Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ryby u Łowienie

Hoistone666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ryby i łowienie PORADNIK

Łowienie ryb jest dostępne od 30 lvl

Często gracze pytają jak się łowi, co można złowić itd., dlatego tutaj znajdą się odpowiedzi na (mam nadzieję) wszystkie nurtujące Was pytania odnośnie tego tematu.

Jak zacząć...

Musisz osiągnąć 30 lvl i kupić wędke albo na rynku albo u rybaka to wasz wybór. Kupujecie także papke lub robaki i juz.

W każdym z królestw możesz znaleźć jednego Rybaka w pobliżu miasta i kilku rozsianych na mapie w pobliżu jezior i morza.

Co dalej?

Na ryby możesz udać się w każde miejsce, gdzie widzisz choć trochę wody (ale nie wszędzie można coś złapać!). Przede wszystkim musisz wziąć wędkę w ręce (tak samo jak broń). Następnie klikasz prawym przyciskiem myszy na wybranej przez siebie przynęcie, aby założyć ją na wędkę.

Moje miejsce to m2 tam dobrze zawsze biorą.

Teraz pozostaje Ci tylko kliknąć spację i oczekiwać, aż Twoja postać zarzuci wędkę. Aby ją później wyciągnąć z wody musisz nacisnąć spację jeszcze raz. Ale nie tak szybko...

(Można także poumieszczać w pasku przynęty i umiejętność łowienia (z zakładki z umiejętnościami ) i wciskać jedynie odpowiednie klawisze)

Po zarzuceniu wędki zaczyna się najciekawsza sprawa i dla wielu najbardziej trudna. Kiedy więc wyciągnąć wędkę z wody? Przede wszystkim musisz poczekać, aż nad Twoją postacią pojawi się symbol chmurki. Oznacza to, że prawdopodobnie coś kręci się obok haczyka.

Co więc zrobić, aby wyciągnięcie ryby, bądź czegoś innego z wody się powiodło? Jest wiele sposobów, którymi kierują się gracze.

Musisz sprawdzić, który dla Ciebie jest najlepszy i z którym osiągniesz oczekiwane przez Ciebie rezultaty.

- możesz odrazu kliknąc spację ale to mało skutkuje

- możesz także odczekać ok. 1-2 sekundy i próbować dopiero wtedy wyciągać wędkę.

Ja pochwalam 1 sec. wczoraj zlowilem 10 ryb na 12 robakow!!!

Po wyciągnięciu wędki z wody możesz zobaczyć dwa różne komunikaty w oknie chatu:

- jeżeli uda Ci się coś złapać, pojawi się informacja na temat złowionej ryby, bądź rzeczy;

- jeżeli natomiast Ci się nie powiedzie, pojawi się informacja, że zgubiłeś przynęte... Nie martw się - zdarza się to każdemu i to dosyć często.

Ulepszanie wędki

Im więcej czasu spędzasz na łowieniu ryb, tym szybciej rosną Twoje umiejętności rybackie (pkt. wędki). Liczbę aktualnie posiadanych punktów wędki możesz sprawdzić najeżdżając kursorem na ikonkę wędki w ekwipunku. Kiedy Twoje punkty wędki osiągną 10 (10/10), udaj się do Rybaka, aby ją ulepszyć (za drobną sumę Yang). W zamian otrzymasz Wędkę +2, a Twoja liczba punktów będzie wynosiła znowu 0 (0/20). Po spędzeniu dłuższego czasu na rybach z Wędką +2 osiągniesz 20 punktów (20/20). Zrób wtedy to samo - czyli udaj się do Rybaka, a otrzymasz Wędkę +3, z liczbą punktów 0/40.

FAQ łowienia ryb:

1. Przynętę możesz kupić u któregokolwiek Rybaka.

2. Drobne ryby to przedmiot, którego możesz użyć jako przynętę do złowienia czegoś innego ale możesz także je sellnąć za cene ok. 2k yang.

3. Aby zabić rybę, musisz kliknąć na niej prawym przyciskiem myszy. W zamian możesz otrzymać:

a) martwą rybę;

B) ryba może Ci uciec i zniknąć z powrotem w wodzie;

c) rybią ość

d) małż - z której, jeśli będziesz mieć szczęście - możesz uzyskać perłę. (naciśnięcie prawym przyciskiem w ekwpiunku)

4. Aby upiec martwą rybę musisz kupić u rybaka Drewno Na Opał ok 20k yang i kliknąć na nim prawym przyciskiem myszy.

Wystarczy teraz tylko użyć ryby na płonącym ognisku. Nie trzeba ich rozdzielać, można upiec ich kilka naraz - np. mając połączone 7 martwych karasi, klikamy i przenosimy je na ognisko - i juz wszystkie siedem mamy upieczone.

5. U Rybaka możesz kupić specjalny Marmur Rybacki ok. 2k yang który pokaże Ci jaka ryba kręci się wokół haczyka. Działa on przez 10 minut, a ponadto zwiększa szansę złapania ryby o 2%.

