Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

IM czy VS  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. IM czy VS

• IM
      9
    • VS
      5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Piszę ten temat nie po to aby wnerwić moderatorów i innych użytkowników tego forum, ale dla tego, że już nie mam sił grania 2 postaciami na raz :|

W 2M/Dekarona grałem już kilkakrotnie 1 postać na 2M to 80+ AK (ale już nim nie gram). Po kilku przerwach w grze postanowiłem wrócić i trochę pograć. Problem jednak tkwi w tym iż nie wiem kim zagrać, a mianowicie IM czy VS ?? Dlaczego mam tak trudny wybór z wyborem (jakby nie było) 2 odmiennych klas (chociaż z VS też można nukera zrobić;) ) ?? Odpowiedź jest dość prosta - obiema postaciami gra mi się bardzo dobrze co prawda początki IM były dość trudne, ale jest coraz lepiej. Postacie mają 50 lvl'e i jak już wcześniej napisałem gram nimi na przemian. Teoretycznie jest to dobre gdyż gra mi się nie znudzi szybko, ale z drugiej strony zaczyna mnie nudzić to iż poświęcam czas 2 postacią, a powinienem grać 1 i mieć już przynajmniej ten 70 + lvl'el.

Czytałem poradniki i opisy klas i uwierzcie mi, że gdyby coś mi pomogły to nie pisał bym tego tematu. W każdej grze MMORPG mam problem z wyborem postaci, padnie zatem pytanie dlaczego ?? Ponieważ lubię grać Magami, Assassinami oraz Archerami. Kiedy zdecyduje się na gre np. magiem to grając i widząc grę innych assassinów, archerów coś odciąga mnie od maga ku ich stronie i tak w kółko nie wspominając już kiedy mamy do wyboru np. 2 rodzaje maga czy też archera, ale zostawmy to. W Dekaronie grałem każdą postacią i najbardziej odpowiadają mi IM oraz VS.

W moich oczach te klasy wyglądają właśnie tak:

IM - Ma bardzo duże obrażenia magiczne oraz sporą ilość AOE. Skille prezentują się na prawdę ładnie czego nie można powiedzieć o secie (chodź nie jest aż tak źle). Bardzo szybko EXPi zarówno solo jak i w PT, a i z nim nie ma problemu gdyż jej AOE potrafią nieźle namieszać (ofc te późniejsze bardziej ;)). W PvP jest bardzo dobra, chodź trzeba wykazać się minimalną inteligencją. Podoba mi się również to iż jako Mag posiadamy dość dużo DEF w innych grach jest to nie do przyjęcia ;)

VS - Podobnie jak IM ma bardzo ładne animacje skilli szczególnie cosmo, ale ich wadą jest to iż dostępne są w późnym stadium gry. Ma również sporo skilli AOE, ale te mają większy CD niż IM. Niektóre sety wyglądają ładnie, ale głównie podoba mi się styl trzymania Blade'ów. Jedyna postać, która EXPi bardzo szybko solo do 65 lvl'a (później jest też dobrze ale już nie tak jak na początku), czasami trudno o PT z racji tego iż nie posiada dobrych skilli AOE tzn. posiada, ale ich DMG jest śmieszny w porównaniu z innymi klasami. Postać dostaje kopa kiedy już zakupi skille Cosmo. PvP tak jak w przypadku IM jednak teoretycznie po 70+ lvl'u jest znacznie gorszy od innych klas (aż do cosmo skilli) oraz po 100 lvl'u - tylko dobrzy gracze mogą pokonać IM, Bagiego, Segite gdyż są to największe zmory Summonera w tym przedziale lvl'owym.

Podsumowując:

*IM

Podoba mi się

- skille AOE

- szybko exp

- bardzo dobra na PvP.

Odpycha mnie

- troszkę dziwnie wygląda - śmieszne lata

- używanie 3-4 skilli co może wydać się w późniejszej grze monotonne (oglądałem ok 15 filmów z IM PvP i każdy z nich używał dokładnie tych samych skilli, ale w innych kolejnościach - u VS tego nie zauważyłem)

*VS

Podoba mi się

- Ma summony, a ich wygląd jest "kozacki"

- w miarę szybki exp po 60 lvl'u

- po 100 lvl'u w PvP trzeba się troszkę namęczyć

Odpycha mnie

- Świadomość, że Summonerzy od dawna są znienawidzeni przez innych graczy, przez co trudno im o miejsce w PT, ale nie tylko dla tego również dla tego, że nie mają dobrych AOE skilli (do 87 lvl'a)

- To co wymieniłem w zaletach czyli, że trzeba się namęczyć w PvP po 100 lvl'u aby kogoś pokonać jest również i jego wadą gdyż w bardzo dużym stopniu nasza wygrana będzie zależała od szczęścia

Napisałbym, że chcę postać, która szybko expi oraz jest dobra na PvP, ale to jest chyba oczywiste jak i również to, że każda z w/w klas jest dobra i w tym i w tym, ma również swoje wady jak i zalety. W PvP liczy się ekwipunek, build oraz skill, ale zawsze jakaś postać będzie o krok od innych.

