Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki Język Polecicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od ponad roku dosłownie bawię się Autoit, pisze różne boty do podnoszenia przedmiotów, łowienia ryb (tutaj tylko 2 metin2 i pandanda) lub auto logowania. Jakoś mi się ten język przejadł i szukam czegoś bardziej pokręconego i bardziej przydatnego.

Jaki język polecicie np. taki co mi się w szkole przyda bo idę do technikum informatycznego?

I żeby nie reklamować niczego to podeślijcie mi jakieś linki do fachowych forów, które będę mógł zasypywać pytaniami związanymi z danym językiem :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Książka Symfonia C++ Jerzego Grębosza jest bardzo dobra, szczerze polecam ;) Łatwo wchodzi do głowy, fajnie wszystko tłumaczy, a c++ na pewno się przyda.

Opublikowano

Jeżeli ta książka jest w wersji pdf to bardzo chętnie choć jak się orientuję jest to niezgodne z prawem. Ja się z domu nigdzie nie ruszam to nie kupię w księgarni a przez internet to pewnie przesyłka drugie tyle co książka.

Ja tylko kursy online przerabiam :)

Opublikowano

Co w szkole może być przydatne...

hmn...

zależy od szkoły :) ale pewnie będzie to C++ lub TurboPascal

również polecam C++ ( lub pythona ;) )

fora...

odnośnie cpp:

- pewnie 4programmers.net, gamedev.pl

- może coderscity.net

odnośnie pythona:

- python.org.pl

co do samego kursu...

http://xion.org.pl/productions/texts/coding/megatutorial/ - dość ciekawy i napisany przystępnym językiem :)

Opublikowano

Jezyk polski, prosze pana .

to jest jedyny język, którego nie lubię się uczyć

a co do tego "od zera do gier kodera" to już na to trafiłem, strona wygląda inaczej a zawartość kropka w kropkę taka sama ale jeszcze nie czytałem tylko tak o sobie przeleciałem.

u nas na kompach jest jakiś taki program "Dev-C++" nie zaglądałem do niego no i raczej bez przyczyny to go tam nie zainstalowali chyba

Opublikowano

jeśli idziesz do Technikum informatycznego to na PSiO na pierwszym roku będzie Hugo i Pascal w drugiej jeśli wybierzesz programowanie to będzie C++, potem nie wiem, bo idę do 2 klasy dopiero ;)

Opublikowano

Jeżeli chcesz żeby ci się przydał w szkole to pascal :D Ale nie ma on innych zastosowań w dzisiejszych czasach. Z kompilowanych polecam C/C++ a ze skryptowych PHP i python (w tym drugim nie programuję, mam zamiar zacząć).

Jeżeli chodzi o książki to:

Jezyk C. Szkola programowania - S.Prata.pdf

Jezyk C++. Szkola programowania - S.Prata.pdf

Kurs C++ Od Zera Do Gier Kodera.pdf

Symfonia C++.pdf ( ja mam wydanie z 1996 i nie jest złe jak twierdza niektórzy; wystarczy chcieć )

Python. Wprowadzenie. Wydanie III - Mark Lutz

I ta też wygląda ciekawie: http://helion.pl/ksiazki/pytho3.htm

Do PHP żadnych nie polecę bo uczę się jeszcze z takich w których jest opisana wersja nr 4 ;x

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

szkoda, że nie uważałem na pierwszych zajęciach informatycznych bo profesorka mówiła jaki język będziemy się uczyć w 2 klasie bo ja też idę do 2. W pierwszej nie miałem takie przedmiotu jak programowanie ale w 2 jest.

Kolega, który poszedł do Przeworska do tech w 1 miał tego pascala chyba albo pythona ale już nie pamiętam, dawno się go pytałem :D

Chyba pokombinuję z tym C++ bo wydaje mi się najtrudniejszy i najużyteczniejszy. Będzie w sam raz. Doładuję sobie telefon i przez operę będę szukał tutoriali - przynajmniej mama nie będzie się wściekać, że cały dzień siedzę przed kompem i nikomu z rodzeństwa nawet zerknąć na monitor nie daję :P

Gdzieś już mówiłem - nie podawajcie mi na razie książek puki rok szkolny się nie zaczął, ja tam nie wiem czy w Dynowie jest jakaś księgarnia ale jak będę czekał na autobus to wtedy poszukam :D

Opublikowano

Jeżeli chcesz żeby ci się przydał w szkole to pascal :D Ale nie ma on innych zastosowań w dzisiejszych czasach. Z kompilowanych polecam C/C++ a ze skryptowych PHP i python (w tym drugim nie programuję, mam zamiar zacząć).

