Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Build

Uzu

Rekomendowane odpowiedzi

Bywalec
Opublikowano

Nie wiedziałem gdzie to napisać więc napiszę tu mam taki mały problem gram na zszc water i chciałbym wiedzieć jaki jest najlepszy build dla początkującego narazie gram Pacheon\Cold\Fire Pure STR i nie wiem czy to dobry build czy lepiej grać spear'em?Niech sie wypowiedzą tak może prawie najlepsi co grają długo w silka i jak ktoś mi poradzi to najlepiej chciałbym już build mam tylko 23 bow'a więc nic nie strace jak będę robił nową postać

Z góry thx

Albo może ten bow jest już dobry?

1341252514u674515.jpg

By Cristiano

Opublikowano

Sam gram bowem.

Dla mnie bow STR jest najlepszy.

Dla początkującego także.

Polecam build (na 360mastery):

105 Pacheon

105 Fire

90 Light (od 105 niczym się nie różni)

20 Cold (snow shield oraz Weak Guard Of Ice)

40 Heuksal (passyw na hp)

Ewentualnie możesz nie dodawać Cold'a, a dodać 105 Light, zostawiając wolne 5 mastery.

Grałem już na ZSZC (Fire) bladerem, nukerem i teraz ponownie wróciłem do bow'a, mojej postaci ukochanej z iSro.

Na razie najlepiej z wszystkich którymi grałem na zszc, gra mi się właśnie bowmanem pure STR.

Więc naprawdę polecam ten build.

10465336176777382411.png
Opublikowano

Mroziu, ile Ci ten pasyw na hp na 40 lvl da hp? 500 max?

Bez przesady, lepiej zainwestować w Colda i chociaż mieć te 30% snowa, niż jakieś głupie 500 hp więcej. W końcu dodatkowe 10% absorpcji dmg to już coś.

Twój build jest dobry, Uzu. Masz więcej defa kosztem phantoma i darmowego biegania. Lepszy on jest do pvp, ale jeżeli sam expisz - to wolniej expi niż pach/fire/light. Jednak ten build jest dobry.

Opublikowano

Sam gram bowem.

Dla mnie bow STR jest najlepszy.

Dla początkującego także.

Polecam build (na 360mastery):

105 Pacheon

105 Fire

90 Light (od 105 niczym się nie różni)

20 Cold (snow shield oraz Weak Guard Of Ice)

40 Heuksal (passyw na hp)

Ewentualnie możesz nie dodawać Cold'a, a dodać 105 Light, zostawiając wolne 5 mastery.

Grałem już na ZSZC (Fire) bladerem, nukerem i teraz ponownie wróciłem do bow'a, mojej postaci ukochanej z iSro.

Na razie najlepiej z wszystkich którymi grałem na zszc, gra mi się właśnie bowmanem pure STR.

Więc naprawdę polecam ten build.

Ja nie polecam takim czymś grać.

40lv passyw mało da więc strata inwestować cenne 40 masterów w taki szajs.

Lepiej już dać w Colda.

14sfk87.jpg

Hemp Gru <3 diil <3

Bywalec
Opublikowano

Jeśli mój build dobry to ok Full Str

105 Bow

105 Fire

105 Light

45 Cold

co do tego buildu to i tak musiałbym bardzo dużo mieć SP na mój build lekko 300-450k sp poleci ok thx temat do zamknięcia

1341252514u674515.jpg

By Cristiano

Opublikowano

Light na 80lvl'u, a na 100lvl'u nic nie zmienia, więc także szkoda mastery:)

A te 509 hp nie raz Ci się może przydać:D

I proszę Cię, nie nazywaj mnie mroziu

10465336176777382411.png
Opublikowano

@up

uŻywam:)

A po co Ci cold 105lvl?

Do pvp?

Bo nie widzę sensu używania colda na spocie, bo z Fire większy dmg, a i tak 3/4 mobów do Ciebie nie dochodzi

10465336176777382411.png
Opublikowano

Ja ci polecam Glavier ; pTroche ciezko sie expi bo trzeba biegac od moba do moba ; p ale git char full STR /Huskal/fire/cold ; ]

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

33529.jpg

Opublikowano

Ja ci polecam Glavier ; pTroche ciezko sie expi bo trzeba biegac od moba do moba ; p ale git char full STR /Huskal/fire/cold ; ]

Ta jest :rolleyes:

14sfk87.jpg

Hemp Gru <3 diil <3

Opublikowano

haha Co nie Bula nie ma to jak Glavier i ch** ; ] Jak najbardziej Lubi glavier ;p Nukerem lepiej sie expi ale jak dla poczatkujacego za bardzo skomplikowany ; p

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

33529.jpg

Opublikowano

No właśnie.

A mi się wydaje, że on chce build typowy pod exp'a, a nie pod pvp.

Już lepiej byłoby rozwijać 105 Light z imbue Light.

Nie warto inwestować 40mastery w heuksal na passywa?

W Light'a na 105 też nie warto.

Dochodzi na tym 102lvl jeden buff i to na 19% mag atk.

