Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Wojownik Mental

LKJ

Rekomendowane odpowiedzi

Pasjonat
Opublikowano

Woj Mental

W Tym Tucie opiszę klasę Wojownika Umysł. Tut zawiera moje swoiste spostrzeżenia dotyczące Mentala tj. sposób zarabianiamiejsca w których się expi, przykładowe EQ buildy oraz sugestie.

To mój pierwszy Tut więc proszę o wyrozumiałość

Na wstępie do tego Tuta chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz. Mianowicie jeżeli planujecie grę na naprawdę wysoki lvl (80+)to zrezygnuj z tej klasy postaci(no chyba że gra z dmg hackiem to możecie;p). Czemu? Bo mental w grocie sobie nieradzi. Kolejne pytanie brzmi: Czemu? Ponieważ ma bardzo mało ataku i poprostu sobie z tego powodu nie radzi. Jeżeli jednak chcecie grać mentalem to będziecie musieli bić w grocie na marmurach i musicie odpowiednio wcześnie zainwestować w poli.

Dobra ale przejdźmy do rzeczy. Może na początek wybór serwera? No więc wybierając serwer musicie zwrócić uwagę na cenę itemsów dla woja(osobiście zdecydowanie odradzam serwery najnowsze s20+ bo to serwery typowo bociarskie gdzie słabo można zarobić ze względu na niskie ceny małży). Robicie n00b konto i sie logujecie pokoleji na serwery i patrzycie ceny.

Patrzycie też na ceny małży i medali( na tym się będzie opierał zarobek;p)

Teraz sposób na zarobek: Na start robicie 3 konta wojów mentali i expicie do 18lvl. Dajecie wszystko w silne a potem w tąpkę. EQ min +6(tygra,bojowa,tradycyjny,pajęcza). Na tym lvl idziecie do lochu małp i sobie expicie do 30lvl. Czemu do lochu? No bo tam dropią przedewszystkim medale ale nie dokońca o to chodzi... Chodzi o to że dropią tam księgi poli i instr. oswajania oraz marmurki. Mogą dropnąć też ebony i możemy ulepszać na +9 i sellać po 50kk jak wejdą ;p Ksiąg poli i instr. nie sprzedajemy tylko zatrzymujemy dla siebie. Po osiągnięciu 30 lvl wszystkie 3 konta na małże i sellamy(w zależności od serwa np. po 1kk)

i z tego mamy naprawdę na dobrą kasę. ;)

Teraz coś o samej postaci Woja Mentala.

Chyba każdy wie że najlepszym skillem mentala jest Silne Ciało, które daje bardzo dużo do obrony ale zabiera nam szybkośc ruchu. Dodatkową zaletą silnego jest to że nie upadamy.

Drugim skillem Mentala jest Duchowe Uderzenie. Jest to najsilniejszy skill w grze!!! Jest znakomity do pvp ale też trzeba umieć go używać, bo można nietrafić w przeciwnika.

Trzecim skillem jest Walnięcie. Jest to skill o średnim dmg i pozwala na trafienie w przeciwnika w średniej odległości od chara.

Kolejny skill to Tąpnięcie. Jest to skill do pvm. Trafia w wielu przeciwników jednocześnie.

Ostatni skill to Uderzenie miecza. skill typowo do pvp. Skorzystanie z niego kończy się zazwyczaj omdleniem przeciwnika. ;)

Pora na Buildy a więc:

2Sił:1Wit

2Wit:1Sił

3Sił:1Wit

Po wymaksowaniu Siły i wita dajemy w ZRĘCZNOŚĆ!!

Osobiście preferuję trzecie rozwiązanie ze względu na to że Mental ma małą siłe ataku a siła właśnie zwiększa atak ;)

Jeżeli chodzi o skille to powiem krótko:

PVP:Silne>Duchowe>Walnięcie>Uderzenie>Tąpka

PVM:Silne>Tąpka>Duchowe>Walnięcie>Uderzenie

Teraz sprawa chyba najważniejsza czyli EQ. Oczywiście różne w zależności od tego czy jesteśmy nastawienie na pvp czy pvm. Jeżeli macie zamiar na poważnie grać to radzę aby za pożądnym EQ zacząć się rozglądać na około 42lvl. Do tego lvl nie trzeba mieć jakoś wypaśnego sprzetu żeby expić(Ribek+7/8 śr 10. by wystarczył, Śmiertelka albo Lwia+7) Podam takie EQ do expa jak ja miałem na tym lvl:

Bojowa+6/7, Żelak+7.

