Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pierwszy (Chyba :P) Tut Na Dobre Zarobki W Rom

Dzony513

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy z nas chyba wie, że podstawową walutą w grze jest GOLD . Na wysokich poziomach jest on niezbędny do zakupienia setów odpowiednich do danej klasy. W tym poradniku mam zamiar przedstawić wam (niekoniecznie szybkich) kilka sposobów na zarobek.

WAŻNA WIADOMOŚĆ: Poniższe sposoby sprawdzają się na serwerze Cath !!! Na innych serwerach mogą być inne ceny !

1. Sposób

Pierwszy i chyba najłatwiejszy oraz najszybszy sposób to kupowanie diamentów. Polega on na zakupieniu wybranej przez nas ilości diasów i sprzedawanie ich graczom przez formę prezentu z item shopa. Najlepiej kupować je podczas "Weekendów 2x diamentów" i sprzedawać po nim.

1 diament - ~10k.

Niestety ten sposób jest tak samo łatwy jak i ryzykowny. Tak naprawdę to jesteśmy zdani na łaskę (lub niełaskę) kupującego, dlatego najlepiej handlować z graczami 57+. ( Dlaczego nie z 54,55,56 ? Gdyż oni w tej chwili najbardziej starają się zarobić na potrzebne itemy, przez co skłonni są do oszustwa :( ). Oprócz diasów tym samym sposobem sprzedajemy także rubiny :P

1 rubin - ~7.5k

2. Sposób

UWAGA !!! OPŁACALNE TYLKO PRZY POZIOMACH 50+ !!!.

Drugi sposób jest już trudniejszy i wymaga wkładu kilkuset tysięcy golda ( nie bójcie się :) na początek możecie zainwestować w to jakieś 80k). Kupcie około 10 pułapek u handlarza zwierzątek. Już pewnie się domyślacie o co chodzi :]. Otóż zabijając moby na Wybrzeżu Łkań, Dzikich Ziemiach i innych strefach przeznaczonych dla wysokich poziomów dosyć często wypadają z nich Cavie. Po złapaniu tych Cavi otrzymujemy zwierzątko, które najczęściej ma poziom 25+(taki poziom jest niemożliwy do uzyskania w obszarach typu Dolina Aslan lub Wyżyna Ystra) Po wykorzystaniu wszystkich pułapek wystawiamy nasze pety na ah . Jajo Niesamowitego zwierzątka możemy wystawić już za około 50k. Jajo Runicznego zwierzątka za 150k+ , zależy to od jego uzdolnień, poziomu itd. Jajo Świętego zwierzątka za 250k+. Jak widzicie opłaca się to, ponieważ przez około 5 godzin grania wypada około 12 Cavi w tym 1 złota (chociaż rzadko się to zdaża)

Policzcie sobie : 9 jaj niesamowitego zwierzątka + 2 jaja runicznego zwierzątka + 1 jajo świętego zwierzątka = 450k + 300k + 250k = 1,1kk !!! (Żeby uzyskać taki wynik w ciągu jednego dnia trzeba mieć, naprawdę dużo szczęścia. Ja tym sposobem zarabiam około 680k na dzień, lecz czasem uda się dojść do 1kk)

3. Sposób

UWAGA !!! OPŁACALNE TYLKO PRZY POZIOMACH 50+ !!!.

Ten sposób obecnie praktykuje.

Zbieranie itemów do daily jest całkiem niezłym zarobkiem :]. Eureki może nie odkryłem, lecz przy hglev zbieranie przedmiotów do misji dziennych jest bardzo opłacalne. Najlepiej dobić 55 i zbierać GOLD na eq. Podczas zbierania tych itemów, ważne jest aby zaopatrzyć się w dużooooooo pułapek na cavie. Ja najczęściej bije jelenie na dzikich ziemiach i siedzę w kanałach Dalanis, lecz jeśli znacie dobrze opłacalne miejsca napiszcie w poście lub na pw do mnie.

(ten sposób jest aktualizowany )

4. Sposób

WYMAGA ZAKUPU DIASÓW !!!

Przejdę krótko do sedna. Musisz mieć gildię, która zorganizuje ci eq na 50 lev . Następnie poproś swoich koksów gildyjczyków ^^ o pomoc w wydropieniu eq. Dla przykładu posłużę się setem Runicznego Wojownika. Ten set dropi w KS ( Kaplica Kalina w Kanionie Piaskowego Diabła). Po wydropieniu obojętnie której części danego zestawu sprzedajemy go na ah. Oczywiście musimy wziąść pod uwagę to , że przedmiot jest przypisany. Możemy go odpisać za pomocą Zwykłego odpisania do zakupienia w Itemshopie. Jedną część sprzedajemy od 1,3kk do 3,2kk. Zależy to od rodzaju tego itemu ( najtaniej rękawice, najdrożej tułów) oraz od tego czy dany przedmiot jest HD.