6. Księgi umiejętności rybackich zwiększają o 2% szansę na złapanie rzadkiej ryby przez okres 10 minut.

7. Rodzaj złowionej ryby zależy od miejsca połowu. Więcej rzadkich ryb można znaleźć w 2 wiosce. (Tam łowcie najczęściej)

8. Na rynku możesz kupić od razu Wędkę +2 lub większą ale są one drogie. Będzie działała tak, jakbyś ulepszył już swoją.

Co możesz wyciągnąć z wody?

Ryby:

- Drobne Ryby (używane jako przynęta)

- Karaś (po upieczeniu dodaje +180 hp)

- Duży Karaś (po upieczeniu dodaje +350 hp)

- Pstrąg Strumykowy (po upieczeniu dodaje +600 hp)

- Ryba Mandaryna (po upieczeniu dodaje +180 mp)

- Rzeczny Pstrąg (po upieczeniu dodaje +230 mp)

- Łosoś (po upieczeniu dodaje +350 mp)

- Pstrąg Tęczowy (po upieczeniu dodaje +600 mp)

- Karp (po upieczeniu, prędkość poruszania +20 przez okres 10 minut)

- Karp Trawiasty (po upieczeniu, szybkość ataku +20 przez 20 minut)

- Węgorz (po upieczeniu, siła +10 przez 10 minut)

- Krasnopiórka (po upieczeniu, zręczność +10 przez 10 minut)

- Tenchi (dodaje natychmiastowo +230 hp)

- Ryba Lotosu (dodaje natychmiastowo +500 hp)

- Sum (dodaje natychmiastowo +600 mp)

- Okoń - (usuwa złe efekty) natychmiast przerywa spowolnienie lub zatrucie

- Kości Ryby - przydają się do ulepszenia niektórych przedmiotów na +7, także nie warto się pozbywać wszystkich

Farby:

- Farby (brązowa, biała, czerwona, czarna i blond)

- Wybielacz (Używany, aby przywrócić Twój oryginalny kolor włosów)

Itemy:

- Złoty Pierścień

- Srebrna Szkatułka

- Płaszcz Uciekiniera - przedmiot który noszony, ukrywa Twoją rangę - może być noszony przez 4 godziny

- Pierścień Lucy - chroni przed dropem przedmiotów z ekwipunku

- Rękawica Króla Przepowiedni - Twoja ranga za zabijane potwory rośnie dwukrotnie szybciej

- Symbol Króla Przepowiedni - Twoja Ranga za zabijane potwory rośnie czterokrotnie szybciej

- Fasolka Zen - Zwiększa Twoja Rangę o 500 punktów

- Małż - można z niej otrzymać perły (po naciśnięciu prawym przyciskiem w ekpipunku małż znika i zostaje perła lub kawałek kamienia)

- Inne itemy

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

błąd..

malz to rodzaj meski, a wiec nie "z ktorej" tylko "z ktorego"

Moje miejsce to m2 tam dobrze zawsze biorą

to zalezy tylko od szczescia -.-

tak samo jak twoj sposob na ulepszanie :0wn3d:

New - pr0 - ultimate- uber - super- hiper - mega czit do kazdej gry : O

ctrl+w

Opublikowano

PayBoy dziex za *.

Vild jak weszłeś na te forum każdego sie czepiasz. A to drobny szczegół co za różnica.

A i to nie zalerzy od szczęścia bo w m2 bardziej biorą niż w m1.

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Jak weszlem ? nie.. ja nie wszedlem.. jak juz to WSZEDLES ;f

to nei jest drobny szczegol tylko blad .. ah..

@Top

fakt, to nie zaleRZy od szczescia .. to zaleZy od zbugowanej facetki, ktora 7848x powie : pech a 3353464754868x : szczescie

bez pozdrowien, dziki

New - pr0 - ultimate- uber - super- hiper - mega czit do kazdej gry : O

ctrl+w

Opublikowano

Huh...

Przyda się ale masz szczęście że tu tylko mike zagląda a nie administracja.

Bo zaraz by było że to forum o Cheatach a nie jakaś strona z poradnikami do gry.

Pomogłem ?

~~ Daj minus ~~

Distance: 251.104904 MaxSpeed: 334.554931 (63.321) PreStrafe: 271.233367 Strafes: 8 Sync: 80%

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
PayBoy dziex za *.

Vild jak weszłeś na te forum każdego sie czepiasz. A to drobny szczegół co za różnica.

A i to nie zalerzy od szczęścia bo w m2 bardziej biorą niż w m1.

Zalosne ty dajesz poradniki i all inne a sam o metinie gowno wiesz .

Ja mam 52 woj , 45 ninja , 61 szaman , sure (byly) 56 i co gowno nie daje poradnikow jak jakis noob. Lepiej skolic umiejetnosci gry i wtedy dawac poradniki

Opublikowano

Poradnik nie perfekcyjny.

@Up

Nie mondruj się. Sam jesteś noobem. Chyba ma prawo żeby robić poradniki. Ile ty maż postów ile on xD Chyba wie lepiej.

esro.png - Już się nie mogę doczekać

GeneracjaX.gif

Opublikowano

@lowqq

1. warn Górniku.

2. On przynajmniej coś robi, a nie pisze 15 tematów "dai ktoź haka"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...