Smocza+9 kd Defa+3

Okrągła+6

Żelak+7

Ebo+9

Butka 1000PŻ

Rib+8 śr10 kd do pvp

Naszyjnik 500PŻ

Spokojnie sobie dawałem radę ogarnąć cały spot na BO z Boja. A na to wszystko sobie zarobicie na małżach i medalach. Kasy wam nie braknie a konta możecie robić dalej ;) Tylko nie wydawajcie na pierdoły ;p Możecie też pobawić sie w handlarza ;)

Gdzie Expić?

Do 15 lvl expicie w M1(Jeżeli macie księgi poli i instrukcje to zaczynacie je czytać)

Od 15 do 25 na zaprzysiężonych(na tym lvl robicie konia)

Od 25 do 30/34 na dzikusach(cały czas robicie konika dopóki nie zrobicie boja)

Od 34 do 40/42 Generałowie.(Jak ogarniecie spota to exp nie leci gorzej niż na BO po 2/3 grupki. Staracie się

też robiś misje la Biologa o zębach/księgach)

Od 42 SAMEMU Z BOJEM CAŁY SPOT BO I TAK DO 50(W między czasie robicie Militara)

Od 50 do 75 V2(Na 50 lvl po 1 grupce w ost komnacie. Wydaje mi się że exp leci szybciej niż w V1 po 3/4 grupki.

Z czasem bierzecie więcej grupek)

Prawdziwy Exp zaczyna się po 61lvl. Zakupujemy odpowiednie EQ i jazda!! ;)

Ogólnie mental to taka konserwa którą cięzko ruszyć. Musi mieć dużo PŻ i sporą reg PŻ wtedy jest NIEDO**AJEBANIA.

EQ na wysokim lvl to raczej sprawa dyskusujna. Ja uznałem że takie będzie najlepsze(bo sam takie mam xD)

Boga+7 kd defa, uchyłki i speeda+3(polecam speeda bo mental wolno zapier**ala)

Żelak+9 reg PŻ 20%

Lwia+9

Złote Cwelki 2000PŻ

Ebo+9 (1650PŻ)

Ebonitowy Naszyjnik 2000PŻ

Kryształowa Branza+9 1000PŻ(Dodatkowo 56%reg PŻ)

RIB+9 Śr30 kd potwora i śmierci+3

To jest EQ przygotowane typowo pod expa. Jak dobiję 65 lvl mam zamiar zakupić Partyzanę do pvp i jak zarobie Sokoła(najlepiej z NNO)

ale zobaczymy jak będzie z funduszami. Być może zrobię Boga na +9 lub kupię stal i ją zrobię.

PS: O czytaniu KU chyba nie muszę wspominać :D

Co do Tuta to starałem się aby zawierał on wszystkie potrzebne informacje oraz ładnie wyglądał i był czytelny. Jeżeli się podobało walnij +'sika ;)

Opublikowano

A w co dawać po PŻ i ATK? Bo mam 57 lvl i jeden Status do oddania, nie wiem no, obrona dodaje szybkości, ale od tego jest SH i tak nie widać jak atakuje, PE się przyda ale od tego są miksturki

Pasjonat
Opublikowano

Dajesz w zreke. Masz uniki Jesteś kimś w pvp i na pvm sie przydaje ;p Zaraz dodam ;p

Opublikowano

Dajesz w zreke. Masz uniki Jesteś kimś ;p Zaraz dodam ;p

A no tak, zapomniałem o unikach xD , sry masz 2x + i 5 :)

Opublikowano

Bardzo fajny tut, czytelny, PRZYDATNY, nie chaotyczny, kolorki są no to i plusika trzeba walnąć :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...