5. Sposób

Dosyć opłacalnym sposobem jest zbieranie itemów potrzebnych do zdobycia elitarnych skilli i sprzedawanie ich w domu aukcyjnym. Dla przykładu 1 kryształ życia jest wart 10k. Na elite dla wojownika na 25 poziom jest potrzebne takich 15. Czyli sprzedając mu je zarabiamy 150k. By zebrać taką ilość trzeba około 2-3 razy wyczyścić opactwo, zależy od szczęścia.

UWAGA !!! ceny tych przedmiotów mogą być rożne na innych serwerach !!!

6. Sposób

Gildie nie mogą obejść się bez surki. Sprawa jest prosta :D. Zbieramy surowce, im wyższy ich poziom tym lepiej. Przerabiamy je na 2 poziom (najbardziej opłacalny do wpłat na gildie) i wystawiamy na ah. Jeżeli posiadasz koksiarską gildię z pewnością bierzecie częsty udział w wojnach. Za odpowiednią ilość zasług zdobywasz pakiety w nagrodę. W takim pakiecie jest szansa na wylosowanie esencji danego surowca np. 20 esencji drewna daje 504 punkty surowców dla gildi. Dlatego jeśli twoja gildia nie potrzebuje surowców esencje również wystawiaj na ah. To wszystko

7. Sposób

Gotowanie i Alchemia. Brzmi nieźle, lecz naprawdę nie jest. Sztuką jest kupić tanio przepis który oprócz dodania jakiejś liczby np. defa mnoży także przez powiedzmy 10% nasz aktualny def. Takie receptury są najczęściej bardzo drogie i potrzebne są na nie wartościowe surowce. Zależnie od poziomu potrawy możemy sprzedawać ją drożej.

8. Sposób

Tam samo jak w sposobie 4 musisz mieć dobrze rozbudowaną gildię z tablicą misji ( jest limit 1 misja na dzień). Codziennie wykonuj tam misję. Z pakietu, który otrzymasz jako nagrodę często wylatuje Amulet Doświadczenia/Talentu, który wypełniamy do 100000 Pd/10000 Pt. Nie wiem dokładnie za ile sprzedaje się kulę 10.000 Pt, lecz 100.000 Pd możesz od razu wystawić za 550k.

9. Sposób

Nie mogę zapomnieć o przerabianiu przedmiotów z instancji takich jak DL, Świątynia Rakshy i przerabianie ich na kamienie Many z jednym lub dwoma żółtymi statami. Taki kamień tier 4 sprzedajemy od 450k. Oczywiście robienie statów z przedmiotów nie jest przymusowe. Możecie również robić kamienie many tier 7 tylko po to by podwyższyć stopień broni. Do uzyskania takiego tier'u potrzebne będą zwykłe kamienie fuzji do, które kupicie w Varanas oraz bardzo dużo doładowań magicznego transmutatora.

10. Sposób

Podobnie jak w poprzednim sposobie ten także polega na farmieniu, lecz nie instancji wysokopoziomowych tylko Hrabi w Krwawej Galerii lub innych bossach z których dropią rzadkie runy typu Nieustraszony I lub Pokuta I. Niestety te runy są trudne do wydropienia, ale zawsze opłaca się spróbować. Być może to własnie Tobie uda się zdobyć taką runę.

11. Sposób

Serdecznie nie polecam.

Dosyć desperackim sposobem jest kupowanie golda na allegro. Z tego co wiem wychodzi tam taniej niż za kupowanie diasów i sprzedawanie ich wysyłając przedmioty z is w formie prezentu. Ten sposób jest również nielegalny z umową, którą akceptujesz tworząc konto w Runes of Magic. Często na aukcjach trafiają się oszuści, którzy nie wyślą ci zakupionego golda ( mojemu znajomemu już kilka razy się to przytrafiło ).

Proszę komentować, nie obawiam się krytyki. Napewno posłucham waszych rad.

Miłego zarabiania :P

Dzony513

Mój pierwszy tut :P Komentujcie

Tut jak zarabiać golda w Runes of Magic

Opublikowano

Tutorial ładny, jednakże te sposoby są dosyć trudne. Wydaje się najłatwiejszy sposób 1. Ale sprzedawania diamentów nie p o l e c a m (bardziej opłaca się kupywać diaski i robić oczyszczone :])!

