Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Koniec Świata

qulpak14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od razu mówię, żeby osoby wrażliwe, czy tam o słabych nerwach tego nie czytały. Nie biorę na siebie odpowiedzialności za wasze koszmary w nocy x).

Majowie

Tajemniczy lud Majów zamieszkiwał Amerykę Środkową i w zasadzie nie wiadomo, skąd się pojawił i jak zniknął. Majowie pozostawili po sobie imponującą wiedzę matematyczną i astronomiczną, a warto przypomnieć, że potrafili posługiwać się liczbami rzędu miliardów. Do obserwacji nieba astronomowie Majów nie stosowali żadnych przyrządów, a mimo to bezbłędnie przewidywali różne zdarzenia, jak na przykład zaćmienie Słońca czy Księżyca lub zrównanie dnia z nocą. W wielkim mieście Chichen Itza wznoszono prawdziwe obserwatoria, które pomogły Majom stworzyć niezwykle dokładny kalendarz słoneczny. Problem w tym, że w rok 2012 ten kalendarz po prostu się kończy.

Na ten niepokojący fakt zwrócił uwagę belgijski pisarz, Patryk Geryl. Razem z Gino Ratinckx'em napisali książkę "Proroctwo Oriona na rok 2012", która stała się wydarzeniem w Europie Zachodniej. Patryk przekonywał, że wręcz identycznie jak u Majów informacje o przebiegunowaniu Ziemi w roku 2012 znalazł również w zapiskach starożytnych Egipcjan, a nawet w wierzeniach Sumerów.

Przebiegunowanie

Według Geryla co 11 i pół tysiąca lat nasza gwiazda przeżywa stan hiperaktywności, której nie są w stanie przewidzieć współcześni naukowcy, ale która była znana starożytnym astronomom. Słońce zaczyna wtedy emitować tak potężne promieniowanie elektromagnetyczne, że jądro Ziemi zaczyna pełnić funkcję cewki elektromagnetycznej, w efekcie czego dochodzi do zmiany ziemskich biegunów.

Zapiski pozostawione przez Majów czy Egipcjan pozwoliły precyzyjnie określić datę ostatniej hiperaktywności Słońca, a miało to mieć miejsce w roku 9792 p.n.e. Niepokojące jest to, że data ta prawie idealnie pokrywa się z ustaleniami geologów, którzy podejrzewają, że właśnie wtedy na Ziemi doszło do gigantycznego potopu.

Nostradamus

Z przepowiedni Nostradamusa wynika, że na przełomie tysiącleci ludzkość może przeżyć cały szereg kataklizmów o niespotykanym nasileniu. I tak na przykład w dziele Nostradamusa znajduje się proroctwo, które przewiduje klęskę głodu o światowym zasięgu.

"Wielki głód, którego zbliżanie się czuje, będzie się często powtarzał, aż stanie się powszechny. Tak wielki będzie i tak długo będzie trwał, że będą jeść korzenie i odrywać dzieci od piersi".

W innym miejscu jasnowidz mówi, że przez czterdzieści lat nikt nie zobaczy tęczy. Jest to zapowiedź suszy tak wielkiej, jakiej Ziemia nigdy jeszcze nie doświadczyła. Jak wiemy, tęcza powstaje po deszczu lub burzy. Najbliższe lata, zdaniem astronomów, są latami wzmożonej aktywności Słońca. Jasnowidz "próbował" nas także przed tym ostrzegać, mówiąc:

"Oko wzmocnione nabierze mocy, będzie tak potężne i rozżarzone, że aż spadnie śnieg. Nawodnionych pól będzie coraz mniej, tak, że żywność trzeba będzie wydzielać".

Z wielu przepowiedni Nostradamusa wydaje się wynikać, że w najbliższych latach ludzkość czekają tragiczne doświadczenia. Pisał on do swojego syna Cezara:

"Ogarniający cały świat wielki pożar przyniesie tak wiele katastrof i przewrotów, że prawie cała ziemia zostanie pokryta przez wodę".

Ponadto ostrzegał, że wcześniej:

"Deszcze będą tak skąpe i tak wielkie będzie bogactwo ognia, że ogniste pociski będą spadać z nieba, tak, że nikt nie będzie mógł ujść zagładzie..."

