Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Właśnie ściągnąłem Rappelz pl i w związku z tym, jako że jestem w tej grze newbie mam kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi w internecie jak i na tym forum.

1. Jaka postać jest najlepsza do expienia solo? (że tak powiem alternatywa z metina, mentala)

2. Są na forum jakieś poradniki do tej gry na PL, bo jak o tej pory znalazłem tylko na angielską wersję?

3. Trudno jest zdobyć zwierzaka?

4. Jakie są zwierzaki?

5. Można 'uleprzać' zwierzaka?

6. Jakieś opinie chociaż trochę doświadczonych graczy? (np czy dużo noobów, czy ciężko się expi, jak się wykonuje misje itp).

Z góry dzięki za odpowiedź. :)

Pozdrawiam.

### EDIT

Właśnie zacząłem grę i mam problem. Gdy dochodzę do miasta początkujących jest tam Sistania. Wszyscy dostają od niej takie dziwne zwierzaki. Co trzeba zrobić, żeby je dostać?

Opublikowano

1. Każdy ma swoje zdanie co na ten temat dlatego tu się nie wypowiem,

2. Nie orientuje się ( porządne poradniki i pomocne artykuły tylko w języku angielskim jak do tej pory),

3. Nie, są 3 chowańce na początku które bardzo łatwo oswoić z biegiem czasu zorientujesz się, że żaden z nich nie spełnia twoich zachcianek i będziesz chciał zdobyć lepszego chowańca, który już się tak łatwo nie da

(do oswojenia zwierzaka potrzebujesz pustą kartę danego potwora, parę skilli i samego mob'a którego będziesz musiał utłuc po rzuceniu czaru oswajania),

4. Oj wiele jest mogę wymienić tylko parę:

-pantera,

-wilk,

-żółw.

-ork,

-szkielet,

-czerwona wróżka,

-niebieska wróżka,

-anioł,

-yeti,

-Dijn,

-harpia,

-jednorożec( no trochę więcej niż parę).

5. Tak, zwierzak też posiada możliwość zdobywania lvl'u, posiadania broni, zbroi i własnych czarów aktywnych i pasywnych,

6. Noob'ów jest mało co nie oznacza, że w ogóle ich nie ma, exp jest naprawdę zadowalający, misje są jak w każdych grach zabij X przynieś X itd.

Opublikowano

Jeszcze mi się nasunęło kilka pytań.

1a. Jak Lvlować peta

2a. Jak zrobić peta innego niż te 3 które można kupić (pantera, zółw, kurczak)

3a. Czy podczas ulepszania można stracić item?

4a. Trzeba coś oprócz kasy na ulepszenie?

Opublikowano

R3public co to za offtopic ? i nikt nie reaguje !

1. Po prostu przywołujesz chowańca i normalnie expisz,

2. "Zrobić" ? Inne chowańce możesz zdobyć poprzez kupienie od innych graczy, kupienie na aukcji lub samemu zapolować na niego ;),

3. Nawet jest spory artykuł o ulepszaniu przedmiotów po polsku KLIK

Opublikowano

A czy podczas zabicia moba, mój pet dostaje tyle samo expa jak np by sam go zabił?

I jeszcze chciałem zapytać czy można jeździć na np panterze?

A, i czy jest jakiś artykuł, tut czy coś w tym rodzaju, w którym jest opisane gdzie znajdę poszczególne mobki? Bo mam małe problemy :D (ewentualnie spis questów i opis wykonania).

#edit..

Przypomniało mi się :D

Co mi daje lvlowanie peta? Wbiłem mu już 10, czy tam wyższy lvl, a nie wiem czy rozdaje się mu jakieś skille statystyki czy coś?

Opublikowano

A czy podczas zabicia moba, mój pet dostaje tyle samo expa jak np by sam go zabił?

I jeszcze chciałem zapytać czy można jeździć na np panterze?

A, i czy jest jakiś artykuł, tut czy coś w tym rodzaju, w którym jest opisane gdzie znajdę poszczególne mobki? Bo mam małe problemy :D (ewentualnie spis questów i opis wykonania).

#edit..

Przypomniało mi się :D

Co mi daje lvlowanie peta? Wbiłem mu już 10, czy tam wyższy lvl, a nie wiem czy rozdaje się mu jakieś skille statystyki czy coś?

1. Tak,

2.Można jeździć, ale nie na chowańcach tylko "zwierzakach" do tego przygotowanych (można je wyporzyczyć w każdym mieście),

3.Jeżeli chodzi o moby z questów to w opisie tego questa masz podane gdzie go szukać (google nie gryzie),

4. "Peciakowi" na wyższym lvl'u odblokowują się nowe umiejętności, w e7 można dodawać biżuterię ( po dobiciu na dany lvl pojawia się dodatkowe okienko w ekwipunku chowańca, a także w e7 można ewaluować peta.

Opublikowano

1. Tak,

2.Można jeździć, ale nie na chowańcach tylko "zwierzakach" do tego przygotowanych (można je wyporzyczyć w każdym mieście),

3.Jeżeli chodzi o moby z questów to w opisie tego questa masz podane gdzie go szukać (google nie gryzie),

4. "Peciakowi" na wyższym lvl'u odblokowują się nowe umiejętności, w e7 można dodawać biżuterię ( po dobiciu na dany lvl pojawia się dodatkowe okienko w ekwipunku chowańca, a także w e7 można ewaluować peta.

2. Wypożyczyć? To wiem, ale to tylko na 5h? Nie można jakoś przedłużyć?

3. Myślisz, że gdybym znalazł w googlach to bym tu pisał?...

4. Bo ja wiem co to jest e7..

A co do tych misji, to tam właśnie albo nie ma napisane gdzie znajdę, albo nie wiem gdzie szukać. (Klikam w misje, czytam, klikam dalej, czytam i nic nie ma)

### EDIT

a.. Skąd mogę mieć zwierzaki inne niż te 3 które można kupić i kiedy mogę kupować nowe wierzchowce (np lwa?)

### EDIT 2

Jeszcze chciałem zapytać o punkty te które dostaje się po wbiciu lvla i o umiejętności. W interfejsie tej gry się nie mogę połapać i NPC coś mówił, że można dać za każdym lvlem albo a punkt jakiś tam albo w umiejętność i to mnie trochę zmieszało bo już nie wiem o co chodzi. Mógłby mi ktoś krok po kroku (w miarę możliwości ze screenami) wyjaśnić co gdzie jak można rozdawać?

Opublikowano

-e7 to jest najnowsza część gry,

- co do chowańców nie będę się powtarzać,

-co do misji wystarczy otworzyć okno z misjami skierować kursor na daną misję i będzie pisać gdzie można znaleźć danego mobka,

-chyba chodzi Ci o tzw. PP dostajesz je po zabiciu moba i rozdaje się je w oknie umiejętności albo na skille (pasywne lub aktywne) albo na Jlvl-job lvl.

Opublikowano

Też grałem, na początku nie wiedziałem o co chodzi w tej grze.

Najlepiej wykupić sobie też takiego potworka którego możesz przywoływać.

Świetny atut ma ta gra, bo akurat kowal chyba nie pali - Mi jeszcze nic nie spalił.

14 poziom - nie gram zbyt nudnawe.