Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!!:D Otóż mam taki problem nie wiem jaki kompilator wziąść do C++ ( mam win xp) i jaki polecacie kompilator ??

Zapewne chodzi Ci o całe środowisko a nie sam kompilator. Zastanów się co dokładnie chcesz kodzić. Jeżeli aplikacje dla windowsa to dobrym rozwiązaniem będzie Visual C++ 2005 (wersja express jest za darmo do ściągnięcia ze stron microsoftu). Jeżeli chcesz aby kod był "przenośny" na inne systemy to zobacz darmowy Dev-Cpp , lub Code::Blocks. W sumie w każdym z nich będziesz w stanie zaprogramować każdy typ aplikacji a wybór środowiska ogranicza się do znalezienia takiego, w którym programujke Ci się najlepiej.

Ja osobiście używam Visual C++ i Dev-Cpp zamiennie.

Pozdrawiam

Opublikowano

A więc tak :D

1. Chce włąśnie z całym środowiskiem zebym mógł pisac w tym i w tym samym kompilować

2. Bawiłem sie kiedys w Pascalu i VBS2005( i byłem zaskoczony łatwością Pascala i VBS tez jakos poszedł) i odrazu napalony na C++ i juz myślałem ze do jakiegos lepszego programu to mi nie wiele brakuje^^^^^^^^

3. Mam teraz książe PANA GRĘBOSZA ( serdecznie POZDRAWIAM :D) symfonia C++ książka jest jednym słowem zaj.......... ( :D) tam pisze ze ON próbował to w VISUAL STUDIO 6.0 ( a więc załatwiłem sobie pełną wersje instaluje i załamka nie wiem co robic^^^) tu sie ujawnia mój brak wiedzy i pytam się o jakie środowiko +kompilator jakies łatwe ( takie na początek) z czasem chciałbym pisac coś jak Lodi czy Ziomal ( moze za 5-6 latek :D)

i chodzi mi o jakis kompilator+środowisko takie żeby było łatwe, przejżyste i nie zacofane ( tak jakbym pózniej sie przezucał na jakies bardziej zaawansowane)

PS pewnie w moim tekscie jest duzo ortografów i brak liter albo napisane mało zrozumiale ale ja tak [isze ^^^ ( PRZEPRASZAM ZA BŁĘDY) :D

Opublikowano

Osobiście polecam Ci:

-Borland C++ 5.02

Później jeśli przejdziesz w programowanie obiektowe:

-Borland C++ Builder 4.0(w necie praktycznie nie do znalezienia, ale w porównaniu do CodeGear'a 2007 jest duużo prostszy)

Opublikowano

wszytsko da sie znaleźc( w 3 minutki znalazłem wszytskie) :D

dziękuje Wam za pomoc zrobiłbym ankiete ale wole zacząć juz dzisiaj i wyebiore chyba dev-cpp :D

PS ( ta ksiązka co ja mam uczy programowania orietnowo obiektowe ) ( ten kompilator poradzi sobie z takimi programami??:D)

• 7 lat później...
  • Dodaj nową pozycję...