Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Czy Dobrze "Prowadzę" Postać?

Mroziak ^^

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dzisiaj zacząłem moją przygodę z cabalem .

I tu moje pytanie , czy dobrze prowadzę/rozwijam postać?

cabalver132210073017580.jpg

cabalver132210073017590.jpg

cabalver132210073018000.jpg

Chodzi mi o skille/staty i o tą aure -.-

Proszę Was o rady , propozycje itp .

#Edit:

Jeszcze jedno pytanko:

ile jest warta chaos lamp? Sprzedać ? Otworzyć?

Z góry dzięki.

Za wysoka.

Opublikowano

Ile chodzi chaos lamp : Sprawdź u licytatorki w BI ( zależy od serwera )

Zbyt wcześnie aby oceniać "prowadzenie" postaci wbij 50 lv ( 1 dzień na questach ) i wtedy pokaż postać. Dobrze że wybrałeś bladera bo i w PVP i PVM jest doby ma dużo missów i szybkie skille.

sygnampc.jpg

Sygnatura by FreeSz

Opublikowano

Nie ma znaczenia jaka aura. Wyskilluj skille na maxa i kup ulepszenie na hp i atak.

RAsfepN.png
Opublikowano

Aurę się wybiera :) Może być ziemi,wody,powietrza,ognia i jakieś 2 nie pamiętam jakie ;D Ale różnice są niewielkie ( tzn. jednostkowe 1-3 różnicy ). Wbij 50 poziom zrób GG na BM2 i wtedy zaczyna się prawdziwy exp ( ja w 2 dzien gry dzięki BM miałem 75 lv :P )

@EDIT: Radzę nie skillować tylko wbić 50 lv na questach i za skille się brać ;)

sygnampc.jpg

Sygnatura by FreeSz

Opublikowano

Nawiasy sa kolorowe, aby byly widoczne

Na oficjalnym forum i gdzies na polskich fansitach byl "tutorial" o wybieraniu aury, mozesz poszukac jesli ta, ktora masz Ci sie nie podoba gdyz masz/miales quest "Inner Discovery" (o ile nazw nie pomylilem z inna gra ;f)

Tak na przyszlosc: staty dawaj pod Growth Goal (C-> nad swoimi statami bedziesz mial wymogi), konczy sie on na 60lvlu (tzn. po 60lvlu dajesz staty pod mith martiale +7 i bron mith +7, str&dex daja to samo, int nie dawaj wiecej niz bron/zbroja wymaga, cos kolo 74/6 afaik), ze skilli nie kupuj buffow, ktore dodaja Ci ataku, dopiero na 80lvlu i wbiciu G.Master w skillach warto kupic Soul Blade (najlepszy buff dodajacy ataku), dasz potem ten buff na 20lvl, procz tego bedziesz mial mozliwosc kupna 2 buffow dodajacych defa i hp, kup oba i jak najszybciej podbij na 20lvl, to samo zrobisz z buffem na def rate

Jesli koniecznie chcesz miec jakis buff dodajacy attack przed 80lvlem i G.Masterem to mozesz w sumie kupic, ale potem bedziesz musial kase marnowac na usuwanie, jak juz kupisz to nie wiecej jak 9lvl

Odnosnie skilli, ktorych uzywac bedziesz do ataku mobow etc to jak widzisz, ze mozesz kupic skill z lepszym add attack (i amp, ale nie sugeruj sie ampem- na twoim lvlu jest nieprzydatny poki roznica w skillach w amp nie wynosi >20) to go kupujesz i wywalasz swoj najslabszy skill

Atm wszystkie skille, ktorymi bedziesz kroil potworki daj na 9lvl (nie wiecej, nie mniej, chyba ze nie mozesz jeszcze na 9lvl z powodu niskiej ilosci skill pointow), wtedy cool time (cool down/czas miedzy ponownym uzyciem skilla) bedzie najkrotszy (= mozesz spamowac skillem) a i dmg bedzie ok

Tylko zebys nie zrobil tego w ten sposob, ze na 50lvl+ wywalisz slaby skill w miejsce dobrego i combo Ci nie wyrobi (tzn. zerwie sie bo 1 ze skilli bedzie mial cool time nieskonczony, a w combo skille castuja sie DUZO szybciej)

Nie kupuj takze buffa na Hit Rate (albo Attack Rate) nazwa, o ile pamietam, to Concentration, buff ten jest pomoca dla ludzi biegajacych z bronia +0-3 na 100lvlu i dziwiacych sie, ze nie trafiaja na bm2

