Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie Odnośnie Dosa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zainstalowałem sobie OpenSSH na windzie i napotkałem pewien problem. Mianowicie gdy podłączam się poprzez cmd do FreeBSD i wywołuję kolorowe okienko (np. sysinstall) to zamiast kolorów jest czarne pole. I tu moje pytanie. Czy da się włączyć obsługę kolorów dla DOSa?

Pozdrawiam, Asparte

Opublikowano

Start uruchom CMD , z menu wybierz właściwości i możesz sobie pokolorować do woli konsole, ale nie bedziesz miał możliwości mieć identycznego wyglądu jak na FreeBSD masz

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

co ci da to pokolorowanie konsoli windows ? to nie to samo co konsola pod linuxami

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

to ci napisałem jak wół , we właściwościach konsoli windowsa , wybierz z menu właściwości i tam ustawiaj

widzisz C:\ czarny po lewej ? naciśnij tylko i masz . jak napisałem to nie taka sama konsola i tak nie będziesz miał obsługi kolorów takiej jak na shelu w konsoli

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

to ci napisałem jak wół , we właściwościach konsoli windowsa , wybierz z menu właściwości i tam ustawiaj

widzisz C:\ czarny po lewej ? naciśnij tylko i masz . jak napisałem to nie taka sama konsola i tak nie będziesz miał obsługi kolorów takiej jak na shelu w konsoli

Ja pierdole. Jeśli nie masz innych pomysłów to wyjdź, dobra?

Opublikowano

Ja mam pytanie po co?!

Kolega który stara Ci się pomóc ma codera wiec ty też się postaraj wyjaśnić o co Ci chodzi.

Opublikowano

skoro sensownie nie potrafisz powiedzieć co chcesz i nie czytasz co pisze to ci jeszcze raz napisze : konsola windows jest ograniczona jeśli idzie o kolory

colorconsole3.gif

a ty chcesz mniejwięcej tak by wyglądała

linux2.png

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Chodzi Mi o obsługę SSH poprzez dosa tak jak ma to miejsce w linuxie. OpenSSH mam zainstalowane.

W tym wypadku kolory są zbędne. Co ty, filmy HD chcesz oglądać?

Opublikowano

jak chce kolorowej konsoli niech ściągnie program w którym sobie ustawi kolory w konsoli sam, Putty się nadaje iddealnie , jest kolorowym terminalem a nie jak windosowska monochormatyczna

screenshot-putty-pretty.png

34eanh5.jpg

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

No tak, my z kokoszem korzystamy z PuTTY, w ten sposób się łączymy z serwer minecraft. Nie ma sensu utrudniać sobie życia!

Opublikowano

W tym wypadku kolory są zbędne. Co ty, filmy HD chcesz oglądać?

Tak, chce sobie pofapać przy użyciu konsoli.

Screen porównawczy w spoilerze.

porownanieo.png

Opublikowano

xXAsparteXX, ale z Ciebie lama -.-... Co ty sobie wyobrazasz obrazaniem kolegi ROBEM ? On dobrze tlumaczy... windowsowskie CMD jest CHUJOWE I ma tylko BIALY I CZARNY kolor -.- . Chcesz lepszej konsoli ? To uzyj PUTTY.... Albo przesiadz sie chwilowo na linuxa i poprzez niego polacz sie z serwerem SSH....

KONSOLA LINUXA != KONSOLA CMD z WINDOWSA -.-...

Wez sie doucz o konsolach i SSH ... pewnie potrzebujesz by pracowac na serwerze dedykowanym do metinka ...

Ja pierdole po chuj tego screena nam dajesz ? Konsola CMD nie sluzy glownie do laczenia z SSH ... i nie posiada obslugi kolorow -.- tak jak putty. Konsola CMD sluzy do administrowania systemami rodziny WINDOWS a FreeBSD jest z innej rodziny bo z UNIX...

Tak, chce sobie pofapać przy użyciu konsoli.

Yntelygentny post! :rolleyes:

jqeuR.png

Opublikowano

xXAsparteXX, ale z Ciebie lama -.-... Co ty sobie wyobrazasz obrazaniem kolegi ROBEM ? On dobrze tlumaczy... windowsowskie CMD jest CHUJOWE I ma tylko BIALY I CZARNY kolor -.- . Chcesz lepszej konsoli ? To uzyj PUTTY.... Albo przesiadz sie chwilowo na linuxa i poprzez niego polacz sie z serwerem SSH....

KONSOLA LINUXA != KONSOLA CMD z WINDOWSA -.-...

Wez sie doucz o konsolach i SSH ... pewnie potrzebujesz by pracowac na serwerze dedykowanym do metinka ...

