Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Komputer Sam Się Wyłącza !

Phoenix.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od razu proszę o nie usuwanie tematu, bo to dla mnie bardzo ważne.

Być może to nie ten dział, a nawet nie to forum, ale na inncyh forach nikt mi nie chce pomóc..

Mój problem polega na tym, że komputer sam mi się wyłącza.

Chodzi o to, że np. gram 15 - 20 min. i komputer gaśnie.

Próboję go załączyć i gdy pojawia się okno logowania znów się wyłącza i tak 10 - 15 razy.

Zanim uda mi się go poprawnie uruchomić, minie dobre 20 min.

I właśnie o to mam do was pytania:

•  
  • Jak można temu zapobiec ?
  • Co należy zrobić ?

Za trafne odpowiedzi będę nagradzał plusami i minusami jak kto woli :)

Z góry dziękuję ,

Pozdrawiam , PhoEnix9332

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

@NapsterPL może i masz rację, ale stopni nie ma za dużo bo dziś nie udało mi się go uruchomić.. ( piszę z kompa brata )

@Schittset Komputer ma jakieś bodajże 6 lat :) Kiedy formatowałem to nie pamiętam, a czyściłem wczoraj :)

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

To nic innego jak przegrzewajaca sie karta graficzna lub procek...

Sciągnij program do mierzenia temp. np HW monitor i sprawdz ile stopni maja...

Sprawdz czy krecą Ci sie "wiatraczki"

.

My jesteśmy zawsze tam!

Torcida Górnik Zabrze

Opublikowano

Tak, mi też to wygląda na zasilacz. Może spróbuj ochłodzić komputer zewnętrznie. Moze wentylator zasilacza jest zakurzony i ten sie nagrzewa?

Zbieram raczej +...

Jak poprawiam Cie w jakiejkolwiek dziedzinie również ort. a nie jesteś pewny swojej słuszności nie minusuj mnie do czasu aż się nie upewnisz...

Opublikowano

ja mialem kiedys cos podobnego ze dzien wczesniej gralem a w nastepny dzien juz nie moglem bo komp sie nie chcial wlaczyc jak ci sie tak dzieje odkurz caly komp i wymien zasilacz ja wymienilem i juz od dawna nic mi sie nie dzieje z kompem a moj komputer ma 7 lat

ani2yg3ag5.gif

prosperion_20752_9.png

Powered by Windows 7 => www.go-windows.de

Opublikowano

OMG mój kumpel też tak miał ... Ustaw w BIOS"ie większe chłodzenie , a jak nie kup efektywniejszy "wiatraczek" :rolleyes:

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

-99%! Dodatkowo warn za darmo!

Opublikowano

Jeśli komputer włącza się tylko nie włącza się system, to możliwe że to wina dysku, proponuję ściągnąć na kompie brata program HDD Regenerator (do skanowania dysku, naprawy bad sectors) nagrać płytke tak jak będzier chciał i odpalić na zepsutym kompie, może coś pomoże. Proszę o +

Opublikowano

mozliwe ze to wina przegrzewajacych sie komponentow komputera

sproboj przedmuchac wszystkie wiatraki z kurzu najlepiej odkrec obudowe wystaw na podworko i przedmuchaj jakims kompresorem :D

jak to nie pomoze sciagnij program do mierzenia temperatury poszczegolnych czesci to jest: procesor, karta graficzna, dysk twardy, zasilacz i monitoruj temperatury

jesli temperatury w porzadku sprawdz czy jakies kabelki sie nie zlaczyly lub gdzies sie nie przetarly lub byc moze sa podlaczone na koniuszku(wszystko wewnatrz obudowy)

wiecej pomyslow jak narazie nie mam

licze na + :D

entershiftuser.jpg
Opublikowano

To zapewne przegrzewajacy sie zasilacz. Wyczysc go najlepiej powietrzem podcisnieniem tylko zablokuj wiatraki zeby nie spalic plyty golwnej.

Life is shit..

xpuser.gif

Opublikowano

Witam mam tak samo :) i jest to wina wentylatora procesora ... raz się załącza raz nie ... dopóki się nie włączy wiatraczek komputer wyłącza się ... U mnie pomogła właśnie wymiana tego wentylatora pozdrawiam...

Sorry za mało zrozumiały tekst nie miałem pomysłu żeby jakoś lepiej to sformułować

widzewsygname.jpg
Opublikowano

@up He i kto miał racje ? :D Można też w BIOS"ie skonfigurować przy mniejszej temperaturze większe chłodzenie . Ale to też jest wina wentylatora, lub starych kablów do wentylatorka :D :huh: Mój kolega kupił sobie normalny wiatrak 50x50 :D postawił na kompie i działał heh xD

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

-99%! Dodatkowo warn za darmo!

