Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem Ze Sprzętem.

Mafia21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszę ten problem na tym forum ponieważ wiem, że tutaj są sami spece :).

A więc przejdźmy do rzeczy. Moja karta graficzna Ati Radeon HD 2400 PRO 512MB, która kupiłem ponad półtorej roku temu nie obsługuje programów lub gier z rozszerzeniem Open GL. Niby karta graficzna obsługuje to rozszerzenie graficzne, lecz po włączeniu jakiegokolwiek programu/gry resetuje mi się system lub wyskakuje niebieski screen z błędem. Jeżeli można prosiłbym także o podanie mi odpowiedniej ceny z przed półtorej roku ponieważ kupiłem ją wtedy za 249 zł, nigdy tego nie zgłosiłem :/.

OD RAZU MÓWIĘ : Aktualizowałem sterowniki(NIC), aktualizowałem Catalyst Control Center(NIC) itp.

Sterowniki ze strony : http://powercolor.com/Global/products_features.asp?id=188 .

Oto mój komputer :

Procesor AMD Sempron 2300+ 1639 GHZ

Pamięć ram 2 kości - 512MB i 1GB - Czyli 1.5GB

Karta grafy Ati Radeon HD 2400 PRO 512MB :/.

Nie ma żadnych konfliktów ze sprzętem więc nie wiem co jest nie tak. WCZEŚNIEJ SIĘ TO TAKŻE DZIAŁO!

PS. Jeżeli jakieś dane potrzebujecie jestem dostępny.

Opublikowano

Miałem podobny problem(tylko nie z kartą graficzną ,a z tym od płyt co wczytuje) okazało się że to zasilacz.

Obejrzyj ją (rozkręc kompa) i zobacz czy coś się tam nie zmieniło lub coś nie pękło czy inne.

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

open.dll

http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?opengl

open32.dll

http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?opengl32

3dfxvgl.dll

http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?3dfxvgl

pobierasz i wrzucasz do .../Windows/system 32

Jeżeli nadal nie działa to spróbuj jeszcze raz najnowsze stery.

asfgasg.png

"Jesteśmy zwiastunem maszerującego ruchu oporu. Mamy dość dezinformacji, mamy dość korupcji. Mamy dość wojen prowadzonych z bezpiecznej odległości i tajemnic. Wolność to zaciskająca się pętla dla tego status quo."

4chan

Opublikowano

Hmm mustafer zaraz spróbuje i zedytuje posta :). Kupować nie będę nowej ponieważ nie mam kasy. A najnowsze stery nic nie dadzą, bo to są nowe :D. Każdy ma na razie po + :).

@EDIT

W pyte nie chodzi... Przy włączeniu gry/programu zresetowało system, a przy włączeniu jednej gry wyskoczył komunikat:

Error: Could not init 3D system.

Shader Model 2.0 is required.

Please install the latest video drivers.

OD RAZU MÓWIĘ, ŻE MAM TAKŻE SHADER MODEL 3.0, 2.0 I 1.0 TAKŻE ;).

@Down

Szukałem już od miesięcy/tygodni i zero sterów, które by to obsługiwały :/. Ati mi nie odpisuje!

Opublikowano

Niektóre nowe stery nie obsługują openGL, więc trzeba dużo szukać. ; )

asfgasg.png

"Jesteśmy zwiastunem maszerującego ruchu oporu. Mamy dość dezinformacji, mamy dość korupcji. Mamy dość wojen prowadzonych z bezpiecznej odległości i tajemnic. Wolność to zaciskająca się pętla dla tego status quo."

4chan

Opublikowano

Mam coś nowego! Może wam to coś wyjaśni, bo mi nic :D. Przy resetowaniu systemu jak mówiłem czasami wyskakuje niebieski screen z błędem sprzętu i wyskakuje mi jeden .dll, który nazywa się atiok3x2.dll

Opublikowano

http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

tutaj poszukaj, większość ludzi z problemami open'a to pomagało...

"Please install the latest video drivers."

To musi być wina sterów. ; )

#ed.

Zassaj ten plik co ci wyskakuje i go wklep.

#ed.2

jeśli nie pomoże to już nie mam pomysłu.

asfgasg.png

4chan

Opublikowano

No i tu się nasuwa ten problem ponieważ szukałem tam i ściągałem, lecz nic nowego. Ściągnę jeszcze tego atioka :D.

@Offtop

Ćwiczyłem pół obrót(zawsze wychodził) i tak pierdolnąłem twarzą o ziemie...

@EDIT

Tak jasne jak chce to wklepać ładny komunikat wyskakuje "Ten plik jest używany bla bla przez inną osobę" -_-.

Opublikowano

Pozostaje chyba tylko zassać z innej strony lub zresetować kompa i spróbować ponownie.

