Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Teoria] Optymalizacja pracy w programie Photoshop.

dudsonowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

93854919.png

Tym razem będzie nudno i bardzo technicznie.

Ogólnie wiadomo, że Photoshop to najbardziej zaawansowany program do grafiki rastrowej na rynku. Praca z nim nie jest łatwa, ale przecież nie niemożliwa. Jej optymalizacja i ułatwienie działania podczas pracy jest jednym z głównych problemów dzisiejszego społeczeństwa, również na MPC. Grupowanie warstw w foldery, dostosowanie komponentów, szybkie dostępy oraz skróty klawiszowe ułatwiają i przyspieszają pracę w tym programie o około 70%. Poradnik napisałam dość szczegółowo i technicznie, chciałabym przekazać Wam zdobytą wiedzę przez prawie 6 lat współpracy z różnymi wersjami Photoshopa.

1.
Okno Photoshopa.

Komponenty, ich ułożenie, selekcja oraz ustawienia.

W domu pracuję na monitorze w rozdzielczości 1600x900. Jednak w szkole moje możliwości są znacznie ukrócone i pozostaje mi jedynie 1024x768. Rozdzielczości panoramiczne monitora mają dość duże, jednak nie decydujące znaczenie podczas pracy. Panorama zapewnia większy obszar pracy i ułożenie komponentów, co zapewnia wygodę i szybszy dostęp do opcji. Dzięki takim możliwościom ustawić możemy dwa pasy okien pomocniczych, na mniejszych monitorach 4:3 takie ustawienie znacznie dezorganizuje pracę i przejrzystość programu.

OTWÓRZ SPOILER.

10284657.png

1
.
Historia i komponenty warstw
. Umieszczona na samym dole historia daje wgląd do ostatnich ruchów wykonanych w programie. Cofanie ich następuje w oknie
Edycja>Cofnij
, bądź przy kombinacji klawiszy
CTRL+ALT+Z
. Historia nie jest na tyle ważna aby znajdowała się wyżej. Cofanie akcji odbywa się szybciej bez jej użycia, jednak warto mieć wgląd co się dzieje na pracy. Ścieżki i kanały dodane jako zakładki do okna historii, służą głównie do fotografii i poligrafii. Dla zaawansowanych, że tak powiem. Nie będą Wam tam zawadzać.

2.
Dopasowania i Maski.
Warstwy dopasowań zostały nagrodzone tak szybkim dostępem dopiero w wersji CS4. Ich umieszczenie w takiej wersji było bardzo sprytnym i optymalnym ruchem wykonanym przez Adobe Systems. w starszych wersjach znajdziecie je przy końcu ramki "Warstwy" (ang.
Layers
), lub
Warstwa>Nowa warstwa dopasowania
. Po przełączeniu na zakładkę
Maski
, mamy szybki dostęp do zaznaczonej Maski danej warstwy. Niesamowite ułatwienie, tym bardziej, że praca na maskach jest znacznie bardziej efektywna niż na gumce.

3.
Kolor, próbki, style.
Ramka próbek kolorów,i styli na samej górze. Szybko, łatwo i pod ręką. Kolory to jedna z najważniejszych ramek podczas pracy. Ułatwia szybkie pobranie danego tonu, oraz umożliwia zmianę palet barw. Wybieranie kolorów na tablicy pokazującej się przy przyborniku trwa długo, zbyt długo.
Style
umożliwią szybkie przejście między opcjami kształtów tekstu i resteryzowanych warstw.

4.
Warstwy.
Jak już mówiłam, panoramiczne monitory umożliwiają ułożenie tej ramki w drugiej kolumnie. Ułatwienie i przyspieszenie po raz kolejny. Gdy jednak nie macie możliwości ustawienia w ten sposób ramki warstw ustawcie ją na miejsce historii. Starajcie się aby była największą ramką w całej kolumnie. Praca w Photoshopie opiera się na warstwach.
Ich widoczność, szybki dostęp i porządek wśród nich jest podstawą.

5.
Dodatkowe komponenty szybkiego dostępu.
Ustawienie ich w pozycji "przyklejonej" do zewnętrznej kolumny powoduje ułatwienie dostępu, a przy okazji nie zabiera miejsca pracy. Ustawcie tam takie ramki, które są Wam potrzebne, a których wciąż musicie szukać.

abc.)
Ustawienia predefiniowane pędzla ; Pędzel ; Powielanie źródła
- przydatne dla użytkowników tabletów. Szybki dostęp do pędzli jak po naciśnięciu
PPM
przy aktywnym narzędziu Pędzel.

de.)
Typografia i akapit
- dostępność do Interlinii, Rozstrzelenia, Pogrubienia, Akapitów, Wielkości czcionek i innych ustawień typograficznych, o których pisałam tutaj:

http://www.mpcforum.pl/topic/161505-poradnik-typografia-a-grafika/

6.
Obszar roboczy
- jego kolor możecie zmienić po naciśnięciu prawego przycisku myszy. Zbędny bajer, ale czasem pomaga, gdy praca jest identycznego koloru jak tło.

