Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Programowanie Gier! Już Dziś Możesz Zacząć!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie drodzy userzy!

napewno wielu z was zastanawiało się jak sie "robi" gry!

W cale nie jest to takie trudne jak by się zdawało!

By pisać własne proste bądź bardziej zaawansowane domowe produkcje wystarczy:

1.Znać C++ chociaż w stopniu podstawowym ( przeczytać cały tutek Xiona! możecie pominąć Windows Api i Dodatki)

2.Ściągnąć Visual C++ 2008 Express Edition

3.Chcieć się czegoś nauczyć

4. I najważniejsze Trzeba Myśleć!

No dobra jeśli macie/umiecie wszystko co napisałem./\

Teraz pewnie chcielibyście jakiś przykład?

Ja piszę z wykorzystaniem silnika Xenon Core (ten Silnik napisał PsichiX mój kumpel :))

a tu macie screen z mojej pierwszej gry :) (Arkanoid)

c418e0165dcf2eea3b6e82f48ac1fe8d.jpg

A więc jak już pisałem że jeśli macie już wszystko co wypisałem czas zaopatrzyć się w silnik! :) Ja polecam Xenon Core jest bardzo prosty, chyba kazdy go ogarnie po tygodniu

gdzieś

tu link do downloadu ze strony autora.

Xenon Core Download!

Hmm pewnie chcecie oblukać troche kodu? Ok daje wam Oficjalne demko silnika wraz z Kodem źródłowym! Jeśli ktoś będzie zainteresowany to przeanalizuje i się sporo nauczy!

Boxee Game OpenSource

Jeśli administracja forum nie będzia miała nic przeciwko to podam tu link do oficjalnego forum silnika gdzie możecie zadawać pytania związane z programowaniem i z samym silnikiem :) Jest to wydzielone podforum na GMClan.org :) Ponieważ PsichiX ma tam Admina.

Xenon Core Forum

A więc jak widzicie nie jest to w cale takie trudne jak się wydaje! Jeśli będziecie mieli jakiś problem proszę o kontakt na gg : 6315756 spróbuję wam pomóc :)

Pozdrawiam! I udanych produkcji Życzę!:)

Opublikowano

Niestety link do silnika nie działa.

2.Ściągnąć Visual C++ 2008 Express Edition

Wiesz, ja na przykład bardziej preferuje Dev-Cpp, ale to chyba od gustu zależy.

Daj dobry link do sources silnika, może look'ne w wolnej chwili :)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

ojjj Dev Cpp jest juz stary i nie rozwijany więc nie o gustach tutaj mówimy pozatym silnik Xenon Core posiada generator projektów czystych do VC++ :) link juz poprawiam /// chyba chodziło ci o link demka ; P Ps cały kod jest zawarty w plikach AppData i AppEvents :) innych plików nie trzeba ruszać ;)

Ogólnie tutaj macie wszystkie przykłady :

http://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=23605

a link do głównego dema juz poprawiony

Edit@@ aktualnie pracujemy** nad projektem Crossed Arms ( Top Down Shooter coś ala CS2D)

screen :

4esqyat.jpg

napisane :

-Celowanie , Strzelanie, Animacje Szkieletowe,Map Editor

W Trakcie:

Połączenie Klient - Serwer

** Pracujemy my czyli grupa koderska w której jestem DiS 5 programistów i 2 grafików :P

Opublikowano

Tak, jest już trochę stary, ale moim zdaniem dla początkujących bardziej się nadaje Dev-Cpp ...

Bo pomyśl co będzie gdy newbie weźmie się za grę?

Za szybko będzie się uczył, a potem bugi w zabezpieczeniach...

