Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Gimp][Tut] Ładny I Prosty Napis !

ochota550

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napis ogień / lód

Poziom trudności: łatwy

:unsure: 1. Więc tak tworzymy nową warstwę i wypełniamy ją kolorem czarnym !! Gdy już to zrobimy piszemy coś na niej na biało ja np. napisałem DRAXU.

73847195.th.jpg

EFEKT OGNIA :unsure: 2. Teraz bierzemy Rozmazywanie (taka kropelka wody) i smarujemy nią/nim po naszym napisie. Następnie wybieramy Rozsmarowywanie i smarujemy palcem po bokach napisu w moim przypadku tylko do połowy (jeśli ktoś chce zrobić by cały napis płoną smarujemy cały).

61579251.th.jpg

EFEKT LODU :unsure: 3. Wybieramy Pędzel BIAŁY podobny do kryształków lodu czy coś i malujemy nim po naszym napisie ja z prawej (jeśli ktoś chce zrobić by cały napis był w lodzie malujemy cały).

50213424.th.png

:unsure: 4. Robimy nową warstwę !! Jeżeli robisz napis ogień albo lód (nie połączone) omiń dalszą część !!

Jeśli ktoś chce zrobić napis ogień/lód zaznaczamy pół naszego napisu na nowej warstwie narzędziem Zaznaczanie prostokątne !!

83668904.th.jpg

:unsure: 5. Wypełniamy nową warstwę kolorem :

[OGNISTY NAPIS - pomarańczowy]

[LODOWY NAPIS - niebieski]

[OGIEŃ/LÓD - ognistą stronę na pomarańcz a lodową na niebieski z lodową stroną tak samo jak w pkt.4 zaznaczamy]

Gdy już wypełnimy warstwę to zmieniamy jej tryb na Wypalanie

42780569.th.jpg

A oto efekt końcowy

koniecu.th.jpg

:unsure: 6.Możemy też pokombinować z Kolor --> Jasność i Kontrast

A oto efekt końcowy z zastosowaniem pkt.6

koniec2m.th.jpg

Użyte Pędzle (kryształki lodu)

http://mfi.re/?gmzwe2nzdmwgd2b

Napis uniwersalny (z teksturą)

Poziom trudności: bardzo łatwy

:unsure: 1. Na tle np. sygnaturki ( jej warstwa musi być przezroczysta) piszemy np.swój nick na biało !! A następnie na naszej warstwie tekstowej wciskamy PPM -->> Kanał alfa na zaznaczenie.

84876677.jpg

:unsure: 2. Duplikujemy tło (w moim przypadku to sygnaturka) i wciskamy [Ctrl + I] lub Zaznaczenie --> Odwróć i naciskamy na klawiaturze Delete. Następnie przesuwamy nasz napis z teksturą odrobinkę na dół i w prawo. Mi wyszło takie coś.

75987144.png

:unsure: 3. Teraz wybieramy nasz biały napis i przechodzimy do Kolor --> Inwersja i warstwę z napisem z teksturą przesuwamy na samą górę. Następnie wciskamy na nią PPM i wybieramy Połącz w dół. Powinno wyjść mniej więcej tak

11190825.png

:unsure: 4. Pozostało nam tylko dodanie cienia Filtry --> Światło i cień --> Rzucanie cienia...

Oto praca końcowa

koniecu.jpg

Napis uniwersalny (miękkie światło)

Poziom trudności: zajebi**cie łatwy

:unsure: 1. Oto sygnaturka na której będę pracował

animea.jpg

:unsure: 2. Piszemy na sygnaturce np.swój nick na biało i ustawiamy jej Tryb na Miękkie światło i duplikujemy ją 2-3 razy.

:unsure: 3. Możemy przyciemnić obszar na którym jest napis by był bardziej widoczny. By to zrobić tworzymy nową warstwę i malujemy czarnym pędzlem na obszarze na którym znajduje się nasz napis. Gdy to zrobimy wchodzimy w Filtry --> Rozmycia --> Rozmycie Gaussa... i ustawiamy Promień rozmycia na 50 - 80 px.

By napis ładniej się prezentował możemy np. dodać podkreślenie albo co tam chcecie robiąc to według pkt. powyżej :D

O to mój efekt końcowy

koniecm.jpg

Przepraszam ze tak mało screenów w ostatnim sposobie ale jest on bardzo prosty więc każdy kto przeczyta nie powinien mieć najmniejszych problemów.

Jeżeli są jakieś błędy proszę to zgłosić do mnie :P Poprawie ;]

Jeżeli tutorial się podoba proszę o + !! Aha żeby nie było wypowiedzi typu że to każdy umie ponieważ jest to tut dla zielonych :P

Opublikowano

Wiesz ja to na szybko robiłem dlatego pięknie nie jest ale jak ktoś ma czas to może pokombinować z Filtrami itp.

Dobrze że se chociaż kopie zrobiłem bo jak cofka była to mi temat wcieło :D

Widzę że temat popularny to nie jest o.O

Opublikowano

Przyda się innym. I dobrze że dałeś ssy i outy za to masz 2x+

1318801632-U103988.png

Chcesz sygnaturkę // avka // tapete czy coś w tym stylu ? Pisz na PW ( ma być podany stock/render czy jakiś inny materiał, wymiary oraz kolorystyka i jaki ma być napis czy nie ma być wgl napisu.)

Weteran
Opublikowano

W 2 tutku nie rozumiem za bardzo

Polaczylem warstwy z napisami i mam 2 warstwy.

Jedna czarna i tlo .

I jak m am teraz zapisac to zeby ....

po zapisaniu nie byloczarnego tla i tylko napisu.

Mam w nosie co mi dasz , ale jak juz to Zbieram minusy

mpccopy.jpg

Co to jest? Ma pięć liter - pierwsza to "K", a ostatnia to "s". Twarde owłosione, w środku ma biały płyn.

Odpowiedź: KOKOS, a ty co myślałeś? ;p

Opublikowano

Wszystko OK. Ale chciałbym te nowe pędzle dodać. Napisałbyś jak?

Mam GIMP 2.6.10

Też tego nie łapię. W drugim tutku popraw lepiej, albo bardziej jasno opisz. Bo robię wg twego tuta i nadal biały napis mam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Skad wy bierzecie takie fajne tło w sygnaturkach ?

Brawo. Chyba je robią nie? Albo skądś google grafika itd. + przeróbka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...