Św. Jan

Apokalipsa świętego Jana przedstawia wprawdzie tajemniczą i niezbyt zrozumiałą, niemniej bardzo wstrząsającą wizję kataklizmów, odczytywaną jako obraz końca świata. Święty Jan zawarł w niej szczegółowy opis przebiegu Dnia Sądu Ostatecznego. Nie ma w niej mowy o konkretnych terminach, lecz wizja pełna jest opisów różnych plag i zniszczeń, jakie ogarną Ziemię i ludzkość. Niektóre wypowiedzi Apokalipsy brzmią nawet bardzo konkretnie i przypominają poetyckie opisy na przykład śmigłowców i samolotów z końca XX wieku. Święty Jan pisze:

"Szarańcze miały pancerze żelazne, a łoskot ich skrzydeł jak odgłos wozów pędzących do boju..."

Ten tekst można bardzo łatwo zinterpretować. ?Szarańcze miały pancerze żelazne?, czyli zapewne chodzi o maszyny, ?a łoskot ich skrzydeł jak odgłos wozów pędzących do boju...", najprawdopodobniej samoloty.

Planeta X

W 1781 r.William Herschel odkrył nieznaną wówczas planetę - Uran. Obliczył również jej prędkość orbitalną. Inny naukowiec także obliczył prędkość orbitalną Urana, ale jego wynik nie zgadzał się z wynikiem Hershela. Sytuacja powtarzała się wielokrotnie. Zauważono że planeta zmienia prędkość systematycznie i regularnie. Wywnioskowano że jakaś inna planeta oddziałuje na Urana. Zaczęto wypatrywać jej na niebie. Zauważono ją w 1846 r. Był to Neptun. Ale i na Neptuna coś oddziaływało. Uznano że za Neptunem znajduje się kolejna planeta. Zaczęto nazywać ją Planeta X. Clyde William Tombaugh uznał sobie za cel odkrycie tej planety. W 1930 roku udało mu się odkryć Plutona. Była to jednak zbyt mała planeta, by mogła oddziaływać na Neptuna. Obserwacje nieba za Pasem Kuipera trwają nadal.

W 2003 roku odkryto duże ciało niebieskie, które później nazwano Sedna. Jej ekscentryczna orbita, sprawiła, że niektórzy zaczęli mylić ją z mityczną, dotychczas nieodkrytą planetą Nibiru, którą to planetę często utożsamia się z planetą X. Jednak współczesne badania (patrz niżej) nie potwierdzają się z danymi uzyskanymi przez rosyjskiego naukowca Zecharia Sitchin, który na podstawie tłumaczeń i interpretacji tekstów sumeryjskich, również doszedł ńdo wniosku o istnieniu planety X, a raczej Nibiru. Więcej w książce jego autorstwa pt. "Dwunasta Planeta". Podobno również Majowie wiedzieli o istnieniu jeszcze jednej planety.

Jesienią 2005 roku odkryto jeszcze kilka dużych ciał niebieskich (Plutoidy). Między innymi Eris, Makemake, które są obecnie uznawane razem z Plutonem za planety karłowate. Większa z nich Eris wielkością przewyższa nawet Plutona (Eris: 2400?97km, Pluton: 2300km), który do 2006 roku uznawany był za dziewiątą planetę układu słonecznego. Tak więc Eris, już w 2005-2006 mogłaby zostać uznana za planetę X, jednak tak się nie stało.

Poszukiwania planety X, prowadzone są nadal. Jednym z większych ośrodków badawczych zajmujących się planetą X, jest Uniwersytet w Kobe w Japonii. Dr. Patryk Sofia Lykawka i Prof. Mukai Tadashi, są naukowcami którzy zajmują się tym zagadnieniem. Według ich matematycznego modelu układu słonecznego, za orbitą Plutona istnieje jeszcze jedna planeta - prawdopodobnie szukana od dawna planeta X. Według tego modelu, planeta ta ma mieć średnicę ok 10000-16000 km i masę ok. 30% - 70% masy ziemi. Planeta ma krążyć w odległości przynajmniej 80 j. a. od Słońca, po orbicie nachylonej do ekliptyki pod kątem 20-40°. Te dane zostały wyliczone w modelu matematycznym na podstawie zakłóceń w orbitach Plutona i Neptuna. Szacowany przez nich okres obiegu Słońca przez tą hipotetyczną planetę wynosi od 1000 do 2300 lat. Naukowcy z tego uniwersytetu uważają, że jej odnalezienie to tylko kwestia czasu.

