Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Mity Dotyczące Tworzenia Prywatnych Serwerów !

Schittset

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, często jest tak, że osoby początkujące w tworzeniu serwerów prywatnych dają się naciągnąć na pseudo poradniki, albo pomoc od "doświadczonego" kolegi.

Ten temat ma na celu uchronić początkujących przed problemami z komputerem jak i samym serwerem, można tutaj wypisywać "mity" dotyczące tworzenia serwerów, czyli coś owiane rąbkiem tajemnicy, ale nie zawsze.

Nie ma to na celu nikogo obrazić, jeśli ktoś jest bohaterem ów historii, a jedynie ochronić początkujących.

faile2010.png

1. Czy istnieje skuteczne zabezpieczenie przed "DMG hackiem" po stronie serwera ?

Po stronie serwera nie, można jedynie zabezpieczyć klienta, pliki serwerowe w tym przypadku nie pomogą w walce z hackerami (patrz logo) mellow.gif.

Więc jeśli ktoś twierdzi, że zabezpieczył serwer przed dmg hackiem od strony plików serwerowych, to najzwyczajniej w świecie kłamie.

2. Da się w 100% zabezpieczyć serwer przed "spolszczeniami", lub "KamerModem" ?

Kolejny z mitów stworzonych przez kilku "profesorów" plików serwerowych z konkurencyjnego forum.

Odpowiedz jest prosta, nie da się zrobić tego w 100%, bo nawet gdy zmienisz porty, czy uruchomisz firewalla (

blink.gif) to nic ci to nie da.

Wystarczy zrobić spolszczenie, albo wygenerować serverinfo do "KamerModa".

3. Kilka natarczywych osób pisało mi niedawno, że mounty (wilk, dzik, tygrys, lew etc.) poprawnie "działają" (można z nich bić, po prostu są "ok") na kliencie z 2008 roku, ale czy to prawda ?

Absolutnie nie, to tak jak powiedzieć, że jaskiniowcy byli doskonale wykształceni, 100% fake.

4. Kim jest "Rain", często o nim słyszę, ale kto to do cholery jest ?

Jeden z użytkowników chińskiego forum mcncc.com, udostępnił pliki serwerowe (z 2006 roku, pliki bardzo stare, wolne i niestabilne patrząc na nie teraz) do powszechnego użytku.

Na dziś to wszystko, możecie dopisywać swoje śmieszne sytuacje oraz "mity" które znacie

;)

PS: Na temat jest zgoda od administracji.

Opublikowano

Nie będę się udzielał i Cię poprawiał... mało wiesz jednak ale przyda się.. =)

Mi chodziło, że niektóre przykłady są źle rozpatrzone, nie chodzi tu o ilość.

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

To tylko niektóre przykłady, nie będę też tutaj książki pisał ;)

Jest tutaj tego pełno, wystarczy popatrzeć po tematach.

Choć np. jeśli chodzi o klienta z 2008 roku, to wystarczą zmiany w plikach, ale wtedy wyjdzie i tak 2010 ;p

@@ Zauważywszy, już poprawione

Opublikowano

Większość osób o tym wie . Bo jest to w pewien sposób brane na logike ^^ . Ale + bo dla zielonych się przyda ;)

@Mój mit ^^

pyt: Czy można rozpakować pliki serwerowe za pomocą Win RAR ?

Odp: Nie można je rozpakować specjalnym pakerem .

Nie miałem pomysłu xD

Opublikowano

3. Kilka natarczywych osób pisało mi niedawno, że mounty (wilk, dzik, tygrys, lew etc.) poprawnie "działają" (można z nich bić, po prostu są "ok") na kliencie z 2008 roku, ale czy to prawda ?

A może ma ktoś clienta , na którym działają te wierzchowce <haha> :D

82184810327320319285.png

Sygnatura by CoKaMaN

userbars.png

Robię spolszczenia za PLUSA :D PISZ PW

Dziękuję

<3:

dziekuje.png

Opublikowano

i blad w 2 punkcie da sie zabezpieczyc w 100% -.- nie znasz sie to nie wypowiadaj

o.O?

Znalazł się specjalista... Wybacz, ale nigdy nie zabezpieczysz się przed modem w 100%.

Nawet na metin2 pl działa mod więc nie myśl, że Ci się uda zablokować... Sama zmiana pakietów nie wystarczy.

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

Da się zabezpieczyć i da się zrobić poprawnie działające wierzchowce na kliencie z 2008r. :*:*

@PS. Wiewióreczko :* wejdź na gg :P

235761444056892195480.gif

Opublikowano

Tak, ale wtedy ten klient ie będzie do końca z 2008 ;)

Wymieszany z tym z 2010.

Co do zabezpieczeń, to może i się da, wręcz na pewno, ale dla specjalistów jest to wyzwanie (GF), a tobie się uda ?

Choć muszę sprawdzić jeden sposób ;)

Opublikowano

Jeszcze jeden mit.

