Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jestem Początkujący - Skompresowane Pliki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki programik który chciałbym załamać - problem w tym że ten plik jest jakoś skompresowany. To znaczy używałem programu PEDIT który pokazał mi że plik jest kompresowany algorytmem aPLib.

No i mam problem bo nie umiem tego rozpakować. Gdy uruchamiam sobie ten exe w OllyDbg to dostaje info że plik prawdopodobnie został skompresowany,zaszyfrowany albo zawiera dużą ilość danych....

Program się uruchamia w Ollym i przejściu paru kroków program staje na którejś tam instrukcji no i rzuca wyjątek - "adress volation from 0000000.

Czy ktoś wie jak się za to zabrać. Jestem nowicjuszem. Czytałem kilka tutoriali Leny ze strony tuts4you.com ale nadal nie potrafię sobie z tym poradzić.

Podejrzewam też że program ma jakiś wykrywacz debugera...

Opublikowano

musisz napierw rozpakować, możesz zrzucic pamięć procesu na dysk.

Polecam : re.coldwind.pl

Opublikowano

musisz napierw rozpakować, możesz zrzucic pamięć procesu na dysk.

Polecam : re.coldwind.pl

To znaczy ja wiem że muszę to rozpakować znalazłem jakiś stary plugin grupy ARTeam który nie chcę mi działać w IDA ...no i nie wiem co dalej. Szukałem jakichś programów które by mogły to rozpakować ale nie znalazłem. Nie wiem o co chodzi z tym zrzucaniem pamięci na dysk. Pobrałem sobie plugin do OllyDbg który coś tam zrzuca ale nie wiem czy to o to chodzi - plugin nazywa się PE -DUMPER. Uruchomiłem ten PE-dumper i zapisałem to co wygenerował pod inną nazwą ...no i próbowałem to uruchomić w Ollym ale nadal dostaje jakiś wyjątki...

Opublikowano

Wrzuć do olly-ego, naciśnij na tak gdy zapyta czy analizować, naciśnij raz F7, z prawej w rejestrach kliknij na esp>>follow in dump, zaznacz pierwsze 4 bajty, ppm>>breakpoint on hardware>on access>>dword.\

Teraz kliknij na play, poczekaj chwile i spróbuj zrobić dumpa, wątpię żeby ta metoda podziałała, ale zawsze warto spróbować:P

Opublikowano

Wrzuć do olly-ego, naciśnij na tak gdy zapyta czy analizować, naciśnij raz F7, z prawej w rejestrach kliknij na esp>>follow in dump, zaznacz pierwsze 4 bajty, ppm>>breakpoint on hardware>on access>>dword.\

Teraz kliknij na play, poczekaj chwile i spróbuj zrobić dumpa, wątpię żeby ta metoda podziałała, ale zawsze warto spróbować:P

Ja się już poddaje nie mogę tego bo mnie to wykańcza nerwowo. Próbowałem to jakoś zrzucić ale mi nie wyszło.

Chodziło mi o crackme ze strony Eset job: http://www.3537.pl/analityk-zagrozen.html

Może wam się uda :)

Opublikowano

Ja się już poddaje nie mogę tego bo mnie to wykańcza nerwowo. Próbowałem to jakoś zrzucić ale mi nie wyszło.

Chodziło mi o crackme ze strony Eset job: http://www.3537.pl/analityk-zagrozen.html

Może wam się uda :)

jak się komuś uda to niech chociaż podpowie jak to rozpakować tak żeby się dało normalnie debagować

Opublikowano

stary daj sobie spokój, na początku próbujesz złamać crackme na podstawie którego rekrutują do firmy antywirusowej.

Polecam crackmes.de

tam wybierz kryteria ' very easy for newebies' i masz mnóstwo materiałów do nauki które nie przerosną twojego 5k1l4

Opublikowano

stary daj sobie spokój, na początku próbujesz złamać crackme na podstawie którego rekrutują do firmy antywirusowej.

Polecam crackmes.de

tam wybierz kryteria ' very easy for newebies' i masz mnóstwo materiałów do nauki które nie przerosną twojego 5k1l4

ok - skorzystam z twojej rady. Jeśli jednak ktoś wie jak to rozpakować to prosiłbym o wskazówkę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Temat jest już trochę nieświeży, ale w ramach edukacji pozwole go sobie odświeżyć :)

1.

Do rozpoznania protektora warto używać różnych detektorów i to w najnowszych wersjach. Ja uzywam PEiD, RDG, PiD oraz FastScanner 3.

Po wrzuceniu do poszczególnych detektorów pliku 'crackme.esset.exe' otrzymałem następujące info:

PEiD - Nothing found *

RDG - PE Compact v2.5x - v2.7x

PiD - PE Compact v2.20 - v3.00 (or newer) compressed !

FastScanner 3 - Sorry nothing found ** Use Smart-Scan method

2.

Następnie warto ustalić kompilator.

Po zrobieniu full dump'a w PE Tools i wrzuceniu go z powrotem do różnych detektorów ukazało się następujące info:

PEiD - MEW 11 SE 1.2 -> NorthFox/HCC

FastScanner 3 - Microsoft Visual C++ v8.0 2005

DiE - Microsoft Visual C++ | C/C++

RDG - Visual Basic 6.0 Codigo Nativo

No i masz babo placek :)

3.

Aby pogrzebać w tym crackme potrzebna jest "poprawiona" wersja Ollydbg. Spróbuj edycji DeFixed v2.0 grupy FOFF.

4.

Do wypakowania pliku skorzystaj z triku "ESP" opisanego przez kolegę OmegaArma: "Wrzuć do olly-ego, naciśnij na tak gdy zapyta czy analizować, naciśnij raz F7, z prawej w rejestrach kliknij na esp>>follow in dump, zaznacz pierwsze 4 bajty, ppm>>breakpoint on hardware>on access>>dword." . To działa ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...