Wiem, że decyzja należy tylko do mnie, ale chcę mieć 100% pewność, że postać, którą wybrałem będzie mi odp. w dalszej części gry i nie przyjdzie taki moment, kiedy będę pluł sobie w twarz (czy tam brodę), że mogłem wybrać tą drugą.

Proszę was o wypowiedzenie się jak to bywa z tymi klasami (IM i VS). Najlepiej osoby, które mają 120-130 lvl. Dodam również ankietę abyście mogli zagłosować - tylko proszę nie głosować jeśli nie masz zamiaru nic napisać.

Opublikowano

Miałem już maga i summonera i znacznie lepiej grało mi się magiem. Na pvp mag raczej wygrywa z summonerem chyba że się nie uda uciec z avatara to może lipa być :P Szybciej znajdę party na df/abyss itp. Expienie solo może mniej efektywne niż sumkiem no bo tylko 3 moby, ale potem niema to tak bardzo wielkiego znaczenie bo większość exp-a zdobywa się na df-ach.

Opublikowano

ja gram sumkiem,z racji tego że częściej expisz niż chodzisz na dfy to ci się łątwiej expi bo zbierasz o 3 więcej mobów(pet) no i na dfie też cię ktoś zawwsze weżmie,no i przynajmniej nie mam tego poczucia wartości że gram babką aa ja jestem płci męskiej,nie wiem jak wam ale mi to trochę przeszkadza :P

1287838054-U230664.jpg

Sygna by me

Opublikowano

Ja tam wole popatrzeć na babkę niż na faceta ... ;)

Opublikowano

Zdecydowałem, że zagram najpierw IM, a później VS ;)

Mam jeszcze jedno pytanie, a nie będę zakładać nowego tematu, a mianowicie czytając niektóre wypowiedzi użytkowników, którzy używają haxów twierdzili, że w kilka dni wyexpili postać na 70-90 lvl'e zapytam więc: Jakim cudem ?? Ja grałem na Haxach przez niecałe 10 lvli (od 51 do 60). Do 55 lvl'u na VAC'u lurowałem E,+room i za 1 taki spacerek dostawałem na początku ponad 1 bar expa, a z czasem 1 aź od 54 do 55 dostawałem ponad połowę bara. Teraz mam 62 i nadal nie wiem jak wy tak szybko nabijacie te lvl'e ??:| Dzisiaj poszedłem z ciekawości na Crespo C z Hackami zabiłem wszystko co się ruszało aż do Bossa, któremu zbiłem z 20% i czas mi minął :P Wbiłem ok 16-17 barów expa. Więc gdzie expić na hackach, bo chyba Wy tego nie robicie w tym dungeonie ??

Opublikowano

Jak gralem to mag byl chujowym charem do pvp, a summonerem trzeba umiec skille puscic, a nie grac na rambo, pomijam to, ze zawsze jak sie ludzie bilii miedzy soba to wlasnie 1 summoner rozpierdalal wszystko wokolo

Back in the day

Trollin' was somethin'

Opublikowano

Wild, więc powiedz mi dlaczego Mag jest jedną z najlepszych postaci pod PvP (130+ lvl) ?? Co do tego, że summoner tak wszystko "rozwalał" to pewnie dobijał tak jak to nieraz ma miejsce na DK Square ja sobie bije 2-3 kolesi z aoe, a podleci ktoś (obojętnie jaka klasa) i mi dobije :/

Poza tym każda klasa jest dobra wystarczy dobrze nią grać ;)

Wracając do tematu (tego pobocznego), to jak szybko wyexpić się na haxach powiedzmy do 85 lvl'a ??

Opublikowano

Incarka wg. mnie jest najlepsza, może piszę tak przez manie grania magami zawsze ale miałem jeszcze za czasów europejskiego dekarona taką jedną z max. lvlem i przed wejściem do Parca od strony Heiharp zmiatałem grupę ludzi zanim sam padłem (wiadomo samemu na innych graczy high lvl nie jest łatwo). Dlatego u mnie dużymi plusami Incarki są:

• Szybkość expienia
  • Łatwo o party
  • Bardzo dobra na PvP
  • Typowy damage dealer na bossy.