10465336176777382411.png
Bywalec
Opublikowano

Tak chce rozwijać na exp i farm potem może zrobie inną postać

1341252514u674515.jpg

By Cristiano

Opublikowano

Do expienia bowem używasz praktycznie tylko 4 skilli, więc jeśli chcesz jak najbardziej okrojony build , to akurat bow dobre wyjście:D

10465336176777382411.png
Opublikowano

PvP to esencja gry, jeżeli zależy Ci na pvm to rób nukera, np. int bow. Str jest gorszy do pvm ale lepszy do pvp. Zdecyduj się na co chcesz build, bo takie robienie z full str'a postaci do pvm jest żałosne.

Mroziu, może i light nic nie daje, ale wolałbyś dostawać hity zamiast 20k - 16k, czy 14k? 500 hp przy 45k które posiada (albo więcej) to na prawdę nic nie znaczy.

Opublikowano

Bow nie posiada na 105lvl 45k hp.

Chyba jedynie na isro z blessami od clerica.

Czemu str bow gorszy od inta na pvm?

Równocześnie szybko kładą normalne moby, a chempiony/gianty podobnie, ponieważ bow int nie wali ciągle nukami ; )

10465336176777382411.png
Opublikowano

@Mroz3k Chyba sobie żartujesz. :) Miałeś kiedyś bow pure int? Skillem "Berseker Arrow" masz max dmg. I jest on większy niż z ostatniego nuka. A może i taki sam. A do tego może wejść Crit w każdym ze skilli. Bow Pure int ma o wiele większy dmg niż str.

Jeden z niewielu użytkowników, którzy pamiętają początki tego forum.

85.jpg

Opublikowano

@up

Miałem na isro bowa int.

Zresztą temat jest o bowie str, a nie o bowie int.

Może i mocniej bije, ale porównując isro 2 bowmany 90lvl z takim samym setem i bronią nie zauważyłem różnicy, jedynie w szybszym padaniu na mobach o 8lvl wyższych;D

10465336176777382411.png
Opublikowano

Mroziu, nie mam pojęcia czy ma 40k czy 50k, z setem fb na pewno ma ich ponad 40k. Nie wiem dokładnie ile, nie liczyłem :)

"Równocześnie szybko kładą normalne moby, a chempy/gianty podobnie"

A nie obczaiłeś, że int bow ma większy dmg niż str - przez co na pewno nie biją mobów z tą samą szybkością! Zlituj się człowieku..

Zapewne tak samo szybko biją unique jeszcze? Jaja sobie robisz?

Autor chciał żeby wypowiadali się Ci, którzy grają długo w silka. To ile Ty grasz, skoro takich rzeczy nie wiesz? ....

@Edit up

To rzeczywiście, jakiś zwalony int bow do testów :D

Opublikowano

NO tak int mocniej bije ale szybciej pada a z str jest inaczej ; p Przewaznie int na pvp padaja jak muchy z tego co doswiadczylem ; p 3-4 chity i nie ma jeszcze jak crit wejdze ; ]

33529.jpg

Opublikowano

Powtarzam po raz kolejny.

Nie mów do mnie mroziu!

Człowieku tak ciężko proste zdanie zrozumieć?

Może skillami z explosion arrow series bije mocniej niż bow STR, ale w grupie mobów nie agresywnych/agresywnych użyjesz skilla z tej linijki, rzuca się na Ciebie x mobów i masz glebę.

W silka gram dość długo, od cap 80.

Jednak ja różnicy nie widzę ogólnie między bowem str, a int, oprócz jak wspomniał użytkownik @up wytrzymałości i ataku z linijki explosion arrow series.

Tak może jeszcze 80k życia?

Na 105lvl na czysto 34k życia, z full setem może te 40k będzie, ale nie 50. Nie przesadzajmy.

Poza tym druga sprawa.

Int bow vs agresywne moby.

Masakra jak nie masz dobrego eq:)

10465336176777382411.png
Opublikowano

Hmm. Może mi ktoś wytłumaczyć co to znaczy najlepszy build? Nie ma czegoś takiego! Build jaki by nie był jest dobry do różnych rzeczy. Każdy build dobrze sprawuje się w różnych aspektach gry, takich jak: job/pvp, expienie, czy inne zbędne sprawy. Wiadomo, że build to strategia. Sądzę, że na serwerze ZSZC jest baaardzo dużo int postaci, więc build powinien być nastawiony na defensywę magiczną. Np: Taki pure str, Glavier z fire/ligh z domieszką coldu dla MS'a?

Ale przecież sam build to nie wszystko.

Wyjdziesz z EQ NPC padasz na hita czy kilka.

Nawet EQ +5 z FB to nie jest dobry set.

Miejąc set składający się z kilku somów i/albo kilku sosunów. Całość +7 FB 100%, oraz broń +9 można już nieźle się pobawić na pvp nawet mając pure int.

Ja mam set FB + 4 blue nie jest na 100% (ale i tak staty powyżej 60%) i broń bow (z statami all powyżej 40%) jadę często str postacie, które mają luksus buildy, ale za to słabe EQ.

Na moim lv z takim, lub podobnym EQ postacie str jadą mnie jak chcą. No może nie zawsze. (czyt. Gdy mam szczęście i wchodzą częste crity)

Jeden z niewielu użytkowników, którzy pamiętają początki tego forum.

85.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...