Poszperałem po necie i wszystkim pomagały nowe stery, zostaje Ci tylko kupno nowej karty graficznej. Chyba, że wejdzie tu jakiś pro. ;d

asfgasg.png

4chan

Opublikowano

Mam jeszcze coś nowego co może tutaj dużo zmienić. Więc tak, kiedyś zrobiłem jakimś program update i wszystko z Open GL gry/programy chodziło, ale po jakimś czasie system się zacinał i resetował WTF? Byłem zmuszony zainstalować te stery i nie kombinować.

@EDIT

Może w trybie awaryjnym da radę tego atioka podmienić?

Opublikowano

A właśnie.Osatnio przy instalacji sterowników na stronach internetowych(oficjalnych) nie było pełnych sterowników :/.

Masz może sterowniki na płycie?

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

A próbował Pan formata ?

Wiem że to banał ale nie chce mi się pisać teraz 2 stron o tym czemu akurat on pomoże.

Co do wyłączania komputera:

Start > Panel sterowania >System >Zaawansowane >Ustawienia >Uruchamianie i odzyskiwanie >Zapisywanie informacji o debugowaniu i tam zaznaczamy Mały zrzut pamięci (64kB) oraz odznaczamy Automatycznie uruchom ponownie.

f.png

Opublikowano

Chyba ci kurwa będę klaskał brawa za twoją głupotę.

Oni muszą ci dostarczyć płytę ze sterownikami ,a teraz to już gówno zrobisz - nie odzyskasz(chyba że będziesz wyjątkowo nachalny).

Opublikowano

Hmm oczekiwałem na wypowiedź dziecka...

@Fifolski

Formatów robiłem już z 9 i ch**, a podział na partycje raz! A co do tego to nie działa.

@UP

Nie mieli płyty ponieważ do żadnej z wersji 2xxx nie było sterów tylko trzeba było z neta ściągać. W każdym sklepie tak było.

Opublikowano

Powinieneś zastanowić się nad nową płytą główną która obsłuży 6 rdzeniowy procesor (na przyszłość) i zasilaczem minimum 500W o to co Ci polecam : zasilacz Chieftec GPS-550AB-A  około 260 zł (lub jakiś OCZ albo corsair) ważne żeby miał 2 złącza pci-e oczywiście 550W, płyta główna Asus M4A79XTD EVO AMD 790X Socket AM3 360 zł.

d41d8bec067c33f468c524bb8d16b728.jpg

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

samuraj_wow_1.gif

baner.png

JEŚLI POMOGŁEM TO PROSZĘ O PLUSKI

:)

Opublikowano

ja pierdole, jest tu kilka osób które się znają na hardware (nie mam na myśli idioty wyżej) nie ma sensu pisać tutaj swoich problemów, napisz to na forum pcformat, pclabie,oclabie,frazpc,forumpc gdziekolwiek indziej byle by nie tutaj.

1285279961299.gif
Opublikowano

Pilarix tutaj także są spece i szybka odpowiadają, a tam muszę czekać ponad 6 godzin -_-...

@Topic

Mój zasilacz to 440 V (chyba coś koło tego, ale 400 ileś). Ati mi nie pomaga i na innych forach nic. Nie wiem co może być nie tak. Jak wyskakuje mi błąd tzn. niebieski screen z błędem dll,ka atiok3x2.dll to właśnie mam plik zamienny, który naprawi to, lecz nie wiem jak go skopiować. Może tryb awaryjny? Apropo nie mam kasy na sprzęt :f.

Opublikowano

PROSZĘ O NIE DAWANIE MI WARNA ZA DOUBLE!!

Podmieniłem w trybie awaryjnym atiok3x2.dll i teraz nie resetuje mi systemu, a gra nie zadziałała :D. Sprawdzam inne dam edita jak zadziała!

Opublikowano

Ludzie, ile można takie kity wkręcać. Twoja karta nie obsługuje Pixel Shader 2.0 (wstyd :O) Nie pozostaje Ci nic, tylko kupić nową kartę.

Innym razem.

Opublikowano

Bogusaf ty jesteś jakiś tępy?!?

Ta karta obsługuje PIXEL SHADER 1.0 PIXEL SHADER 2.0 I PIXEL SHADER 3.0!! Nic nie wniosłeś i tylko przyspamowałeś głupią wieścia -_-.

Opublikowano

https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/10-8_vista32_win7_32_dd_ccc_enu.exe

Zobacz te Sterowniki Nie ma Juz nowszych dla twojej karty poszukam jeszcze jak nie zadziala

I Zainstaluj najnowsze sterowniki od Ati OpenGL

https://a248.e.akamai.net/f/674/20307/1m/www2.ati.com/drivers/hotfix/catalyst_10.3_opengl4_preview/ati_catalyst_10.3_ogl4_preview_win7_vista_march29.exe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...