Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Zmiana Loginu Root

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam takie pytanko jak zmienic login root oraz te wszystkie rooty wystarczy "edit user" ?

lro_qnqwhp.PNG

I jeszcze takie ważne pytanie... czy stosując sie do tego poradnika http://www.mpcforum.pl/topic/140267-mega-tutorial-jak-postawic-od-podstaw-serwer-metin2/ mozna zrobic pliki podobne do Paninaxa chodzi i mi o stabilnosc bo ogolnie wolalbym kozystac z Rain dlatego ze tam idzie wszystko wygodnie wgrac a tych od paniny trzeba duzo kąbinować.

bb6afecc015f0d43e0f69c81935f5e10_1.jpg

Opublikowano

Wydaje mi sie ze nie mozna zmienic tego. Jesli nie chcesz zeby ktos ci wchodzil na GMa to zrob nowe konto z jakims trudnym do zgadniecia loginem i zrob sobie tam GMa :).

licze na + :) Pozdro .

Pomogłem? daj + :)

Opublikowano

Mi sie wydaje ze sie da @UP i tu nie chodzi o konto GM o cos bardziej wazniejszego(cale mysql i nie tylko) moze bedzie lepiej zrobic nowe pliki bo znalazlem cos takiego

A nie łatwiej sobie zrobić nową baze? Tak o? (No chyba że już ktoś sobie zrobił coś to szkoda plików ;D )

(Ale łatwiej tak jak się dopiero robi priva niż sposobem @UP ;D )

To jest ukryta treść, proszę

(wpisujemy w virtualnej maszynie )

Z tego tematu http://www.mpcforum.pl/topic/118567-tutzmiana-hasla-w-mysql/

Czy istnieje jeszcze mozliwosc ze da sie tego roota zmienic

Opublikowano

@3x UP

Zapomniałeś w drugiej linijce o haśle.

Powinno być tak:

Login - Twój login

Haslo- Tego nie trzeba tłumaczyć.

A link do Tutka:

http://www.mpcforum.pl/topic/218404-tut-calkowite-zabezpieczenie-serwera-baza-ftp/

@TOP

Pliki by JachuPL są bardzo stabilne.

Lepsze niż Rain, ale co do paninax to nie wiem - Nie korzystałem.

Opublikowano

Z tego poradnika JachuPL to tam zmienie login? Czy co ? Bo z tego co widze CREATE USER to raczej tworzenie nowego uzytkowanika a nie zmiana jego loginu, dobrze mysle :P ?

Opublikowano

+ dla CB i dla innych, którzy cos przydatnego wnieśli w ten temat, zaraz przetestuje na wszelki skopiuje to ważniejsze z mysql ;p

Opublikowano

Tymi komendami robisz tylko nowe konto MysQl dla siebie, ale jezeli przykladowo uzywasz popularnych plikow Raiana to do niego jest login root i haslo 123456 wiec gdzy stworzysz nowe konto Mysql to nic to nie zmieni bo tak czy siak ktos przez Navicast bedzie mogl wejsc przez stare pasy. Najlepiej stworzyc nowe i usunac stare konto...

1. Najpierw wejdz w Navicast / mysql / user,

2. potem poszukaj starego loginu jakiego uzywales w MysQL w kolumnie User,

3. potem obok masz literki Y lub N fo wyboru( Jezeli chcesz zablokowac tego uzytkownika MysQl rob wszedzie N w każdej kolumnie gdzie jest "Y" Jezeli odblokować to zamiast "N" piszesz "Y")

4. Nnastepnie Restartujesz virtualna maszyne (serwer)

5. logujesz sie na maszynie root i tam haslo (dla plikow raiana) mcncc.com zalezy od plikow,

6. nastepnie wpisujesz ( to co koledzy wyzej napisali) w ten sposob tworzysz swoje konto MysQl,

Najpierw wpisujesz to:

Nastepnie tworzysz swoje konto MysQl tą komenda,:

Kolejnym ważnym potępem jest ta komenda, dzieki niej nadajesz prawo do korzystania z tego konta:

"NISMO" ja nie wpisywalem w tej drugiej opcji hasla i konto mam stworzone i dziala bez zarzutów i wydaje mi sie ze cos pokreciłeś.

7. Gdzy juz zrobisz swoje konto Mysql uruchamiasz Navicast i mozesz usunac starych uzytkownikow z listy potem wybierasz... concection/mysql/ tam wpisujesz ip z koncowka.100 port zostawiasz taki jaki jest, w user name piszesz swoj login konta Mysql, a w password swoje haslo ktore wybrałeś dla sowjego konta. I OK

Z twojej strony licze na "+". pozdrawiam...

Opublikowano

A to z tego:

lro_qnqwhp.PNG

Tylko root@% usunąć po wczesniejszym stworzeniu nowego uzytkownika(i wtedy nikt mi sie nie dostanie do serwa)? A tamtych pozostalych kont nie trzeba? Nie będą przeszkadzać? Nie chce zeby ktos sie dostal...

I za co one odpowiadają ten

@.lan

@localhost itd?

Opublikowano

Zalezy od tego czy to poprzednie konto ktore bylo stworzone przez ciebie czy przez nie znana ci osobe? bo jezeli sam tworzyłeś to konto to nie ma sensu robic nowego i trzeba wziąść pod uwage czy ktos zna ten login i hasło. Aha i jeszcze jedno wrzuc wiekszego ss'a bo byc moze masz czysta baze to bedziesz miał spokoj...

Localhost ani lan nie usuwaj bo usuwajac to serwer może Ci sie zepsuć serwer i bedzie kicha... Miałem ten problem na moim serwerze :)

Możesz jedynie usunąć stare konta uzytkownikow... Licze na + od Ciebie...

Opublikowano

To sa pliki mt2isgreat od paninaxa a to SS

poxc_qerqxh.PNG

W tym pierwszym

@.lan mam -wszystko odznaczone

@localhost -wszytko odznaczone

A na pozostalych mam wszystko zaznaczone

Opublikowano

Słuchaj Ty chyba wgl. w innym miejscu jestes przywroc spowrotem to tak jak bylo i nastepnie wejdz tak jak ja pisalem wyżej --> w Navicast / mysql / user i tam masz konta... I jeżeli masz pliki serwerowe Raiana to szukasz nazwy w kolumnie User root i to usuwasz... nastepnie restartujesz serwer i tworzysz konto mysql

Opublikowano

To mysql sie przydało ale...

Chodzilo mi caly czas o login ten ktory uzywamy w ftp czy tam jak sie na serwie loguje, standardowo

login: rain

haslo: mcncc.com czy jakies tam inne

To da rade to zmienic czy cos? W mysql mam cos dodac usunac lub edytowac ?

I jeszcze jedno czy nie zaszkodzi jak zrobilem

mysql -p

B widzialem ze JachuPL pisal

mysql -u root

A + dostaniesz spokojnie, nawet nie jednego^^

Opublikowano

Aha o to ci chodzi... nie wiem za bardzo jak, ale wydaje mi sie ze tez w mysql. U raiana jest root i haslo mcncc.com ,a suiego root i haslo metin2. Nie powiem Ci jak zmienic bo sam nie wiem, pewnie bym do tego doszedl, ale zeby sie czegos nauczyc zawsze robie inny serwer zeby nic nie sepsuc w plikach. Pokombinuj sam poprobuj a z pewnoscia kiedys do tego dojdziesz. Albo napisz do Bambuska lub Suiego, powinni Ci pomóc...