Zresztą to zwykła edycja silnika, a nie pisanie go od podstaw.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Edycja? LoL tam piszesz wszystko sam tylko masz już napisany Moduł renderujący czy moduł fizyki i Sztucznej inteligencji.. Moduł fizyki to nie znaczy że masz gotowe funkcje typu Grawitacja(); itd... Dużo trzeba samemu napisać. Więc mi nie mów że jest to edycja silnika:)

Edit @@@ UP

łatwiej tak zacząć niż od razu do SDL'a sie pchać ja np SDL'a nie rozumiem wole już WinApi

Opublikowano

wiesz co to face palm ?

zabawa polega na tym ze ten silnik nie pomoże przejść na OpenGL

wiec poco go katować??

kod nie zoptymalizowany 97 FPS w grze 2D widziałem więcej w 3D.Modele były może low poly ale jednak 3d

Opublikowano

dla początkującego najlepsze allegro

naprawdę można napisać dużo fajnych rzeczy i na necie jest dużo tutów PL np ten Easykodera

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano
kumpel mial 2500-2600fps na GeForce 8800..)

też nie jest to dobry wynik ja osiągam 1500 na opengl 2.0 na generowaniu terenu 3d

co nie zmienia faktu ze lepiej jest się uczyć z SDL

Opublikowano

no lepiej uczyc się SDL masz racje. :P Xenon jest pisany w OGL'u więc coś dopisać później to nie problem. Pozatym modele 3D bd w wersji 1.0 :P a Shadery są już dawno :)

Ja teraz czekam do Wersji 1.0 i zaczynam z 3D :P Poczytaj dokumentacje dowiesz sie więcej o modułach jak chcesz jest tam tak:

1. Photon:

Moduł graficzny wykorzystujący bibliotekę OpenGL do renderowania grafiki, zintegrowany z modułem fizycznym.

2. Chaos:

Moduł fizyczny do symulacji świata, bazujący na substancjach i różnorodnych siłach.

3. Echo:

Moduł dźwiękowy wykorzystujący darmową bibliotekę Audiere do odtwarzania 9-ciu popularnych formatów dźwiękowych. Obsługuje odtwarzanie standardowe oraz strumieniowe.

4. Ether:

Moduł sieciowy obsługujący połączenia socketowe, oraz posiadający gotową funkcjonalność do obsługi protokołu HTTP (w trakcie tworzona obsługa także innych protokołów).

5. Psyche:

Moduł sztucznej inteligencji bazujący na Sieci Neuronowej Filtrowanego Sygnału.

6. TimeBridge:

Moduł kontroli czasu wirtualnego, zintegrowany z fizyką. Pozwala na symulacje wybiegające daleko “w przód” jak i “wstecz” osi czasowej. Obecnie moduł jest w fazie produkcji.

Zapraszam tu do poczytania Featuresów silnika http://psichix.com/?page_id=22

PS. Ale chyba lepsze to niz jakis HGE...

Opublikowano

chyba nie o to chodzi żeby przeczytał kurs Xiona tylko żeby się nauczył treści w nim zawartch bo jak przeczyta to się za dużo nie nauczy:D

eh...

Opublikowano

właśnie wiesz przeczytać chodziło mi o Czytanie i w trakcie analizowanie kodu i zapamiętywaniu np co to float ,co to int ,co to if itd I oczywiście odrazu muszą nauczyć się z tego korzystać ;P bo co mu da jak będzie wiedział np że int to zmienna a if to instrukcja warunkowa jak nie będzie umiał tego użyć ; P Edit@@ czyli nikt nie chce sie nauczyć pisać gry?:D bo jak ktoś chce to pisać do mnie na gg wprowadze was ;P

Opublikowano

Aha, podaj kilka powodów dlaczego mamy używać akurat tego gównianego silnika zamiast ściągnąć jakiegoś dobrego z neta?

RAsfepN.png
Opublikowano

Tego gównianego silnika? przeczytaj dokumentacje koleszko mój kumpel rozwija go Od 3 Lat i mu nie mów że jego praca poszła na marne.. Pozatym znajdź mi lepszy silnik ;) Czyli coś co będzie miało Moduł Graficzny, Fizyczny,Dźwiękowy,Sieciowy,Sztucznej Inteligencji (AI) ... Tu macie link do projektu :) :

http://www.gamedev.pl/projects.php?x=view&id=787

a tu Shadery :

http://www.gamedev.pl/screens.php?x=view&id=6831

Opublikowano

@Up

Blender może służyć jako silnik, albo Esenthel, bardzo dobry silnik, można pobrać za free do celów niekomercyjnych. W porównaniu z nimi ten silnik twoje kolegi ssie jak odkurzacz.