Opublikowano

Mój Kolega miał to samo, miał za słaby zasilacz, przy graniu to jest raczej wina Procesora, napisz Ramy itd.

Postaram się Ci Pomóć

Opublikowano

to jest zasilacz, ja miałem słaby i kupiłem nowy z innego kompa za 200zł ( teraz po całej nocy się wogóle nie grzeje)

ja mam sabego kompa ale mi 2 metki chodzą i jeszcze siedzę na youtube

u mnie było tak samo tyle że jak wkładałem płytę to odrazu padał komp

więc jedyny wyjście to kupno nowego mocniejszego zasilacza( ze 2/3 razy lepszy niż twój obecny)

Opublikowano

Moje zalecienia.

1) podaj parametry kompa

2) sprawdź temperature w kompie (Everest Home Edition)

3) otwórz pudło i wyczyść

4) pożycz od kogoś zasilacz i sprawdź. (ale żeby pasował!!!) jak sie nie będzie wyłączał to kup nowy, jak będzie to wina proca na moje oko.

5) spróbuj przeinstalować winde / sterowniki.

pisz na pw dogadamy sie.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Na 100% zasilacz

a jak nie to weź zdejmij obudowe i odkurzaczem przeczyść + sprawdz czy wiatraczki działają :D

Wesprzyj akcję stop dzieciom neo!!!

banner-reklamowy.png

Wesprzyj akcję stop dzieciom neo i wklej ten obrazek do swojej sygnatury !!!

Link do obrazka: 

http://i2.pinger.pl/pgr372/0fc6015900185aa949fc592b/banner-reklamowy.png

Tylko neo daje - za nic jeśli nim jesteś TO DAJ - (mi nie zależy)

Jeśli nie jesteś neo to daj + (mi nie zależy) 

Wejdz na strone : 

http://www.stop-neo.yoyo.pl/

Opublikowano

Witam to nie jest wina zasialacza chłodzenia ani niczego innego po prostu masz tak zwaną " luke w dysku " miałem to samo .

Najlepiej zrób tak

Pierwszy sposób : kup nowy dysk ^^ .

Drugi sposób : Sformtuj kompa ale tak , że przy instalatorze windowsa gdy wybieramy partycje usuń wszystkie partycje zrób nowe . Najlepiej zainstaluj sobie XP'ka on zastepuje te pliki które sa w luce innymi . Następnie gdy wejdziesz już na kompa wejdź w mój komputer nacisnij prawym klawiszem myszki na partycje daj formatuj powinno chulać . Chyba , że luka jest już tak duża aby niedało się zainstalować windowsa podlącz dysk do innego kompa i sformatuj go całkiem potem normalnie do tego który masz i zainstaluj windowsa ^^ .

Cała filozofia .

bez yt.

Opublikowano

Co wy mu mówicie o formatach,sterownikach..........

Dzieje ci sie tak że np. Idziesz spać nie wiem o której... Budzisz sie na następny dzień coś sobie tam robisz

odpalasz kompa pograsz 20 minut i sie wyłącza?

Jeżeli tak to pierwsze moje pytanie to czy możesz go od razu po wyłączeniu,włączyć?

2.Czy masz zamknięte boczne klapy w PC czy jest otwarty?...

3.Ogólnie to rozkręć zasilacz i przeczyść wiatraczek i te 2 siatki dolotowe.

4.Później wyciągnij wiatraczek zdejmij nalepke z środka weź nożyk wyciągnij taką gumke tam i daj troche smaru(oleju,co tam masz) na silniczek

(sam robiłem wiem jak działa nie pisać że sie nie da bo zrobiłem tak we wszystkich)...

5.Zdejmij cały radiator z procesora razem z wiatrakiem i przeczyśc go i z wiatraczkiem zrób tak samo.I proponuje albo dokupić dodatkowy wiatraczek

lub wyciągnąć boczne klapy.

Możesz jeszcze mieć problem z kartą graficzną ona też może sie przegrzewać,

A jak nie pomoże to błędy w systemie,uszkodzony dysk...

Jak jest błąd w dysku jakiś to powinno coś wyskoczyć komputer sam od siebie sie nie wyłącza

Up. jak włożysz dysk do innego kompa i sformatujesz to trzeba mieć farta aby płyty główne w jednym i

drugim komputerze sie

zgrywały bo inaczej nie będzie hulać ;p

k2i73k.gif
Opublikowano

Miałem też to samo , gdy miałem bardzo słaby komputer , zainstalolwałem program który dużo zajmuje i mnie bo 7min wylogowało,pomogło mi to że skanowałem Avastem cały system i miałem gdzieś podan 2000 tysiące błedów w systemie , a avast mi usuwał te błędy i potem było wszystko OK a za miesiąc komputer się zepsół i musiałem zawieść do informatyka :P

reflink

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...