Ty nie bedziesz mial takiego problemu o ile zrobisz tak, jak robia normalni gracze(&pro)- jak wbijesz juz ten 100+, bedziesz mial kase z questow to kupuj TYLKO itemy +6, zadne +5/4/3 bo zmarnujesz troche kasy na podbijaniu ich na +6

Wracajac do skilli to nie kupuj Death Cross i Blade Cry bo te skille sa po prostu nieuzyteczne (nie, nie, Blade Cry nie stunuje mobow wokolo @nabs)

Ktos wyzej wspomnial, zeby do 50lvla jechac na questach a dopiero po 50 skillowac- bullshit

Skilluj za kazdym razem jak wbijesz nowa range w skillach (tzn. masz 20lvl, zrobiles questa Battle Style Lvling Up i wbiles range Apprentice a akurat chcesz wyjsc do dziewczyny/whateva, to, jesli mozesz nie wylaczaj komputera tylko zostaw postac na "Training Dummy" zaznaczajac auto attack w opcjach, do tego przydaja sie 3 skille z magic, 3 arrowy tj. magic arrow etc. ich nawet nie musisz podbijac na 9lvl, 1lvl starczy, ustaw je teraz na skill barze, mozesz nawet wcisnac f2 przez co wybrany zostanie kolejny skill bar z pustymi slotami a ty nie bedziesz musial czyscic swojego skill bara #1, wrocic do niego moc bedziesz przez wcisniecie f1 dodatkowo kup sporo mana potionow i idz na w/w worki treningowe ale pamietaj, aby miec zaznaczony w opcjach auto attack i nie zostawiaj postaci na dummy na bialych channelach gdyz zapewne jakies nooby z polski/brazylii/turcji Cie ubija bo wierza w to, ze zabicie kogos to +1 e-penis lenght, ale to fake jest)

Jak bedziesz mogl kupic skill Vital Interfere to podbij na 9lvl i zostaw do konca gry, Storm Grind na 20lvl jak bedziesz mogl juz skill z Completera wbic na 9lvl, Blade Scud (skill z G.Master) na 9lvl, w/w przeze mnie buffy na 20lvl, buffy z Completera i Transa na 20lvl jak najszybciej, ich uzywa sie okazyjnie, a nie, jak innych 24/7

W pvp nie baw sie przed 140lvlem bo pvp bez stuffu to nie pvp, warto tez chodzic na Tierra Glorisa (2 am, 6am, 10am, 2pm, 6pm, 10pm naszego czasu, "am" = rano, "pm" = po poludniu)

Na TG chodzic mozna od 52lvla a dokladniej od 52 lvla i wyboru Nacji (sa 2- Procyon, ci fajniejsi, i Capella, ci gorsi/rozowe gayz0ry) wtedy wyskoczy Ci komunikat o dolaczaniu do TG

Za TG dostajesz 80 wexpa, majac 100 wexpa mozesz wymienic to na honor pointy/skill exp/exp, ja polecam wymieniac TYLKO na honor pointy (dzieki nim wbijesz wiekszy honor rank a o korzysciach dowiesz sie juz sam)

Jesli chcesz wiecej informacji n.t. Bladera to wejdz na cabal-online.org -> dzial Strategie -> Blader i w podklejonych bedzie poradnik Spectrala, stary i poradnik Krige, akualny, dodatkowo jest tam kilkanascie stron z pytaniami na ktore odpowiadaja ludzie majacy pojecie o grze BL (chociazby Czyzu, ex-pro Blader z Marsa)

Tutaj malo kto sie zna na tej grze, wiec nie licz na xyz porad od normalnych graczy ktorych jest tutaj w calym dziale moze 2/3 (nie liczac mnie, ofc)

Nawet tutaj jakis pajac skopiowal poradnik Spectrala wiec mozesz przejzec aczkolwiek rly, zrob tak jak napisalem 3 linijki temu

Napisze tez, zebys nie zmienial Bladera na innego chara, Blader jest drogi, ale nawet jesli wpakujesz w niego 1kkk bedziesz mogl sie pobawic w pvp, nie mowie o pve- pure fun

Jedyny minus Bladera to tymczasowy brak buffow tylko w pt przez co czesto moga Cie nie chciec w pt bez dobrego stuffu (wezma Wa predzej niz Ciebie jak nie bedziesz mial itemow dobrych bo Wa ma pt buffy)

