Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jak Zmienić Adres Mac Karty Sieciowej

Omek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatniego czasu NEXON zrobił się sprytny i zaczął banować adresy MAC karty sieciowej .

O to sposób jak zmienić ten adres .

Automatycznie informuję was iż te informacje nie są moje .

Ja je po prostu przekopiowałem na nasze forum aby rozwiązywać tego typu problemy.

Każdy post typu: "Ale noob! Przekopiował z innej strony" będą automatycznie karane.A dlaczego ?

Polecam przeczytać moją wcześniejszą wypowiedź

Metoda nr 1

Metoda ta jest zależna od typu karty sieciowej jaką dysponujemy. Jeżeli nasza karta nie obsługuje software’owej zmiany adresu MAC, to musimy się posłużyć metodą 2.

1. Przechodzimy do Start --> Ustawienia --> Panel Sterowania --> Połączenia sieciowe i telefoniczne

2. Klikamy nasze połączenie lokalne prawym przyciskiem myszki i wybieramy Właściwości

3. Przy karcie sieciowej wybieramy przycisk Konfiguruj

4. Przechodzimy na zakładkę Zaawansowane i z dostępnej listy wybieramy Network Adress (Adres sieciowy) i po prawej możemy już wpisać nowy adres MAC dla naszej karty.

5. Zazwyczaj wpisujemy ten adres bez znaków myślnika pomiędzy numerami, tak jak to przedstawiłem na zrzucie:

mac01.jpg

Klikamy OK. i możemy sprawdzić poleceniem ‘ipconfig /all’ lub ‘net config rdr’ czy nasze ustawienia się zmieniły. Musimy zrestartować kompa, aby mieć pewność, że wszystko działa.

Metoda nr 2

Ta metoda polega na wprowadzeniu odpowiednich zmian w rejestrze systemu Windows 2000/XP.

1. Wyświetlamy konfigurację sieci przy pomocy polecenia ‘ipconfig /all’

Zapisujemy nazwę naszego połączenia oraz adres fizyczny (phisical address):

mac02.jpg

U mnie nazwa połączenia to INET a adres MAC to 00-05-2D-00-3D-27.

2.Następnie należy wykonać polecenie ‘net config rdr’

mac03.jpg

Zapisujemy dane znajdujące się pomiędzy znakami {}, to jest tzw. GUID. U mnie, dla karty o adresie MAC 080039010748 ciąg GUID jest następujący: {BCE8814F-678B-4009-937A-BA16780A928D}.

Kopiujemy sobie te dane do Notatnika i jedziemy dalej....

3. Uruchamiamy edytor rejestru Windows 2000 poleceniem ‘regedt32’

4. Przechodzimy do klucza ‘HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}’. Klikamy 2 razy w celu dalszego rozwinięcia i widzimy tam klucze składające się z 4 liczb, począwszy od klucza 0000, 0001….

mac04.jpg

5. Przeglądamy te klucze i odnajdujemy interesujący nas. Klucz dotyczący naszej karty sieciowej będzie zawierał dane typu: DriverDesc gdzie znajduje się dokładna nazwa naszej karty oraz NetCfgInstanceID gdzie znajduje się nasz GUID.

6. Jeżeli wśród naszych danych znajduje się np. NetworkAddress, to wystarczy to zedytować, a jeżeli nie mamy takiej wartości to należy ją utworzyć.

Z menu Edit wybieramy Add Value i wpisujemy nową wartość dla naszego adresu MAC

mac05.jpg

mac06.jpg

Zamykamy edytor rejestru i mamy 2 metody aktywowania naszych zmian:

M1: Restart Komputera

M2: Start / Ustawienia / Panel Sterowania / Połączenia sieciowe i telefoniczne

Trzeba wybrać odpowiednie połączenie, kliknąć na nim prawym przyciskiem myszki i wybrać Wyłącz, po czym powtórzyć to samo i wybrać Włącz. Wszystkie połączenia zostaną zerwane w ten sposób !!!

Metoda nr 3

Ta metoda jest najłatwiejsza i najpewniejsza. Wystarczy mieć odpowiedni program, który zmiany zrobi za nas. Takim programem jest dla przykładu program SMAC.

Wystarczy tylko program rozpakować, zainstalować i uruchomić. Wypełniamy pole MAC dla odpowiedniej karty i klikamy przycisk Update MAC (tak jak na rysunku).

mac07.jpg

Mam nadzieje iż te informacje wam pomogą

Źródło :

http://www.hal.trzepak.net/faq/winxp/zmiana_adresu_mac.htm

9368_gold.png

Opublikowano

Wszystko zrobię lecz muszę tu all ogarnąć .

Ok ogarnięte .

Jak się trochę zapoznają z tutkiem to go przeniosę .

9368_gold.png

Opublikowano

Mi nie działa żaden z tych sposobów :/

W sposobie pierwszym w ogóle nie mam takiej zakładki.

W drugim gdy wpisuje ‘ipconfig /all’ wyskakuje na chwile okno i natychmiast sie zamyka.

W trzecim jak klikam Update Mac nic nie daje.

Macie na to rade?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A skąd mam wziąć nowy adres MAC? mam tylko 1 kartę sieciową... ;<

userbarwb.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Możecie mieć problemy po zmianie adresu MAC nie mówię ,że to jest nielegalne ale twój dostawca internetowy może nie wyrażać zgody na manualne zmiany bez jego wiedzy.

98216321103540315785.jpg

Opublikowano

To jest karta sieciowa .

Co ma do niej operator ?

Oni ci jej do kompa nie wsadzają lecz masz już ją od początku lub ją dokupujesz.

Dostawca w nianie integruje .

My tylko dzięki niej mamy podłączony kabelek

9368_gold.png

Opublikowano

MS Vista/7 posiada w zakładce Network Address zmianę adresu MAC karty poprzez wpisanie nowej w pole WARTOŚĆ. A krok po kroku wygląda to tak:Prawy klawisz myszy na ikonę "Połączenie Internetu" na pasku zadań, następnie "Centrum sieci i udostępniania", w pojawiającym się polu klikamy na "Wyświetl stan" następnie na "właściwości" zezwalamy na otwarcie okna, teraz klikamy na "Konfiguruj", przechodzimy do zakładki "Zaawansowane", zaznaczamy opcje "Network Address", zaznaczamy pole "Wartość" wpisujemy nowy adres MAC naszej karty.

Jeżeli to nie pomoże to proponuje program SMAC 2.0. Jest on płatny jednak autorzy dają nam możliwość protestowania przed zakupem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ale to nie zmienia ip? bo kurwa ip mi banują na tym forum.

To zmienia adres MAc karty sieciowej .

IP się nie tyczy

9368_gold.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

tak jak Michu_PL ma takie same pytanie czy poczeba byle jaki literki i cyferki wpisywać czy poczeba z kas wsiąść ten adres mac

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Stary ty mówisz że jest juz temat ta ?? ale ty zjebałeś to z

To troche nie fair a co do mojego tematu zara dodaje skana

Opublikowano

Stary ty mówisz że jest juz temat ta ?? ale ty zjebałeś to z

To troche nie fair a co do mojego tematu zara dodaje skana

Na czymś się trzeba wzorowac.

Mu bardziej chodziło o to,że był poradnik nt. zmiany MAC.

Czekam na skana ;>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...