Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym zasięgnąć porady przy składaniu kompa.

Chcę w końcu wymienić swojego staruszka na nową machinę, która posłuży mi pewien czas bez wymiany części.

Poniżej wypisałem niektóre części jakie znalazłem (komentarze i możliwe zmiany na lepsze mile widziane).

Procesor: AMD ATHLON II X4 640 AM3 45nm 4x3.0GHz

Ram: 4GB / 1600Mhz CORSAIR XMS3 Classic [1x4GB]. Czy lepiej jest kupić w jednej kości czy może jednak dwie są optymalne? Oczywiście kości mogą być innych firm. Jedyne istotne cechy to wielkość pamięci i taktowanie.

Płyta: ? Tutaj nie za bardzo wiem co i jak. Wszelkiego rodzaju dane nie przemawiają do mnie :) Płyta oczywiście powinna być na am3 i mieć odpowiednie taktowanie pod ram (1600 Mhz), lecz nie wiem jak powinna być złożona- ile wejść pci, ich ułożenie, itp.

Grafika: Nie mam zielonego pojęcia. Przydałoby się coś dzięki czemu będę mógł sobie troszkę pograć w nowe gry, lecz też nie za droga-gdzieś do. 300-350zł.

Czy jest jakaś różnica wydajnościowa biorąc pod uwagę rodzaj wpięcia karty?

Zasilacz: ? Posiadam zasilacz Tracer 4Life/450 HF. Czy wystarczy do potencjalnego zestawu?

Dysk: posiadam WDC WD2000JB-00GVA0 200gb. Dysk jest na ata. Czy jak zmienię płytę to też będę musiał zmienić dysk? Wiem że to kwestia złączy w płycie, lecz czy przejściówki coś w tym wypadku zaradzą?

Nagrywarka: Samsung sh-s182m

Całość (bez dysku, zasilacza oraz nagrywarki dvd – o ile będą pasować ) powinna kosztować jakieś 1100 - 1300zł.

Oczywiście do tego jeszcze jakaś odpowiednia obudowa- bez bajerów :P

P.s. zdaje sobie sprawę że jest całkiem sporo tego typu tematów, lecz chciałbym pod ten procek ustawić cały zestaw- podobno jest na prawdę niezły.

Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Procesor: AMD ATHLON II X4 640 AM3 45nm 4x3.0GHz <- dobry wybór 350zł

Ram: 4GB / 1600Mhz CORSAIR XMS3 Classic [1x4GB] / osobiście wybrałbym Goodram DDR3 2x2GB PC1333 CL9 / 145zł

Płyta główna: MSI 870-C45 194zł

Grafika: Sapphire ATI Radeon HD5770 1GB DDR5/128bit 455zł

Obudowa: Tacens Prior Limited 122zł

Zasilacz*: Fortron FSP460-60GHN 460W 157zł

~1423zł

Jeśli za drogo można zrezygnować z grafiki i wziąć niewiele słabszą:

Palit GTS450 512MB DDR5 332zł

wtedy cena zestawu wyniesie 1300zł ;)

Zasilacz podałem, ponieważ nie jestem przekonany co do firmy Tracer, której to zasilacz posiadasz.

Co do dysku to wystarczy kupić przejściówkę i nie będzie żadnych kłopotów.

Ceny z serwisu www.techplanet.pl

EMPTY :C

Opublikowano

Procesor: AMD ATHLON II X4 640 AM3 45nm 4x3.0GHz <- dobry wybór 350zł

Ram: 4GB / 1600Mhz CORSAIR XMS3 Classic [1x4GB] / osobiście wybrałbym Goodram DDR3 2x2GB PC1333 CL9 / 145zł

Płyta główna: MSI 870-C45 194zł

Grafika: Sapphire ATI Radeon HD5770 1GB DDR5/128bit 455zł

Obudowa: Tacens Prior Limited 122zł

Zasilacz*: Fortron FSP460-60GHN 460W 157zł

~1423zł

Jeśli za drogo można zrezygnować z grafiki i wziąć niewiele słabszą:

Palit GTS450 512MB DDR5 332zł

wtedy cena zestawu wyniesie 1300zł ;)

Zasilacz podałem, ponieważ nie jestem przekonany co do firmy Tracer, której to zasilacz posiadasz.

Co do dysku to wystarczy kupić przejściówkę i nie będzie żadnych kłopotów.

Ceny z serwisu www.techplanet.pl

A czy ten gts 450 512 jest jakoś porównywalny z hd 5770? Nie znam się na tych wszystkich benchmarkach- za dużo wartości, itd. I jak wielką rolę odgrywa ilość pamięci w k.graf?

Mam jeszcze pytanko odnośnie składania. Czy jest to ciężka sprawa czy może jednak da radę to zrobić samemu? Jakieś dyski czy cd-romy sam sobie wymieniałem jak musiałem lecz bardziej w płytę się nie zagłębiałem.