Więc gdzie expić na hackach, bo chyba Wy tego nie robicie w tym dungeonie ??

Osobiście dawno nie grałem ale z tego co pamiętam Python Castle i wyższe tomby były najlepsze do expienia, na 80lvlu leciałem już na tej mapie dla 130lvli, nie pamiętam nazwy ale to było Python Castle -> Tomb of BlackDragon -> ???. Również expiłem na aquariusie, dobrze leciało do czasu kiedy nie pojawili się niewidzialni GM. Regularne patrole GM odbywały się na mapach: Avalon, Python Castle, Tomb of Black Dragon głównie.

2006-2010

Opublikowano
Wild, więc powiedz mi dlaczego Mag jest jedną z najlepszych postaci pod PvP (130+ lvl) ??

Nie wiem, prawdopodobnie dlatego, ze ktos sie w koncu nad IM zlitowal, bo jak najpierw bylo 2moons i gralem to nie bylo szans, zeby mag wygral pvp z kimkolwiek, w Dekaronie rok temu to samo

@Down

Zle mnie zrozumiales

Gralem, ale nie IM

I uwierz, za tez kroilem wszystkie IM na okolo, ale powodem bylo to, ze gra byla nowa i popularna przez co malo bylo ogarnietych osob

Back in the day

Trollin' was somethin'

Opublikowano

To cienko ci szło o.O moja incarka kroiła wszystkich jak fabryka mięsa, jedynie z shield AK zawsze było przesrane i bagi tanker ;)

2006-2010

Opublikowano

no powiem wam szczerze mój brat ma incarke na elite dekaronie 209 lv i kosi równo,chyba się jeszcze nie spotkałem z taką sytacją żeby przegrał :P

1287838054-U230664.jpg

Sygna by me

Opublikowano

Witam.

Ostatnio nie miałem zbytnio czasu na grę, ale teraz znowu go mam ;) W 2 dni wbiłem 10 lvli (z 66 do prawie 77) dzisiaj wbiłem 84 i chciałbym się zapytać gdzie teraz expić ?? Do tej pory expiłem (może to dla was śmieszne ale zaraz wszystko wytłumaczę) na CQ 70-73. Exp leciał dość szybko, ale im większy lvl miałem tym wolniej to sżło, aż do teraz (nie jest źle, ale wolałbym troszkę szybciej - szczególnie, że 92 już tak blisko, a co za tym idzie najlepsze skille - no prócz Aqua Circle ;) ).

- CQ 70-73 (zabicie 100 Gomeisa oraz zebranie 60 Syph Eye's) dostaje ponad 1kk exp'a, nie tracę dużej ilości HP potek (mp zjadam jak nie powiem co), exp za zabite mooby prawie niezauważalny. + dostajemy kasę.

- CQ na 77 (zebranie 100 Fang's z Lakers) dostaje ponad 700k expa tracę w miarę mało hp potek i trochę więcej mp potek niż wyżej, exp za zabite mooby jest dość dobry (ale nie wiem czy wychodzi lepiej niż wyżej - czyli ponad 1kk za wszystko). + dostajemy kasę.

- CQ na 80 (zabicie 100 Carbon) dostaje w okolicach 800k expa tracę dość dużo hp potek oraz mp, exp za zabite mooby jest nawet bardzo dobry (za wykonanie Q mam nabity prawie 1 bar - więc wychodzi chyba lepiej niż z CQ 70-73). - tracimy kasę.

No i oczywiście DF :)

Który z w/w CQ według was najbardziej opłaca się robić ?? Chcę jak najszybciej dobić 92 lvl'a... chyba, ze znacie coś lepszego to napiszcie.

Opublikowano

@UP

Nie wiem czy widzisz mistrzu, ale ten temat jest wyłącznie o Incar Magician i Vicious Summoner, więc po kiego wyjeżdżasz z Bagim ? Bagi to Tanker, a mnie takie klasy nie odpowiadają, poza tym ma nie ciekawe skille, sety oraz bronie jedyne co Bagi (według mnie) ma fajne to Wingi i nic po za tym...

Opublikowano

Ja jestem dziewczyną, a lubię grac Sumkiem. Ach ten słodki Regulus i Bregon xD

Co do jednej z wypowiedzi tutaj -> Grałam też bagim (92lv na globie) ale jakoś tak niesmacznie nim

tlofbnowe2.jpg