Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Bezpośrednie Odpalenie Linku Po Wybraniu Z Rozwijalnej Listy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie jedno pytanko jeszcze - da się ustawić obrazek jako tło w programiku? Wybaczcie za takie błache pytania, ale zielony w tym jestem, a w tutorialach nic nie znalazłem :/

Opublikowano

Da się.

GUICtrlCreatePic

i styl bodajże WS_BORDER

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano

Mi to wychodzi na jeden ciul.

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano
No jeśli już użyłeś mojego mongolskiego sposobu to nie zapomnij o ExitLoop bo będziesz musiał wyłączać program np przez Managera Zadań

A ty myślisz, że mi się chce czytać wszyskie posty w tym burdlu? :]

Wybieram tylko te, do których mogę się przyczepić. To moja specjalność.

No excuse.

Co do obrazka jako tło:

Nie widzę związku między tym, a WS_BORDER.

W każdym razie, najlepszą metodą jest

1. Dopasowanie obrazka do wymiarów okna ( więcej zabawy z robieniem tego onthefly, na bieżąco, jeśli pozwalamy użytkownikowy resize'ować nasze gui). W tym celu:

....a ) klonujemy obrazek (tak jakbyś ustawiał tapetę na pulpicie z opcją Sąsiadująco); korzystamy głównie z funkcji _GDIPlus_GraphicsDrawImage

....b ) dopasowanie jednego obrazka do okna GUI (opcja 'Rozciągnięcie'; łatwiej przy resize'owaniu i ogólnie jakby milej w oko). Korzystamy z jednej funkcji _GDIPlus_GraphicsDrawImageRectRect(), rozciągającej nam obrazek do wymaganych rozmiarów. (plus oczywiście pobranie grafiki z GUI i obrazku z pliku).

2. Jako, że obrazek ma być prawdziwie tró background, to nie tworzymy żadnego elementu gui (GuICtrlCreatePic - ODPADA), tylko przerysowujemy go bezpośrednio na okno, za pomocą GuiRegisterMsg i WM_PAINT. Cała reszta w helpie.

Natomiast najprostszą metodę już znasz :] Tylko wcześniej twórz obrazek niżli pozostałe elementy GUI.

Ta sygnatura jest pusta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...