Ale aktualnie nie jest to problemem bo jako BL bedziesz mogl z latwoscia solowac dungi takie jak FT1 (za jakis czas zapewne poznasz rozwiniecie skrotu) przez co (o ile wiesz jak) mozesz zgarniac po 20-30kk dziennie BEZ ZADNEGO RYZYKA UTRATY KASY, niestety musialbys grac 10h dziennie i to 10h musialbys poswiecic tylko na robienie dungeona FT1 (nie chce zadnych "pojazdow"- nie zgadzasz sie ze mna? znaczy to, ze nie wiesz jak mozna szybko kase lapac na FT, to znaczy, ze nigdy nawet w FT nie byles)

No i dodatkowo masz latwo bic moby ze wzledu na def rate i dmg wiec mozesz siedziec w MF i dropic wejsciowki, tez dobra kasa

Oczywiste jest tez to, ze party dostawac bedziesz bo jednak masz BM2 najlepsze na bossy no i twoje DMG jest zajebiste nawet ze srednim stuffem, jesli znajdziesz dobra gildie to pt na dunga dostaniesz niezaleznie od klasy/stuffu wiec sie nie przejmuj tym, jak kilka razy ktos nie bedzie chcial, abys poszedl na dunga w PT

Jako BL jestes najlepszy na pve, jesli brac pod uwage stuff za 10kkk u kazdej klasy to BL w pvp zajmie drugie miejsce, zaraz po Wa

Na Nation War/Tierra Glorisa Bladerem nie wykrecisz ogromnych ilosci punktow (300+, chociaz raz widzialem Bladera z 300+ ale to raz)

No i nie przejmuj sie spora iloscia haterow BL ktorymi w wiekszosci sa Wi

Teraz odnosnie tego, ze Blader jest drogi (chce uniknac klotni- nie bede marnowal na niektorych 10 dni aby im to wytlumaczyc)

Koszt zrobienia koxa z BL:

2x mithrill blade +7 20% CD = 2x 1.7-2kkk/B = 3.4-4kkk

Helm osm +7 16cd craft 1 slot CR drugi wolny = 1kkk++++

SeH = 1.8kkk-2kkk, liczmy 1.9kkk

A teraz zrobienie z Wa koxa (90% z was wskazaloby Wa na najdrozszego chara)

Mithrill Greatsword +7 40% CD = 1.7kkk

albo

Osmium GS +7 80%CD = 2kkk (cena seha i miecza przed bindem)

Helm 15/24 osm +7 = 2.8kkk total

Nie wypisalem reszty setu bo obie klasy potrzebuja eofa, bofow a koszt mith +7 z ampem dla obu klas jest prawie identyczny

Jak widzicie BL jest sporo drozszy

W ogole to sorry za to, ze post moze sie wydawac chaotyczny- musialem pisac to od nowa bo mi neta rozlaczylo ;f

Wall of text awards 2010/2011 xD

Back in the day

Trollin' was somethin'

Opublikowano

Heh teraz mam kolejne kilka pytań ;d

1. Posiadam skill book Illusion Stab - nie ma w w sklepach . Przeczytać go? A może sprzedać ? Ile chodzi na marsie?

2. Zjebałem "copy of map part" -.- . Dostaje się za niego coś "cennego"?Coś niezbędnego do dalszej gry i rozwijania postaci? Co się w ogóle za niego dostaje? Czy istnieje możliwość powtórzenia misji?

Jak mi się coś przypomni dam edit ;D

Za wysoka.

Opublikowano

1. Jeśli to dla BL (sorry, nie pamiętam) to użyj. Na pewno nie jest dużo wart.

2. Niczego cennego się nie dostaje, nic niezbędnego. Możesz powtórzyć dunga, ale tylko do określonego lvl.

Opublikowano

To nie jest dla BL tylko dla FB afaik

Czytac mozesz tylko te ksiazki, ktore sa dostepne u instruktora (ofc. mozesz je tez kupic od innych, ale tylko te dla BL)

Na "copy of map part" nic fajnego nie leci a i exp jest lipny- nie polecam

Back in the day

Trollin' was somethin'

Opublikowano

A czy warto trzymać skill stab slash? Według mnie jest słaby .mam go na 1 i prawie nigdy nie używam . Chyba usunąć , prawda?

Mam upgrade na hp na 3 lvl - jaki jeszcze upgrade kupić (mam jeden slot wolny i "regular").

Czy kupić jakieś skille magic? Czy nie będą mi potrzebne (mam jeden, magic arrow - słaby, w ogóle go nie używam :D)

#Już chyba ostatnie w tym temacie ;d

Za wysoka.