Dlaczego? Ceny bardzo zmalały (w wakacje osiągały cenę 15-18k za sztukę.) Pozatym dodaj mały znaczący szczegół do pierwszego sposobu- kupuj w czasie 2x eventu, sprzedawaj po nim :]

W czasie eventu ceny są zaniżone.

525ffffff.png
Opublikowano

najlepszy sposob to wykupic full bagi i chodzic na kalinke omijając ucznia... i sprzedawac te itemki u handlarza i tak co 25 minut masz 200k.

GunzAlex.png
Opublikowano

Co do sposobu trzeciego , moim zdaniem na tym sposobie można bardzo dużo zarobić , sam zarobiłem na tym 10kk gold. A wiec tak po pierwsze najlepiej mieć poziom +58 i farmić daily do questy "Gałązka Lawendy" - te daily daję około 160k expa - wiec dużo ludzi je kupuje. Najlepiej zbierać je gdy nie ma exp eventu bo wtedy mniej ludzi tam jest. Ja obecnie posiadam 3k gałązek lawendy i czekam tylko na exp event x2 , dlaczego ? ponieważ wtedy wystawiam to na ah , ludzie bardzo szybko to kupują , wystawiam 99 sztuk za 300 nawet do 400k* . Jest to sposób dla osób mających dużo wolnego czasu i trzeba mieć też chęci. :)

* ceny z serwera Saoraid.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

6. Sposób

Albo esencja za Arene 6x6 ;P

obok mini mapki po prawej na górze jak takie kółko z mieczykami jest tam arena 6x6 wchodzimy nic nie robimy jak trafimy do drużyny która wygra dostajemy 100 pkt honoru ( C i ostatnia zakładka )

potem jak mamy np. 600 pkt honoru idziemy do obsydianowej twierdzy ( na kanionie diabła dojście z ystry albo ze stepów ) na plac najemników i u 2 NPC od lewej można kupić po 6pkt honoru sztuka esencje na gildie lub surki potrzebne nam do produkcji no albo można sobie kupić np. wierzcha na 7 dni ;p

BestiariuszSignature.png
Moje aktualne zajęcia:

• Spolszczanie Wikipedii RoM-a
  • Nadzorowanie addonów: pbInfo, ComeOnIn, GridCliqueIt, RuneCraft, SlashAFK, nkCooldown
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ale chyba to przerabianie stat na k many to tez bez diasow sie nie obejdzie ?

sposob 11 jak kupujesz u goscia ktory ma ze 100+ pozytyw to watpie zeby cie przekrecil mowisz ze chcesz face tu face i goscio podchodzi i ci wydaje golda i nie ma mowy zeby sie cos zawieruszylo zreszta cena golda ostatnio skoczyla na 7,2zl wiec napewno KUPNO GOLDA NA ALLEGRO JEST NIE OPLACALNE na dzien dzisiejszy

Robienie slabszych instanci tez wcale takie oplacalne nie jest solo robie lustra na 41lev z bosow dropia itemki na 30-40lev swykle z wysokom dura pow 107 a czasem nawet w hd i powiem ze nie bardzo mi to shodzi na ah po cenie 10k z esemcji luster itp ze ze 300k mozna zebrac z 2wypraw

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Dodaj mój sposób :)

wymaga 55+ i ogarnięcia KS

Kupujesz talon na honorówkę, używasz go, wchodzisz na honorówkę i używasz potka na drop od pokojówki :) Potem lecisz na KS i bijesz mobki, póki nie będziesz miał pełnych plecaków(najlepiej wykupić sobie plecaki, ja chodzę z pięcioma. Mam już pełne, gdy jestem w połowie drogi do drugiego bossa). Potem wychodzimy z party, sprzedajemy śmiatki i tak przez trzy godziny :) w 100% legalnie :)

Robienie slabszych instanci tez wcale takie oplacalne nie jest solo robie lustra na 41lev z bosow dropia itemki na 30-40lev swykle z wysokom dura pow 107 a czasem nawet w hd i powiem ze nie bardzo mi to shodzi na ah po cenie 10k z esemcji luster itp ze ze 300k mozna zebrac z 2wypraw

z Lusterkami masz rację, ale na KS daje rade :)

ps. Dura pow. 101 to już HD, a więc pow. 107 tym bardziej :)

Opublikowano

z Lusterkami masz rację, ale na KS daje rade :)

ps. Dura pow. 101 to już HD, a więc pow. 107 tym bardziej :)

ps nie na sensu kupowac z dura 101 kilka mobkow i zjedzie ci to ponizej 100 mozna tez wycisnac ze 200k na dzien za runy laczace na catchu na 100szt ok 90k minimum +runysz szronu gildi mnostwo tego dropi ale nawet szybko na ah schodzi ps wie ktos cos skad wziasc bota do zlotych jajek?;)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...