Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Pliki Serwerowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, chciałbym się dowiedzieć jakie pliki serwerowe polecacie? Takie które będą stabilne jak od paninaxa i będą chodziły mapy GM, zainstalowane APACHE + PHP5 + MODUŁY PHP, firewall i te sprawy.

Z plików paninaxa zrezygnowałem, tylko ze względu na te cholerne mapy gm które nie chodzą, pisałem do autora ale on nawet nie wie ze żyje.

bb6afecc015f0d43e0f69c81935f5e10_1.jpg

Opublikowano

Xtronix, xtronix...

FreeBSD 7.1 64bity do niego struktura gry raina

Apache, php jak i inne duperele zainstalujesz i masz najstabilniejszy serwer ...

Tam all ci bedzie dzialac i co lepsze. Masz cala kontrole ;) + Czysty FBSD

Opublikowano

To jest ukryta treść, proszę

Co ja tam ma wybrac? :P chcialbym pobrac ta wersje 64bit i w tym pierwszym tutku wyczytalem

Poradnik w całości wykonany przeze mnie . Nie jest skopiowany od nikogo . Napisałem go z własnego doświadczenia by podzielić się z Wami moja wiedza nt. tworzenia wlasnych plikow pod serwer.

Poza tym pliki beda zajmować 3.5GB z systemem a taki RAIN zajmuje 4.5GB . Roznica 1GB jest duza.

Ten jeden 1GB zaszkodzi?? Głupio mi to mówic ale moglbys podeslac te pliczki raina :)

Skoro mowisz ze na tych plikach bede mail duza stabilosc i firewalla moge sobie wgrac oraz te czesci php to postaram sie zrobic tego serwa, chyba bedzie warto :))

Opublikowano

Wiesz o co mi chdozi / ZEbys wgral game z raina do czystego freebds 7.1 do ktorego dalem ci linka.

Nie zaszkodzi . I FreeBSD jest najstabilniejszy niz, te jego wspomagacze. Lecz nie wiem czy dasz sobie rady z instalacja.

Opublikowano

Cos z tego

Wez znajdz moze bedzie PlxD. A jesli nie to pobierz pierwszy lepszy.

To jest freebsd potem go zainstaluj. Tego ci nie bede tlumaczyc, znajdz sobie tutka na necie.

@edit masz dokladnie

Pobierz kazdy i zainstaluj:)

One Part

Opublikowano

To wersja 7.1 bedzie lepsza niz 7.2 ;> ? To jest wersja 64bit tak jak mowiles ? Czy 64bit mam wybrac dopiero np. jak bede tworzyl wirtualna maszyne w VirtualBox, na tym to polega ?

Opublikowano

Ja polecam tak :

Fedora 14 (może być serwer edition) / Nowsza X64 lub X86 jeśli nie masz takiego procka.

I Jeśli nie masz routera... tworzysz 3 VPSy :) i przekonfigurujesz etc/hosts i pare głupuch komend by stworzyć podsieci ( w tedy Linux zadziała jak Router w trybie tekstowym - będzie nim twój komputer)

VPS1 -> Będzie to katalog ze Stoną WWW /Podsieć widoczna z internetu

VPS2 - > Będzie to Server gier ( same pliki serverowe) i dostęp do gry /Podsieć widoczna

VPS3 -> baza danych , serwer backupów iCron /nie widoczne z sieci , ale jest komunikacja pomiędzy VPS1,2 a 3 )

10.1.0.0 Instalujesz Host (tu będzie dzielenie sieci na podsieci / routing )

10.250.0.0 brodband

VPS1 10.1.1.0

VPS2 10.1.2.0

VPS3 10.1.3.0

Easy!.

Instalujemy :

LightTPD ( lepsze do Apache2)

MySQL/ PostgreSQL

SSL

SSH

sFTP/FTP

Konfigurujesz...

ustawiasz polityke dostępu

ustawiasz zasady komunikowania się

Instalujesz liby (wklep w google freebsd lib) i masz pełno :)

Pamiętaj by w light.conf porobić VHosty...(nie musisz , ale ptem ułatwi sprawe).

Wgrywasz gdzie kolwiek pliki serwerowe metina :)

usuwasz tylko z start.sh żeby nie włączał baze danych :) .... bo jest włączona wraz z systemem.

ii wklepujesz przykładowo :

su -

Pass

cd /home/nazwa_usera/game && sh start --iibbsd ( zalezy jaki lib wrzuciłeś :P

I loguuuujesz sięęęę!

Ale! zawsze możesz podpiąć domenę;)

i lapka postawić gdzieś w kąt.. przecież laptop żre ok.30W(średnio słabe)-85W(wypasione) :)......... to nie 250-460W :)

Pliki serwerowe najlepsze wg. mnie to sui - idealne do modingu

Opublikowano

Dzieki + i 5 dla CB za staranie :) ale ja planuje serwa na dedyku postawic ;p

Mam jeszcze wazne pytanie LubianyKochany mówił zeby do tego calego bds wgrać strukture Raina i ja tu mam wlasnie jakies pliki serwerowe, tylko nie wiem, czy to wlasnie to ta struktura Raina

Są z tego tematu

IV. Instalacja plikow serwerowych.