Jeżeli chodzi o książki to:

Jezyk C. Szkola programowania - S.Prata.pdf

Jezyk C++. Szkola programowania - S.Prata.pdf

Kurs C++ Od Zera Do Gier Kodera.pdf

Symfonia C++.pdf ( ja mam wydanie z 1996 i nie jest złe jak twierdza niektórzy; wystarczy chcieć )

Python. Wprowadzenie. Wydanie III - Mark Lutz

I ta też wygląda ciekawie: http://helion.pl/ksiazki/pytho3.htm

Do PHP żadnych nie polecę bo uczę się jeszcze z takich w których jest opisana wersja nr 4 ;x

PHP:

http://helion.pl/ksiazki/php_i_mysql_tworzenie_stron_www_vademecum_profesjonalisty_wydanie_czwarte_luke_welling_laura_thomson,phmsv4.htm

Niby dla Pro ale masz wszystko wytłumaczone od A do Z jednye co przydałoby umieć to podstawy HTML`a.Książka droga, ale naprawdę warta swojej ceny.Sam się z niej uczęB)

HTML:

http://webmaster.helion.pl/index.php/kurs-html

PS.Podałem książkę,ale ona to tak na marinesie :)

Opublikowano

Żebyś załapał ogólne zasady C++ na początek możesz C#, a potem C++ - te języki mają wiele wspólnego, ale C# jest nieco łatwiejszy na początek.

bullssig-pastandpresent.jpg
Opublikowano

html php i css znam lekko, potrafię ułożyć ładną stronę i zrobić do niej logowanie rejestrację i panel newsów ale nie chce mi się znów w to bawić

Opublikowano

ja polecam Delphi, bo c++ po autoit moze sie wydać średnio zrozumiały, a w delphi można zrobić praktycznie wszystko + jest dobrym przejściem między autoit a cpp, i jeśli nie masz kasy na visual cpp to delphi ma najlepsze srodowisko jakie mozna wymarzyc... (tak jakby programowanie w bardzo rozwiniętym KODA) ;d

@edit:

a jak chcesz cos pokręconego to spróbój brainfuck :D

exKVR.png

c++, c++/cli, php, js, css3, lua, au3 and others...

Pomoc dla newbich w wymienionych wyżej językach, pisanie botów do Tibii - pisz na gg, może się dogadamy :)

Opublikowano

ja polecam Delphi, bo c++ po autoit moze sie wydać średnio zrozumiały, a w delphi można zrobić praktycznie wszystko + jest dobrym przejściem między autoit a cpp, i jeśli nie masz kasy na visual cpp to delphi ma najlepsze srodowisko jakie mozna wymarzyc... (tak jakby programowanie w bardzo rozwiniętym KODA) ;d

@edit:

a jak chcesz cos pokręconego to spróbój brainfuck :D

Brzmi bardzo ciekawie ale trafiłem na taką jedną stronkę gdzie goście w c++ piszą takiego mini mmorpg i całkiem nieźle im to wygląda a piszą 3 miesiące

Więc czy i w tym języku napiszę jakąś gierkę mmo choćby takie kółko i krzyżyk dla wielu graczy???

Opublikowano

w c++ napiszesz wszystko !!!! nawet własny język programowania, w c++ jedynym ograniczeniem jest twoja wiedza i wyobraźnia .... (sorki własnego systemu nie napiszes :( )

Kompilatorów jest pełno nie musisz używać visual , może być Code::Blocks , " kursy.ddt.pl"

Przeczytaj to

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238

Potem polecam assembler,reverse enginring , jak opanujesz w stopniu średnim c ++

Jakby co to c++ czyta się c plas plas a nie c plus plus :)

Opublikowano

Pr0El0 lansujesz się nickiem? Wyglądasz mi na dzieciaka, kuci kuci :)

Dubler: rzeczywiście, wielu osób nie stać na visual c++ który kosztuje 0,00zl. Bieda aż piszczy.

Do pythona masz darmowy i dobry ebook na wikibooks. W google "python wikibooks" jeżeli jeszcze miałbyś jakieś wątpliwości...

Któryś jeszcze się będzie wymądrzał? To już nawet nie jest śmieszne, to po prostu żałosne.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

Jeżeli nie wiesz to ci powiem - używanie takich nicków po prostu wywołuje agresję, ktokolwiek by się pod nim krył. Tutaj znaczna większośc to crakerzy, hakierzy, ownerzy itd. patrząc na kolejnego od razu mam dość.

Tutaj nie ma o czym dyskutować - po prostu po przejrzeniu kilku tematów, widząc coś takiego zbiera mi się na wymioty.

Down: Oprócz nicku wszystko w porzadku kotq ;** nie nabijajmy już postów i nie zaśmiecajmy tematu. Zresztą jakoś nie mam ochoty na dyskusję z tobą. Czasami się tak trafia że widzisz kogoś na forum i od razu ci się nie podoba - właśnie mi się coś takiego zdarzyło.

Opublikowano

powiadacie, że w c++ jednym z ograniczeń jest wyobraźnia, to w moim przypadku jest to najmniejsze możliwe ograniczenie ze wszystkich a największe to niewiedza jak to zrobić i to w każdym języku mnie to dopada. Na szczęście jacyś mądrzy i porządni ludzie zakładają beznadziejne fora na których 20% moich problemów pomagają rozwiązać a 80% nigdy nie widzie światła dziennego. I to jest jedyna rzecz jaka mnie zniechęca do uczenie się jakichś skomplikowanych rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...