Ale co to ma do końca świata?

Planeta X ma taką orbitę, że co jakiś czas znajduje się w okolicach Ziemi. Taka sytuacja miała ostatnio miejsce kilka tysięcy lat temu, czego skutkiem był Potop i różne kataklizmy. Wg niektórych ta planeta jest zamieszkała przez jakieś istoty, które stworzyły życie na Ziemi. Następnie mieli kontakt ze starożytnymi cywilizacjami (np. Sumerami) - można to wywnioskować po ich ogromnej wiedzy astronomicznej.

Informacji o końcu Ziemi jest duuuużo więcej.

Jeśli wam się podoba, napiszcie, postaram się znajdywać więcej ciekawostek, nie tylko o końcu naszej planety.

P.S. Wiem, że mogły być zdjęcia, ale ostatni mam problem z uploadowaniem plików na MPC;/

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Pfff moze za iles tam miliardow lat ale nie teraz -_- haha ale watpie zeby z "nieba" spadaly strzaly ognia, a z tą wodą to prawda zwieksza sie jej ilosc.

11hbhnt.png

Opublikowano

Według apokalipsy to 2012

Według Okultyzmu \m|/ to niedługo nastąpi przełom w Religi (coraz mniej ludzi wieży w boga)

Według ateizmu to tylko to co naturalne

5c71b48696e49012.gif
Opublikowano

Wiele razy podobne rzeczy czytałem o końcu świata który ma nastąpić w słynnym 2012 roku to może być nieprawda nie wiadomo kiedy ma to dokładnie nastąpić może jutro pojutrze może za rok albo parę albo w ogóle go nie będzie to jest wielka nie wiadoma. Kiedy chodziłem do podstawówki śniły mi się okropne sny związane z końcem świata ale to były na prawdę okropne sny nie będę pisał tego bo dnia by mi nie starczyło do opisania co tam widziałem. Nie chciał bym żeby ktoś to zobaczył albo żeby mu się to przyśniło ja do tej pory pamiętam dokładnie każdy szczegół co mi się przyśniło. Ale to było tak realne że się w głowie nie mieści. Powiem krótko że te sny były związane z katastrofami naturalnymi i nie tylko.

Opublikowano

@fabi001 mógłbyś pokrótce opisać 1 bądź kilka takich snów?

Bardzo był bym wdzięczny.

Wysyłam zapy na Lockerz !!!

Pisać pw z mailem.

Opublikowano
Koniec swiata to bedzie jak mi rachunek za prad przyjdzie

hahah dobre :D

@TOPIC

pff a ciekawe czy jak by ktoś powiedział że dziś o 13.03 będzie Koniec Świata to byście uwierzyli?

Żal ja w to nie wierze i uważam tak jak IceMan że za pare miliardów lat to jeszcze...

Mój Sen

Budzę się a tu całe niebo czerwone,zdziwiony idę na balkon i nagle kilkaset odłamków meteorytów uderza o Ziemie

... Po kilku sekundach nic z Ziemi nie zostało ...

The End

P.S Kiedy mi się to przyśniło miałem 6-9 lat więc wiecie ze to głupota xD

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Ja w to nie wierze no ale za kilka miliardów lat wybuchnie słońce jak SuperNova i wtedy ziemia ulegnie zniszczeniu (czytałem troche o tym i oglądałem różne filmy dokumentalne więc w to wierze)

Opublikowano
Ja w to nie wierze no ale za kilka miliardów lat wybuchnie słońce jak SuperNova i wtedy ziemia ulegnie zniszczeniu (czytałem troche o tym i oglądałem różne filmy dokumentalne więc w to wierze)

Bo to jest fakt, z każdą gwiazdą tak się dzieje ;p

A tak ogólnie, to pisać jeszcze o innych ciekawostkach, czy dać sobie spokój? ;>

Opublikowano

Ten koniec świata to napewno nastanie, no bo wszystko ma początek i koniec. Ale morze i troche w to wierze ale kto to wie co się wydarzy.

