Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Całkowite Zabezpieczenie Serwera (Baza + Ftp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj :) Zapewne dzielisz komputer z bratem, hostujesz pliczki kolegi i nie chcesz żeby dobrał ci się do bazy? Oto sposób :)Zaczynamy!

1.Łączymy się do bazy przez navicat.

2. Klikamy przycisk Manage Users (taki duży obok Connection)

3. Mamy listę użytkowników - kasujemy użytkownika root@%

4. Ot cała filozofia :) teraz nikt nie wejdzie na serwer używając passów root 123456 gdyż będzie je uznawać jako nieprawidłowe :)

Nie znalazłem tego na forum i nie zamierzam szukać wśród spamu n30kidów

33xygep.jpg

odpalamy serwer, logujemy sie ustawiamy wszystko w sysinstall wychodzimy i zamiast /etc/rc.d/netif restart wpisujemy

mysql -u root

potem

CREATE USER 'login'@'%' IDENTIFIED BY 'haslo';

dajemy enter i wpisujemy

GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'login'@'%'  IDENTIFIED BY 'haslo' WITH GRANT OPTION;

dajemy enter i wpisujemy

quit

i reboot servera

oczywiscie nazwa i haslo zamieniamy na co chcemy :)

//edit: a to, że się zalogować nie możecie standardowymi passami to jest właśnie dowód, że ten sposób działa :)

2q3t0dz.jpg

jak wiadomo pliki bazy danych przechowywane sa na serwerze ftp w

/var/db/mysql/

. Kazdy ma do nich dostep przez filezille i moze latwo je uszkodzic lub pokasowac. Najlepiej jest zrobic backup bazy. Przejdzmy do zabezpieczenia :)

logujemy sie w VPC, VirtualBox czy innego emulatora serwera.

wpisujemy

sysinstall

wchodzimy do

configure

i wchodzimy do

Root Password

wpisujemy dowolne haslo, np. haslo

od tej pory do logowania sie w konsoli servera haslo bedzie takie jak wpisalismy, czyli podczas logowania w VPC i do Filezilli:

Login:

root

Haslo:

haslo

:) Jest to 100% sposob na zabezpieczenie naszego servera.

chyba nie musze mowic ze login i haslo zmieniamy na takie jakie chcemy Dziele sie z Wami tym tutkiem gdyz sam dzisiaj po odpaleniu i upublicznieniu wlasnego servera padlem ofiara takiego ataku. Kopiowanie na inne fora tylko z dopiskiem by JachuPL for MPCForum.pl

57199140501148694665.png

Opublikowano

nie, ale cały czas grzebię w game, może pewnego dnia uda mi się znaleźć brakujący fragment tej 50megabajtowej układanki ;)

57199140501148694665.png

Opublikowano

JachuPL jesteś pro , ale czy po usunięciu tego użytkownika , i zrobieniu nowego , będzie nam zapisywało stan gry ?

Przykładowo:

-odpalam serwa , loguję się na mapkę ide do m2 logam , klejny raz wbijam na konto i postać tam w tym 2 jest gdzie się wylogowałem

Ja np jak robiłem (zmianę)hasła do mysql i gdy na nowo odpaliłem serwa postać znowu była w m1!!!

Pytanie:

Czy jak zrobie nowego użytkownika i usunę tego (@root czy jakos tak mu tam było) , to normalnie i będzie all zapisywało , czy będzie trzeba było jeszcze coś zrobić?

Pomóżcie w tym temacie , albo Jahu dowodnij , że będzie twój sposób zapisywać ( na starych pasach mi zapisywałó jak coś stan gry)

Proszę mój problem:

http://www.mpcforum.pl/topic/217770-problempo-zmianie-hasla-do-mysql-nie-zapisuje-stanu-gry/page__gopid__1481164

JachuPL: Czy na nowym użytkowniku mi zapisze grę odpisz?

Dałem ci + i 5 :)

Opublikowano

@UP: myślę, że problem tkwi w timingach tych, co jest problem jak na plikach sui. poaptrz, czy wszystko jest dobrze ustawione, możesz sprobowac stworzenia usera, skasowanie roota itd

57199140501148694665.png

Opublikowano

a probowales tego, co ci mowilem? sprawdzales te pliki? nie wazne jest jakie pliki, blad moze byc na kazdych ;)

57199140501148694665.png

Opublikowano

wiem , że po zalogowaniu się do mysql mam zmienić hasła all userów w manage users , jednak gdy daje edit user i klikne ok i ponownie edit user hasło pozaostaje nadal takie samo co jest?

Przydatne linki o tym z czym mam problema:

http://www.mpcforum.pl/topic/217770-problempo-zmianie-hasla-do-mysql-nie-zapisuje-stanu-gry/page__gopid__147648

, a do zmiany hasła korzystałem z tego poradnika:

http://www.mpcforum.pl/topic/118567-tutzmiana-hasla-w-mysql/

Najważniejszy post w moim temacie:

http://www.mpcforum.pl/topic/217770-problempo-zmianie-hasla-do-mysql-nie-zapisuje-stanu-gry/page__view__findpost__p__1477844

Ciekawe po co dawać linki w code :rolleyes:

Opublikowano

@up... To nie jest żaden błąd tylko informacja brzmiąca w sposób:

Brak Klucza do tabeli log, uaktualnij tą tabele.

Dlaczego taki błąd? A dlatego, że log nie jest połączony w żadne relacje, nie musi tam występować żaden klucz.

Tabela log jest jak sama nazwa mówi do zapisywania logów.

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

najbardziej dręczy mnie to gdy daję manage user potem kolejno edytuje hasła all userów opcją edit user , a gdy ponownie dam edit user hasło zostaje nie zminione !!Co ja mam zrobić???Ludzie ja się załamie nerwowo!!Proszę pomóżcie!

Opublikowano

pawelmol, opisz krok po kroku co robisz, może jest coś źle? nic nie sugeruję, ale każdemu może wkraść się błąd. i napisz czy to jest server dedykowany czy stoi na twoim kompie.

57199140501148694665.png

Opublikowano

@up tak można lecz on usuwa po to roota byś nie znał w ogóle loginu do żadnego konta w MySQL.

A tak wiesz, że login to "root" a hasło może zgadniesz a tak skąd będziesz wiedział jaki jest login a co dopiero do tego dopasować hasło?

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...