Ja pierdole po chuj tego screena nam dajesz ? Konsola CMD nie sluzy glownie do laczenia z SSH ... i nie posiada obslugi kolorow -.- tak jak putty. Konsola CMD sluzy do administrowania systemami rodziny WINDOWS a FreeBSD jest z innej rodziny bo z UNIX...

Daje tego screena, bo robem i geoning nie mogą skminić o co Mi chodzi. A, że tak zapytam, po chuj Ci wiedzieć do czego Mi to potrzebne?

A lamy to se szukaj gdzie indziej.

Opublikowano

Daje tego screena, bo robem i geoning nie mogą skminić o co Mi chodzi. A, że tak zapytam, po chuj Ci wiedzieć do czego Mi to potrzebne?

A lamy to se szukaj gdzie indziej.

A czy ja zapytalem "Do czego potrzebujesz tego rozwiazania ?" Naucz sie czytac a potem pisz głupoty. Napisałem, że na 100% chcesz uzyc do dedyka serwera metin2 by rozwijac serwer . A dobrze wiem ,ze robisz jakis tam z kims ;).

Nie wiem po chuj ci konsola CMD z windowsa do laczenia z SSH... Albo jestes zbyt tepy by zrozumiec albo sam nie wiem. CMD sluzy glownie do administrowania systemami WINDOWS . FREEBSD nie jest widnowsem wiec nie zobaczysz tego interfejsu SYSINSTALL z freebsd!? Dlugo mamy Ci z ROBEM tlumaczyc ? Uzyj sobie putty do ssh -.- jaki problem masz ?

Tylko lama tego nie potrafi zrozumiec stad napisałem LAMA.

Ktos kto zna sie na laczeniu z SSH i zna klienty SSH nie pytalby sie o problemy z SYSINSTALL FreeBSD w konsoli Windowsa :rolleyes: xD

Zainstalowałem sobie OpenSSH na windzie

Cieakwe jak to zainstalowales na widnowsie .

OpenSSH opiera się o kod ostatniej wolnej wersji tego programu, i od tego czasu rozwija się niezależnie. Projektowi przewodniczy Theo de Raadt, a program udostępniany jest na licencji BSD. Pracować może na bardzo wielu systemach uniksopodobnych, m.in. AIX, BSD, HP-UX, IRIX, Linux, Mac OS X, Solaris i innych [1].

A tu z oficjalnej strony OPENSSH:

The OpenSSH provided here is designed to run on the following Unix operating systems:

* AIX

* HP-UX

* Irix

* Linux

* NeXT

* SCO

* SNI/Reliant Unix

* Solaris

* Digital Unix/Tru64/OSF

* Mac OS X

* Cygwin

* ... and more are being added all the time.

Gosciu ty chyba nawet nie wiesz co zainstalowales ...

jqeuR.png

Opublikowano

A czy ja zapytalem "Do czego potrzebujesz tego rozwiazania ?" Naucz sie czytac a potem pisz głupoty. Napisałem, że na 100% chcesz uzyc do dedyka serwera metin2 by rozwijac serwer . A dobrze wiem ,ze robisz jakis tam z kims ;).

Nie wiem po chuj ci konsola CMD z windowsa do laczenia z SSH... Albo jestes zbyt tepy by zrozumiec albo sam nie wiem. CMD sluzy glownie do administrowania systemami WINDOWS . FREEBSD nie jest widnowsem wiec nie zobaczysz tego interfejsu SYSINSTALL z freebsd!? Dlugo mamy Ci z ROBEM tlumaczyc ? Uzyj sobie putty do ssh -.- jaki problem masz ?

Ktos kto zna sie na laczeniu z SSH i zna klienty SSH nie pytalby sie o problemy z SYSINSTALL FreeBSD w konsoli Windowsa :rolleyes: xD

Aha.

O WYBACZ MI PRO EVUL HIPER ADMINISTRATORZE LINUXA.

A to ze coś z kimś robię to nie znaczy, ze tylko to robię.

Opublikowano

teraz zajarzyłem, pewnie chcesz coś takiego jak zdalna administracja systemem z interfejsem graficznym , coś jak PULPIT ZDALNY dla konsoli

to muszisz mieć oprogramowanie dodatkowe np VNC , sam przesiaduje raczej na solarisie i nie bawie się takie bzdety jak kolorki czy grafika ale vnc czasem użyje jak zachodzi potrzeba i zawsze mam "kolorowe" terminale czy podglądy systemu .

widze że putty sie przydało w końcu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Cieakwe jak to zainstalowales na widnowsie .

A tu z oficjalnej strony OPENSSH:

Gosciu ty chyba nawet nie wiesz co zainstalowales ...

http://sourceforge.net/projects/sshwindows

Ciężko w google wstukać OpenSSH windows?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...