Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial] Winrar

t3ix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cel: Usunięcie okienka proszącego po 40 dniach o zakup programu

Potrzebne narzędzia: OllyDbg

Trudność: 1/10

No to jedziemy.. :)

1. Odpalamy OllyDbg, File -> open file -> winrar.exe

2. Po załadowaniu upewnij się, że masz dobry moduł programu (WinRar - screen#1, jeśli nie to klikasz na E też zaznaczone i zmieniasz)

31813439327584866842.png

3. Prawy przycisk myszki -> search for -> all referenced strings

4. Szukamy stringu "REMINDER" (screen#1) i klikamy na nim enter, przeniesie nas do miejsca, w którym jest wykorzystywany.

5. Przechodzimy kilka linijek wyżej i widzimy coś takiego

49135443628957893236.png

6. 00445B42 CALL 0040EE24 -> jest to jakaś funkcja co sprawdza czy zarejestrowaliśmy, ją zostawimy.

7. Niżej TEST EAX, EAX -> sprawdza czy wartość rejestru eax to 0 (wynik funkcji^).

8. Następna JE SHORT 00445B7D, jeśli eax był 0 to program przeskoczy kod, który odpowiada za wyświetlenie tej denerwującej wiadomości (zamiasat JE możesz mieć JZ to to samo, zależy od komputera).

9. Teraz zrobimy tak, żeby niezależnie czy eax był 0 czy inny to ten kod przeskoczymy.

10. Klikamy prawym przyciski myszki na JE SHORT 00445B7D (możesz mieć inne offsety - zależy to od wersji programu) i dajemy Edit -> Copy to executable.

11. Pojawia się nowe okienko z zaznaczoną już naszą 'magiczną' linijką. Klikamy spację i pojawia się "Assemble".

44409071712626178370.png

12. Zamianiamy skok warunkowy JE na skok bezwarunkowy JMP i klikamy Assemble.

13. Klikamy prawy przycik myszki -> Save file.

78221788960133417050.png

14. Zapisujesz i podmieniasz z oryginalnym, jeśli wszystko zrobiłeś dobrze to okienko licencyjne się nie pojawi.

Całą naszą pracą była podmiana 1 bajtu pamięci :)

Tutorial pisany własnoręcznie, komentarze mile widziane xD

Opublikowano

Jakiś rok temu napisałem taki poradnik na pebie, z usunięciem dialogu reminder, z tym że banalnie w resource hackerze, ale zaczęli się tam o to pluć i usunęli :)

Ładniutko opisane, nie przyda mi się ale łap plusa.

Moi drodzy, bo najważniejsze w kochaniu zwłok jest to, że nie marudzą.

Opublikowano

@The Shox To był prosty przykład, dużo programów takim sposobem ominiesz, oczywiście w celach edukacyjnych ;d

@iamiam też coś napisz :)

No w takim dziale powinno być coś więcej niż wytłumaczenie co to jest.

Opublikowano

No to czekam na ominiecie hasła w winrarze

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

Bardzo ciekawy tut. Ten dział jest szalenie istotny dla pisania cheatów do gier... mam nadzieje, że dzięki takim prostym tutorialom się on rozwinie. Pozwole sobie Ci dać rangę MPC Coders Team :)

Opublikowano

dziękuję bardzo :) Faktycznie jest bardzo istotny, bez tego byśmy zginęli :P Warto wiedzieć jak program działa np. antycheat, łatwiej zrobić bypassa :)

@adwi32 to jest chyba niemożliwe bo ktoś by już to zrobił. WinRar ten plik hasłem w jakiś sposób koduje, przez co usunięcie wiadomości o błędnym haśle nic nam nie da oprócz uszkodzonego pliku. Podasz złe hasło to wywala komunikat "błąd crc w zaszyfrowanym pliku". Informacji w pamięci czy plik jest zakodowany, czy nie też się nie uda zmienić (co najwyżej wypakujemy uszkodzony).

Opublikowano

Hmm... a mi nie wykrywa modułów ^^.

Jestem noobem w tym zakresiem więc nie wiem dlaczego =P

14sfk87.jpg

Hemp Gru <3 diil <3

Opublikowano

View -> executable modules ( alt + e ) i wybierasz. jeśli masz Viste/win7 to odpal Ollego jako administrator. hmm dziwne ;p

5.png

Opublikowano

View -> executable modules ( alt + e ) i wybierasz. jeśli masz Viste/win7 to odpal Ollego jako administrator. hmm dziwne ;p

5.png

kurcze mam xp'ka i mi nie wyświetla heh.

14sfk87.jpg

Hemp Gru <3 diil <3

Opublikowano

Ale otwierasz winrar.exe ? nie .rar ?

@EDIT złamanie hasła w winrarze jest możliwe tylko metodą brute force

Opublikowano

Przy zwykłych programach rzadko tej wiedzy używam, częściej przy szukaniu offsetów,wyłączaniu pewnych niepotrzebnych funkcji w grach i zabawie z PunkBusterem xD

Opublikowano

Przy zwykłych programach rzadko tej wiedzy używam, częściej przy szukaniu offsetów,wyłączaniu pewnych niepotrzebnych funkcji w grach i zabawie z PunkBusterem xD

Takich ludzi nam potrzeba na mpcforum! :) Najchętniej to bym Cię kilkakrotnie sklonował :D

Opublikowano

Zamiast tego może sam zacznij się uczyć...?

Opublikowano

Zamiast tego może sam zacznij się uczyć...?

On ma ludzi od tego.... hehehe. Szkoda, że tak mało tutów jest o Ollydbg... jakby nie było nie każdy wchodzi na taki poziom cheaterstwa, aby dojść do reng. ;)

1280314365-U1.png

Ci, których zwą wojownikami, podejmują walkę, mając przed sobą jeden cel – zniszczenie wroga. Muszą się wyzbyć ludzkich odruchów i uczucia litości. Muszą zabić każdego, kto zechce im przeszkodzić, choćby samego Boga lub Buddę. Prawda jest sercem sztuki walki.

Opublikowano

Samym olly dużo nie zdziałamy ... On napisał szukamy "reminder" ale skąd wiedzieć czego szukać? i co co robi ? Do analizy aplikacji polecam IDA Free 4.9 , warto zakupić wersje Pro , ale to jak już coś bd umieli

Opublikowano

no chyba nie mówisz że używasz tylko olly ....

Opublikowano

Ale otwierasz winrar.exe ? nie .rar ?

@EDIT złamanie hasła w winrarze jest możliwe tylko metodą brute force

No aż taki głupi nie jestem by nie rozróżniać .exe od .rar

14sfk87.jpg

Hemp Gru <3 diil <3

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Świetny tut :)

Trochę miałem inaczej niż na screenach i w opisie (inne nazwy, gdzie indziej te opcje czy inne drobnostki) ale to pewnie zależy od wersji OllyDbg czy WinRara.

Fakt, że to tylko poradnik do przekilkania - ale na początek do zapoznania ze środowiskiem w sam raz.

Po polsku jest bardzo mało wiadomości o RE...

Gdzie się tego uczyłeś? Angielskie fora? Czy normalna nauka assemblera?

Czekamy na więcej :P

__

Opublikowano

Przy oglądaniu tutoriali hacków na anglojęzycznych forach, sam próbowałem, w końcu samo wlazło do głowy :)

Jak masz jakiś pomysł lub ktoś inny ma na program, który mógłby się znaleźć w tym dziale to zapraszam na pw tylko najlepiej jakiś o małym rozmiarze i co go ma dużo osób :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...