Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[FIZ]Praca Domowa, Prad elektryczny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W czajniku elektrycznym o oporze grzałki 80 ? doprowadzono do wrzenia 1kg wody. Po jakim czasie woda wyparuje(0,5? objętości) ?.

Napięcie sieci równe 220V a ciepło parowania 2260 kJ/kg

m=1kg=0,5kg

R=80(om)

U=220V

qw=2260 kJ/kg (kiloDżul przez kilogram)

Screen:

164858zp7.jpg

b577e893e102f.png

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze, ale zakładając brak jakichkolwiek strat energii i stałe ciśnienie w tym układzie, to można powiedzieć, że praca prądu zostanie w całości zamieniona na ciepło potrzebne do odparowania tej wody (czyli W=Q).

Ponieważ ciepło potrzebne do odparowania 1 kg wody:

Q = m * qw = 1 * 2260 = 2260 kJ, to grzałka musi wykonać pracę 2260 kJ, czyli 2260000 J.

Praca prądu: W = U * I * t , gdzie U-napięcie, I-natężenie, t-czas

Interesuje nas czas. Brakuje nam natężenia, ale z prawa Ohma mamy: I = U/R , stąd natężenie wyszło mi 2,75 A.

Za W podstawiasz wyliczone wcześniej ciepło:

2260000 = 220 * 2,75 * t

t = 2260000/605 = 3735 s = 62,26 min

Analogicznie dla 0,5 kg , przy czym nie jestem na 100% pewien czy to jest poprawne, bo bardzo to uprościłem i nie wiem np czy to miałoby sens gdyby wziąć pod uwagę, że przecież w czasie odparowywania masa tej wody ciągle się zmienia.

@down: Wiesz, też na początku myślałem, że to dużo, bo litr wody (czyli właśnie koło kilograma) do stanu zagotowania doprowadza się w kilka minut, ale ta woda musi jeszcze całkowicie wyparować i na to już trzeba więcej czasu. Tak z ciekawości sprawdziłem ile by zajęło zagotowanie takiej wody od temp. 0 stopni C. Potrzebne jest znacznie mniej energii, bo tylko 418990 J a czas gotowania wychodziło koło 10 minut.

Opublikowano

dzieki za pomoc ;)

Amper obliczyles:

I=U/R

I=220/80

I=2,75

no nic zobaczymy , chociarz 62 min ^^ z wlasnego doswiadczenia to za dlugo ;p ale masz 5*

b577e893e102f.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Micoud,kurr mozesz tak nie spamowac?W prawie kazdym temacie dajesz bezsensowne dopiski wlasnie typu nie rozumiem,spam poprostu,leci raporcik.

• 3 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...