Kiedyś mama mi mówiła, że coś tam było, że przed końcem świata żółta rasa zaleje świat. No i to prawda bo wszystko jest made in china.

Ostatnio przez żółtków tyle osób zmarło, że szok.

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano
Koniec swiata to bedzie jak mi rachunek za prad przyjdzie

x2 :lol:

@TOPIC

Osobiscie nie wierze w koniec swiata z przyczyn religijnych...

Juz bardziej mnie przekonuje zniszczenie przez czlowieka

Opublikowano

Słońce nie wybuchnie jak supernova, ponieważ ma za niską masę.... to się zalicza tylko do bardzo dużych gwiazd.

@DownLepiej napisz o jakiś innych niestworzonych rzeczach reinkarnacja itepe xD

Pisać pw z mailem.

Opublikowano

Widzę, że to raczej was nie zainteresowało ;] Więc powiedzcie mi czy napisać o czymś jeszcze? Np. o największych kataklizmach, czy coś ;p Jesli tak to powiedzcie czy pisać, czy dać sobie spokój^^

Opublikowano

moim zdaniem koniec swiata to uefa 2012 :P xD majowie przyjda na mecz xD

a tak powaznie

koniec swiata to kwestia maksymalnie 100 lat..

kazdy patrzy na czynniki fizyczne od strony natury a nikt nie spojrzal na czynnik czlowieka.. nie mowie tu o globalnym ciepleniu ale o bombach jadrowych... atomowych

wojny sa i beda coraz bardziej krwawe

nie zapominajcie takze o komecie co ma uderzyc w nas 23 grudnia 2012 :P

1376572695-U638369.png

sygna by forfiter007

Opublikowano

Planeta X .... jak by przelatywała koło Ziemi to prawda że było by dużo powodzi..... tak samo jak nasz księżyc dzięki niemu mamy przypływy i odpływy tylko z tymi mieszkańcami na tej planecie X trochę przesadzone xD

PS. jestem katolikiem xD

5627.gif24854.png6424.png6407.jpg31712.gif31743.png
Opublikowano

Raczej ateista...będzie co będzie ale według mnie zginiemy od ,,potęgi atomu'' czyli wojny.

Opublikowano
moim zdaniem koniec swiata to uefa 2012 :P xD majowie przyjda na mecz xD

a tak powaznie

koniec swiata to kwestia maksymalnie 100 lat..

kazdy patrzy na czynniki fizyczne od strony natury a nikt nie spojrzal na czynnik czlowieka.. nie mowie tu o globalnym ciepleniu ale o bombach jadrowych... atomowych

wojny sa i beda coraz bardziej krwawe

nie zapominajcie takze o komecie co ma uderzyc w nas 23 grudnia 2012 :P

racja na stadion wyjdzie palikot i jego szaman rydzyk ktory przywola komete i bedzie lubudu

@qulpak14

taak pisz wiecej to jest fajne ;p

.

Opublikowano

Kurdeee.... Ale w koncu napisze ktoś czy robić to dalej, czy dać sobie spokój?;d

@edit

No to napiszę o czymś jeszcze ;] Ale nie teraz, bo mam święta i inne problemy na głowie;/

Opublikowano

Azef za dużo fallouta ;p;p;p

Chociaż to bardzo możliwe, a na pewno bardziej prawdopodobne niż koniec świata w 2012r.

@ Downa:

Ciebie zabiją ruchome schody <patrz moja sygnatura>

Pisać pw z mailem.

Opublikowano
Azef za dużo fallouta ;p;p;p

Chociaż to bardzo możliwe, a na pewno bardziej prawdopodobne niż koniec świata w 2012r.

co ty gadasz w 2012 uderzywnas kometa..

albo umrzemy ze wstydu na uefa 2012

@edit

my umrzemy ze wstydu a oni ze smiechu...

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...