DODAWANIE NOWYCH KOMPONENTÓW.

Nowe okna możemy dodawać poprzez zakładkę o tej samej nazwie. Ich rozmieszczanie odbywa się poprzez przeciąganie ich po ekranie. Jak widać na załączonym obrazku:

38978279.png

2.
Warstwy.

Grupowanie, tworzenie folderów, zwijanie pasków efektów.

Syfiasta ramka warstwy to najgorsze co może Wam się przydarzyć. Osobiście wpienia mnie to totalnie, kiedy nie mogę znaleźć odpowiedniej warstwy, którą chce edytować. Stosunkowo późno nauczyłam się jak uporządkować cały ten bałagan wśród warstw. Pokażę Wam o co chodzi. Po lewej totalny syf w oknie, po środku porządek,a po prawej sposób na czystą ramkę:

72550467.png99206448.png

3.
Skróty klawiszowe.

Z biegiem czasu przy Photoshopie człowiek używa ich już naturalnie. Bez większego zastanowienia, wręcz automatycznie.

Poniżej w spoilerze tabela większości klawiaturowych skrótowców. Co prawda nie stworzona przeze mnie, ale powinna się Wam przydać.

SKRÓTY KLAWISZOWE PROGRAMU ADOBE PHOTOSHOP by Andart.

95506501.png

4.
Dostosowywanie komponentów (okien)
.

Każdy z dostępnych w Photoshopie komponentów może być przez nas edytowany. Wprowadzamy weń własne ustawienia i preferencje pracy. Zmieniamy rodziny czcionek, palety barw, krycie warstw inne ustawienia odpowiednie dla danych ramek.

Każde z okien w prawym górny rogu zawiera przycisk:
1292764153-U198706.png
. Po naciśnięciu go otwierana jest lista możliwych dostosowań. Na przykładnie przybornika kolorów widać, że możemy ustawić wielkość próbek, palety kolorów, stworzyć własne i nowe kolory, wyczyścić ich listę, bądź ją zapisać.

Podsumowując. Adobe Photoshop to szeroka i ruchliwa autostrada. Jednak im częściej się po niej jeździ, zamiast robić jednorazowe tournee tym lepiej ją poznamy. Nie bójcie korzystać się ze skrótów, ani ustawiać ramki po swojemu. Photoshop nie gryzie i nigdy nie gryzł. Jeśli macie jakieś pytania, a będę umiała na nie odpowiedzieć zapytajcie. ; ) Niewiele sama wiem o tym programie, bo jest studnią bez dna, ale postaram się pomóc.

92872848.png

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Duds...Boski tutorial

wiele mnie nauczył, czy zamierzasz dalej pisać tuty? :D bo jak tak to jesteś, jak to mówi kecup " muj buk" :D

@edit jak ty robisz te ładne napisy ? :D

Gość Mounthains
Opublikowano

No więc tak. Poradnik jest w 100% dla rozpoczynających przygodę w PS'ie. Żadnych błędów. Kolejny tutorial i kolejna dobra robota!

Opublikowano

No tak, tutek dobry, ale ja i tak mam bajzel, mimo to wiem co gdzie jest.

predefiniowane ?

chyba

preferowane

Nie Schittset.

Predefiniowane:

47001596.png

@down. zdarza się.

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Tut`ek dla zaczynających pracę w PS`ie mimo to skróty i niektóre info na pewno (na pewno - nie lubię tego słowa :P ) się przyda mimo pracy w PS`ie już jakiś czas.

Plusa już dałem :)

1325607230-U48159.gif

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kto da link do sciagniencia?

Ściągnięcia czego? Photoshopa? Program płatny, forum warezów nie popiera.

1321896841-U198706.png

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

@dudsonowa

Oj nie ładnie Administracja wprowadza w błąd użytkowników ?

Można ściągnąć Photoshopa za darmo i nie trzeba nic płacić, jakby tego było mało wszystko 100% LEGALNIE .

Jest przecież trial . Co prawda na 30 dni ale zawsze..

@HipeRka

Proszę oto link do ściągnięcia Photoshopa .

http://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?product=photoshop

*Nie mam na celu niczego reklamować etc.

Jest to oczywiście wersja trial 30 dniowa . Możesz pobrać , używać przez 30 dni a jeżeli Ci się spodoba to idź do sklepu i kup program ! :)

*Przedłużanie triala ( nie będę pisał jakim sposobem ) jest NIELEGALNE ! Tym samym okradasz Adobe i grozi Ci za to kara grzywny ( tak . wysoka ) .

@TOPIC

Temat przyda się na pewno wszystkim adeptom Photoshopa . Bardzo ładnie i przejrzyście napisany. Plusik .

4367.jpg

33251.gif

10743.png

Każdy + motywuje do dalszej pracy !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...