Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zadanie Z Matmy 6-Usto Klasisty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemka mam zadko z matmy ale cos mi nie idzie pomozecie ? a tak dokladnie geometria

-Narysuje 4 ROŻNE równoległo boki obliczę jego wysokosc i pole(troche mi poszlo xD)

-Narysuje 4 ROŻNE Romby wyznacze ich przekątne i oblicze pole( mam zrobione ale nie wiem czy dobrze)

Najlepiej dajcie foto z painta albo jakos inaczej :D

Edytowane przez armatik

1377531174-U173186.png

Opublikowano

I jak my mamy ci to narysować ?

Pozwól że opisze

1zad .Wiesz jak wygląda równoległobok ? Taki prostokąt kopnięty jakby który ma 2 pary boków równoległych :) ( a=a , b=b ).

No i rysujesz różne takie cztery , i nie wiem czy masz zamiar obliczyć jednego pole czy tych czterech . powiedzmy że jednego no i bierzesz mierzysz bok a , i bok b .

POWIEDZMY że bok a ma 4 cm , a bok b ma 7 cm , a wysokość ma 4 ( to tylko przykłady )

Pole równoległoboku to a x h ( bok a pomnożyć przez wysokość czyli w tym przypadku 4 )

4 x 4 = 16 i masz obliczone pole jednego równoległoboku . Jeśli masz obliczyć 4 równoległoboki , robisz tak samo jak Ci tutaj opisałem i tylko do siebie dodajesz :)

2zad.

Wzór na pole rombu : e (razy) f :2 ( e , f to są przekątne )

powiedzmy że E ma 4 cm , a F ma 6 cm.

4 x 6 :2 = 28:2 = 14

Odp. Pole jednego rombu wynosi 14cm2 ( kwadratowych )

B)

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale myśle że raczej dobrze :)

Opublikowano

nom w paicie i do fileshacka albo tu normalnie prosze was o pomoc to uratuje mnie przed nauka w ferie bo bd miec poprawke a 5-tka sie przyda

1377531174-U173186.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...