

Opublikowano

Trzeba być debilem żeby zaczynać od basica. Zresztą skoro go zachęcasz, żeby w nim pisał to może daj mu link do kompilatora na windowsa -.^? Powodzenia w poszukiwaniach.

Zacznij od c++

RAsfepN.png
Opublikowano

@up

nom zapomniałem że w BASICu programuje się liniowo

to Visual Basic zomg jest obiektowy

o to mi chodzi żeby rozumiał co to jest zmienna co to jest funkcja co to struktura a co to klasa.

tego się w vb na uczy

i przejdzie na cięższą składnie czyli C++

mileena lover <3

Opublikowano

często początkującym ciężko zrozumieć wskażniki ;)

Dlatego wart zacząć od assemblera :D

Ale tak poważnie, to często c++ jest za trudne na początek i może zniechęcić do programowania.

Człowiek chce od razu jakieś okna, duperele a ma tylko konsolowy kalkulator ;(

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

Ja osobiście polecam C++, a jeśli zaczynasz to Program Dev C++.

Prosty Program w C++ - Hello World. Polega on na Tekstu pojawiającym się w konsoli. Wchodzisz W Dev C++, Klikasz CTRL + N

(New --> Source File)

I zaczynamy:

Na początek powiem że po komendzie znaki

"#"

Nie są potrzebne a wręcz mamy ich nie pisać!!!

#include <iostream> ################# Program używa komend Input, Output - Poczytaj na Innych forach.

using namespace std; ############### Jeśli nie wiesz poczytaj na innych forach.

int main() ######### - Podstawowa Opcja Programu. Zachęcam a wręcz polecam komendę przed opcją main

"int"

{ ######## Otwarcie :P

cout << "Hello World*" << endl; ############## endl - Używamy kiedy mamy wiele tekstów i nie chcemy mieć wszystkiego w jednej linijce ponieważ wygląda to nie estetycznie.

}

getchar(); ########### Jedna z kończących opcji programu. Jeśli nie wiesz poczytaj na innych forach.

return 0; ######### Ta komenda zawsze sama się przypisuje lecz polecam, czasem mogą być jakieś niedogodności.

* - To co chcemy żeby pisało w konsoli.

Uuu.. Ale się rozpisałem :D Myślę że trochę ci przybliżyłem drogę do C++ Oraz zachęciłem cię do tego języka.

Pozdrawiam.

@EDIT

uwaga.gif

Tak wiem było na tym forum lecz Autor nie znalazł więc napisałem.

Poradnik 100% by xh7rx. Zakaz Kopiowania. Jak jest w regulaminie.

Nie jesteś animowaną osobą w internecie!

Będzie wymierzona kara. Ostrzegam!

Wszystko, co zdarza się raz, może już się nie przydarzyć nigdy więcej, ale to, co zdarza się dwa razy, zdarzy się na pewno i trzeci.

Paulo Coelho

Walkirie

ZBIERAM - !!!

Więc jeśli już coś masz walnąć to walnij MiNuSa ;]

proszę cię! Zbieram - ! Więc jeśli się nie podoba walnij +, ale proszę o -------------!!!

Opublikowano

wy go nie rozumiecie. bo on jest jak ja i wiele innych osob. chce pisac programy to juz wiemy. mnie interesowalo by pisanie nawet takich proscizn co innym zajmuje sekunde a ja chcialem spróbować;] ja robilem takie "ulatwiacze", bo u mnie np przy starcie kompa wlacza sie gg ipla itp. napisalem sobie w Bat'hu takie coś ze wszystko mi sie zaladuje, uruchamiam go wszystkie zbedne programy im zamyka otwiera mi neta i wlacza odrazu nk czy mpc forum;] bardzo mile ulatwienie;]

jak Ci pomogłem daj minusa <-> gdyż mi to obojętne ale lubie czerwony kolor;]

gdyby moderator widział że pomogłem jakoś graczowi, proszę usuń te kilka % statusu ostrzeżeń gdyż jak nie chcący napisze niepotrzebnego posta choć się staram już tego nie robić bardzo przepraszam.

"to przygnębiające uczucie gdy po długim czasie wracasz z wysokim lv, profesjonalnym eq, na najlepszy spot w m2 gdzie "dawniej" ciężko było znaleść wolne miejsce a tutaj pusto i wszyscy o tym miejscu zapomnieli mimo tego że dawało ono najwięcej zabawy:( "

kliknij tutaj a dowiesz się wszystko o privach

Opublikowano

Przeżyj to 16 lat, ucz się 4 lata(Perfect) C++, I wtedy pisz takie nędzne komentarze.

Twoja wypowiedź była bez sensu.. Tylko sobie posty nabijasz <_<

No ale dobra prawda boli ;>

Tak podstawowa opcja, napisałem poradnik(Post) Bo chciałem mu pomóc.

Jeśli nie wiesz co napisać a chcesz nabić sobie post to wyjdź i się nie udzielaj.

Pozdrawiam B)

Wszystko, co zdarza się raz, może już się nie przydarzyć nigdy więcej, ale to, co zdarza się dwa razy, zdarzy się na pewno i trzeci.

Paulo Coelho

Walkirie

ZBIERAM - !!!

Więc jeśli już coś masz walnąć to walnij MiNuSa ;]

proszę cię! Zbieram - ! Więc jeśli się nie podoba walnij +, ale proszę o -------------!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...