Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++] Gierka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

T-00, fajny pomysł, ale na razie to by nie były obrazki tylko np. kolor lub znak :)

A co do cyferek: 1 - ściana, 2 - punkt, 4 - start (resp), 6 - meta, 7 - znikająca ściana

Potwory właśnie robię, ale nie mam czasu teraz, na razie zrobiłem, że stoją w miejscu, a powinny się poruszać :)

Z allegro próbowałem, polecasz jakiś kurs? Ja snake'a nie mogłem ogarnąć bo nie wiedziałem jak, koleś mówił żeby spritami, a ładować co chwilę innego obrazka nie będę :)

Opublikowano

Ładujesz raz, używasz do woli. Na takiego snake'a wystarczą takie sprite'y jak głowa, zakręcony ogon (rotate_sprite), prosty ogon, zakończenie ogona, jedzenie i ściana. Jeśli chodzi Ci o to, że trzeba bez przerwy rysować obrazki to jest to normalne.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Przeczytałem już :)

Ale jak chciałbym zrobić tą gierkę w grafice, to bym sobie zrobił strukturę z pozycją, wyświetlało by na pozycji np. x*16, a wykrywało ściany w zwykłym x, tak? :)

I czy po każdej funkcji muszę dać "END_OF_FUNCTION"?

Opublikowano

Wtedy daje END_OF_MAIN() ? :)

To tak: doradźcie, kontynuować gierkę? Z potworami to nie wiem czy się opłaca, a z odliczaniem są czasami błędy...

Ale za to, zrobiłem sobie prostego snake :D

Bez komentarzy ze 130 linijek kodu, z tym że same plansze zabierają 65 linijek :)

25+20+15=60

60+5 enterów=65

Poprawię plansze i tu wstawię :D

Opublikowano

Czy kontynuować gierkę? Moim zdaniem tak.

Co do potworów, możesz przecież zrobić tak, by po zderzeniu się z potworem postać była przez 1 sekundę nietykalna (przez ten czas nie spada jej hp) i dopiero po sekundzie, przy ponownym zetknięciu się, odliczałoby hp i znowu postać stawałaby się nietykalna na 1 sekundę...

Opublikowano

Hmmm...

To teraz, co do odliczania, tworzę sobie wątki, niestety jak co sekundę wyświetlam tekst i komuś się komp zamuli, to ten tekst na pozycji lub w kolorze gracza zostanie zapisany, mógłbym na chwilę zatrzymać cały program, ale jak? Mam parę pomysłów, ale nie wiem czy się sprawdzą...

A co do snake'a, ten sam kolega zgodził się zrobić parę planszy :)

Robiąc tą gierkę, ucząc się podczas jej tworzenia, snake zajmuje 2x mniej kodu :)

Opublikowano

mógłbym na chwilę zatrzymać cały program, ale jak?

windows.h -> Sleep(liczba_milisekund);

albo

time.h -> _sleep(liczba_milisekund);

Aczkolwiek, nie wiem czy to tutaj się sprawdzi (nie wiem do końca o co Ci chodzi heh.. :D )

A grę kontynuuj :)

Opublikowano

Mogę powiedzieć że manual allegro który mam razem z biblioteką jest bardzo prosty, z moim słabym angielskim w pełni go rozumiem

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

@SeaMonster

Nie zrozumieliśmy się :)

Mam odrębny wątek, który odlicza czas:

main - watek

W wątku używam funkcji Sleep (windows.h),

i jak w tym wątku zatrzymać na chwilę cały program?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...