Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak Obniżyć Pobór Mocy Kompa, Podczas Włączonych Botów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kompa włączonego 22 na 24h (3 boty i czasem główne konto).

Chciałbym zmniejszyć jakoś pobór mocy mojego komputera. Da się jakoś?

Obecnie korzystam z programu TuneUp Utilities, który optymalizuje wszystko i wyłącza nie potrzebne programy, sam też wyłączam wszystko prócz AV.

Opublikowano

Jeśli zminimalizujesz boty to użycie procesora drastycznie spada a tym samym jest mniejszy pobór energiil

Ta cierpliwa sygnatura czeka na wenę jego właściciela. :-)

Opublikowano

To wszystko o czym gadacie to tylko takie teoretyzowanie. Wyłączenie kilku nieprzydatnych procesów obniży delikatnie obciążenie procesora i może karty graficznej a tym samym zasilacza ale nie wpłynie to znacząco na pobór prądu z sieci. komp to maszynka do nabijania licznika energii. Zakładając, że masz zasilacz 500W i obciążony jest na botach tylko w 50% to i tak 250W tracisz. Należy pamiętać, że zasilacz traci energię na ciepło, które wydziela. Żeby oddać do urządzeń te 250W to z sieci pobierze ok 300W. Teraz tylko prosty rachunek:

300W x 22h/dobę = 6600 = 6,6kWh

1kWh - to około 0.50-0.60 PLN

6.6kWh - 3.20 -3.90 PLN

Teraz pomnożyć to przez 30 dni w miesiącu = 100-120PLN - na samego kompa.

Warto zainteresować się czy nie da się założyć jakiś taryf nocnych u dostawcy energii elektrycznej.

Pozdrawiam

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Możesz Tez Poza Wyłączeniem Niepotrzebnych Programów Odłączyć Z Prądu Monitor Głośniki Myszkę i Klawiaturę Podświetlaną Jak Masz. to tez w małym stopniu ale pobiera energię

Opublikowano

MASTEROSI kolego te twoje wyliczenia są do KITU !

Tyle energii pobiera Kombajn z akumulatora, przy młuceniu zboża z 50h pola

Fizyk i matematyk to z ciebie dno... Bądź mieszkasz gdzieś w Ugandzie gdzie dostęp do energii jest bardzo drogi pozdro.

100 zł za kompa miesięcznie to musiałby być niezły ogar, przy moich parametrach nie przekraczam 45 zł na miesiąc ( Przy użyciu 85% zasobów, drukarka, skananer, tablet, myszka, głośniki 7.1), mimo że komputer chodzi 24h/24h

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Ja mam taką propozycje. Kup sobie laptopa :) Dasz 4000 za bardzo dobrego, + internet ale baterie są mmmm :*

Tylko na ładowanie baterii stracisz prąd. Laptopa możesz zabrać wszędzie.

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...