Hah, to 3 lata go robi i tylko tyle jest? Nie no to porażka. Niech sobie lepiej odpuści bo programowanie nie dla niego.

RAsfepN.png
Opublikowano

Chodzi o 2D :) Pozatym Blender to gówno... Esenthel może być...

Hah, to 3 lata go robi i tylko tyle jest? Nie no to porażka. Niech sobie lepiej odpuści bo programowanie nie dla niego.

Ty wogle czytałeś dokumentacje? chyba nie koleś ogarnij... Poczytaj dokumentacje a później oceniaj czy coś jest Gównem..

/// jakbym Chciał Pisać w 3D to bym się wziął za SDL + OpenGL albo za Direct'a Chodzi tu że nie ma jak narazie bardziej funkcjonalnego silnika do Gier 2D. ( Chyba )

Opublikowano

Nie wiem nigdy sie nie bawiłem Blenderem. Po Screenach Gier robionych w Blenderze mogę powiedzieć, że jest "Chujowo". Nasza sprzeczka jest bez sensu... Ja to napisałem tylko po to że jeśli ktoś by chciał w łatwy sposób zacząć pisać gry 2D to może napisać to pomoge. Ale dobra widze że sie nie przydało nikomu niech Administracja usunie ten Temat.

Opublikowano

@Up

Blender może służyć jako silnik, albo Esenthel, bardzo dobry silnik, można pobrać za free do celów niekomercyjnych. W porównaniu z nimi ten silnik twoje kolegi ssie jak odkurzacz.

Tu sie zgadzam!

Jest jeszcze UDK.

/// jakbym Chciał Pisać w 3D to bym się wziął za SDL + OpenGL albo za Direct'a Chodzi tu że nie ma jak narazie bardziej funkcjonalnego silnika do Gier 2D. ( Chyba )

Wątpię żebyś żebyś zrozumiał DirectX.

Akurat silników 2d jest w ch*j.

Po Screenach Gier robionych w Blenderze mogę powiedzieć, że jest "Chujowo".

n/c

Opublikowano

Po Screenach Gier robionych w Blenderze mogę powiedzieć, że jest "Chujowo".

Pierwszy lepszy screen tego co można osiągnąć w blender game engine

Blender%20Game%20Engine-1.jpg

RAsfepN.png
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich i dziękuję za opinie (słuszne i niesłuszne) :)

Aha, podaj kilka powodów dlaczego mamy używać akurat tego gównianego silnika zamiast ściągnąć jakiegoś dobrego z neta?

Poprzyj argumentem, czyli powiedz czemu zakładasz że silnik jest "gówniany"?

@Up

Na stronie silnika napisane jest wyraźnie, iź jest on przeznaczony w chwili obecnej głównie do gier 2D.

3 lata tworzyłem w wolnym czasie, nie siedząc na tyłku i nerdząc dzień w dzień przed monitorem - mam też swoje życie towarzyskie, Żuczku :)

A co do odpuszczenia sobie programowania - tej przyjemności Ci nie zrobię, ale jestem ciekaw czemu twierdzisz że 3 lata poszły na marne?

Tu sie zgadzam!

Jest jeszcze UDK.

Wątpię żebyś żebyś zrozumiał DirectX.

Akurat silników 2d jest w ch*j.

mój silnik oferuje proste tworzenie gier 2D, w niedalekiej przyszłości także przy pomocy języka skryptowego. Racja, silników 2D jest dużo, ale co one oferują? ja osiągnąłem wszystko najlepsze co można użyć do gry 2D, dla tego też twierdzę, że warto go używać, jeśli chce się szybko i efektownie zrobić grę.

Pozdrawiam

ΨΧΞ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...