Opublikowano

@up

Jesli ty uwazasz, ze pozniej sa ciekawe skille magic dla BL to nie wiem jakim ty cudem z alz na allegro 700zl wykreciles, lmfao

Piszac, ze nie ma czegos w tej chwili z reguly ma sie na mysli to, ze bedzie pozniej, a nie ze nie bedzie wcale

@Mroziak

Odnosnie skilli, ktorych uzywac bedziesz do ataku mobow etc to jak widzisz, ze mozesz kupic skill z lepszym add attack (i amp, ale nie sugeruj sie ampem- na twoim lvlu jest nieprzydatny poki roznica w skillach w amp nie wynosi >20) to go kupujesz i wywalasz swoj najslabszy skill

Atm wszystkie skille, ktorymi bedziesz kroil potworki daj na 9lvl

self quote ftw

I co by sie beowulf nie przyczepil to powiem Ci, ze jak masz lepsze skille niz stab slash to wywal stab slasha i uzywaj lepszych (double slash jest juz lepszy niz stab slash ze wzgledu na cast)

Ale ty przeciez na biezaco nie jestes wcale prawie, jedynie moze z privami ale nie mnie oceniac bo nie gralem na nich

Pisz swoje posty plx

Od tego mam edycję postów Twoich. Kiedy dział się rozwinie, podzielę go na Cabal private i Global. Dostaniesz Kida i zobaczymy jak poradzisz sobie na posadzie ;)

Ale edytowanie postow to niefajna opcja, ale k

Teraz ide lvl dobic

Back in the day

Trollin' was somethin'

Opublikowano

@UP

Dobra? to 14 lvl o.O

@Temat

nie potrzebnie kupujesz tyle skilli najlepiej mieć 2 lub max 3 na twoim poziomie wybierz mądrze skille muszą być szybkie lub mocne to również przyczynia się do Skill Expa

Staty w miare dobrze rozłożone ale nie zapominaj że INT przyda się na wyższych lvl

Ogólna ocena 3,5/5 wiem że na jakiejś stronie ładnie pisze gdzie dodawać staty ;p

Opublikowano

Chaos Lamp jest różnie... raz 300k raz 500k raz 150k... W sumie możesz i otworzyć... Mojemu kumplowi kiedyś wyleciała RW3 ale to na EP1 albo 2 :) Postać dobrze zaczęta...

Nie.

Opublikowano

Ciekawi mnie tylko fakt, po co wy mu odpowiadacie na pytanie o lampach skoro zadal je juz przynajmniej 3 razy

Ciekawi mnie tez to, czemu osoby majace 20lvl sie wypowiadaja

wiem że na jakiejś stronie ładnie pisze gdzie dodawać staty ;p

Mistrzu, staty rozdaje sie pod growth goal, ktory jest pod "C" nad twoimi statami

A dalej staty rozdaje sie pod stuff, ktory sie aktualnie nosi i nie potrzeba do tego zadnej strony, lol

nie potrzebnie kupujesz tyle skilli najlepiej mieć 2 lub max 3 na twoim poziomie wybierz mądrze skille muszą być szybkie lub mocne to również przyczynia się do Skill Expa

2 max 3 skille na jego lvlu? Przeciez to sa skille Sword, a one jak sa 2-3 to sie nie wycooluja do np. combo, z ktorego uzytek zrobi na Weakened Lake In Dusk

Na jego lvlu skille nie musza byc szybkie, na low lvlu trzeba miec pierdolniecie 1 skillem, a nie 10cioma

Szybkie to musza byc skille, ale na PvP na 140+ albo pozniej jak nie masz stuffu dobrego

Jak sie chce Skill Expa zbierac to sie zaklada Aramid/Shadowsteel set of Adept +3/4 Skill Exp per skill, wlacza sie auto attack i zostawia chara na noc na Training Dummy (wszystkie zielone channele poza 24. gdyz na zielonych nie zostaniemy zabici przez jakichs PolskichPolakow albo TrucekichTurkow)

@kami~~

A w to, ze w EP1 lecialy RW3 z Lamp to FAKE

Gre zaczalem niedlugo po tym jak Cabal stal sie f2p i nigdy nie slyszalem zeby komus RW3 dropnal

A w EP2 to juz w ogole nie lecialo praktycznie nic innego jak poty/returny (czasem jakas wejsciowka ale i tak rw3/blue bike/seh NIE lecial)

Back in the day

Trollin' was somethin'

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...