Jak zakładałem tu konto i uczyłem się robić privki to wszysty się zapierali że na VPS'ie nie można postawić serwera ; >

Też możesz dodać do tematu ; )

Opublikowano

tak jak któryś z up napisał...

da sie zabiezpieczyć przed spol ;p nikt z pl nie wie jak to zrobić

publikując serwery natknołem się już na klikanaście włoskich jak i niemieckiów serwerów gdzie podczas wpiania id i pass było tylko "zostaniesz połączony z serwerem"

a w statusie ip i port był dobry ;p dodam że na cliencie wtedy mogłem grąc ;p

wiec nawet Bambus3k jakbyś publikował serwery to byś o tym wiedział

PS

Schittset jak można prosić podaj nazwe tej czcionki której użyłeś w:

faile2010.png

ofc. jak ktoś inny zna tą czcionkie to bym prosił o nazwe ;p

Opublikowano

Kolejny z mitów stworzonych przez kilku "profesorów" plików serwerowych z konkurencyjnego forum.Odpowiedz jest prosta, nie da się zrobić tego w 100%, bo nawet gdy zmienisz porty, czy uruchomisz firewalla (blink.gif) to nic ci to nie da.Wystarczy zrobić spolszczenie, albo wygenerować serverinfo do "KamerModa".

Bambus3k , no niestety ale da się , wkrótce będę miał iz_keya od tima ( chyba pamiętasz naszą rozmowę ) i można na nim zrobić patcher , poprzez który np. co parę dni będziemy zmieniać porty , patcher będzie nam pobierał nowe pliki a kamer ich nie da rady rozpakować ;) Jednak jak odkryje nasze IP , porty to możemy zmieniać te porty aż w końcu mod nie zadziała bo nie będzie pod nasz serwer z powodu ciągłych zmian ;) , wiem że nie za bardzo typowy sposób , ponieważ iz_key kilka tam euro kosztuje i nie każdego na to stać , ale są osoby które mogą sobie pozwolić na taką przyjemność.

Your superman is here, bitch!

Opublikowano

tak jak któryś z up napisał...

da sie zabiezpieczyć przed spol ;p nikt z pl nie wie jak to zrobić

publikując serwery natknołem się już na klikanaście włoskich jak i niemieckiów serwerów gdzie podczas wpiania id i pass było tylko "zostaniesz połączony z serwerem"

a w statusie ip i port był dobry ;p dodam że na cliencie wtedy mogłem grąc ;p

wiec nawet Bambus3k jakbyś publikował serwery to byś o tym wiedział

PS

Schittset jak można prosić podaj nazwe tej czcionki której użyłeś w:

ofc. jak ktoś inny zna tą czcionkie to bym prosił o nazwe ;p

Nom.. zaiste, ale zwykli użytkownicy nie wiedzą o czymś takim, że wystarczy zmienić pakiet logowania...

Łatwo ten proces odkręcić lecz mało kto wie o tym i będzie cały czas: "zostaniesz połączony z serwerem"

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

No dobra ale co to za bajka ze nie da sie zabezpieczyc dmg od strony serwera?

Chyba twoja że się da ;) , dmg leży po stronie clienta , ponieważ bez podmiany plików nic Ci nie zadziała.

Your superman is here, bitch!

Opublikowano

Dajcie linka do darmowego frapsa :) bo cos musze udowodnic.

@up myslisz sie jak na pl zabezpieczyli dmg? przez client? przeciez wiekszosc z nas z niego korzysta i dmg dziala.

PS pobieram camtasie i wam pokaze ze potworek dostanie 6 razy a tak naprawde pokaze sie 1 dmg ze skila .A na kamerze przy sh loga po 2 minutach.Filmik bedzie z mojego serwera nad ktorym dlugo juz pracuje.

Opublikowano

Na 2010 plikach serwerowych, da się zabezpieczyć przed modami tzw. PONG zmienić na swój 16bitowy klucz i tyle :) Na 2008 nie da się zabezpieczyć.

Opublikowano

@UP Tak, tylko że mod też łączy się przez metin2client ;p

A taki offtop.

To ja mam mały problem, chodzi o pliki z 2010, działały, all było ok, ale usunąłem dysk i zainstalowałem na czystym FreeBSD, teraz jak chce się połączyć, pisze, że zła nazwa konta, lub hasło Oo.

ma ktoś jakiś pomysł ?

Oczywiście hasło ok, serwer i klient też.

@

Czcionka to Orbitron.

Opublikowano

eXPieraze

Oczywiście że się da tak samo, tylko że Wy o tym nie wiedzieliście przed publikacją tych plików...

Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.

Opublikowano

Dajcie linka do darmowego frapsa :) bo cos musze udowodnic.

@up myslisz sie jak na pl zabezpieczyli dmg? przez client? przeciez wiekszosc z nas z niego korzysta i dmg dziala.

PS pobieram camtasie i wam pokaze ze potworek dostanie 6 razy a tak naprawde pokaze sie 1 dmg ze skila .A na kamerze przy sh loga po 2 minutach.Filmik bedzie z mojego serwera nad ktorym dlugo juz pracuje.

Dobra... już skończ. Na 2010 r. files nie działa dmg ten zwykły. Czym tu się popisywać jak nie nasza to jest praca tylko Ymiru.

Jest nowsza wersja do pl nawet ją przetestuj a na pewno zadziała tylko, że jak za dużo jest uderzeń to wywala z serwera po około 30 sekundach.

Metin2 Balmora Staff

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...