Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Napisy W Sygnaturach

NooB_KilleR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tutorial napisany w wersji GIMP 2.6. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.

Zaczynamy.

Sygnatura, której użyję:

4021180309104637.png

1. Bardzo często używanym i dającym dobre efekty sposobem jest tworzenie napisu wypełnionego teksturą ściągniętą z jakiegoś miejsca z naszej sygnatury. Za chwilę pokażę, jak można wykorzystać tą operację, aby stworzyć napis prosty, acz ciekawy, który będzie siedział w naszej sygnaturze, ale nie będzie niepotrzebnie odciągał uwagi obserwatora od pierwszego planu naszego tagu.

Zaczynam od wypisania jakiegoś słowa - ja tutaj wpiszę DSTRY (od "destroy"), bo patrząc na tego gościa nic innego nie przychodzi mi do głowy, a nie chcę używać drętwych słów w stylu "cyborg" itp. Użyłem czcionki Epoxy History(nizej do pobrania), kolor: biały, rozmiar: 20px, odstęp między literami: -2.0.

4021180309105254.png

2. No dobrze, mam warstwę tekstową. Aby uzyskać teksturę z wybranego przeze mnie miejsca (napisu nie umieściłem przypadkowo, chcę ogarnąć trochę płomienia) wykonuję następujące czynności: pobieram kanał alfa z warstwy tekstowej (PPM na warstwie -> Kanał alfa na zaznaczenie), duplikuję [Shift+Ctrl+D] Tło (w moim przypadku jest nim sygnatura, na której właśnie pracuję), odwracam [Ctrl+I] moje zaznaczenie (czyli kanał alfa warstwy tekstowej) i na duplikacie Tła wycinam [Delete] z zaznaczenia. Wyłączając widoczność pozostałych warstw otrzymałem takie coś:

4021180309105907.png

3. Utworzoną na samym początku warstwę tekstową przesuwam Przesuwanie [M] o 1px w dół oraz 2px w prawo. Dokonuję inwersji koloru (Kolory -> Inwersja) oraz umieszczam ją pod warstwą z naszą teksturą. Wygląda to tak:

4021180309110649.png

4. Następnie łączę ze sobą (PPM na warstwie -> Połącz w dół) teksturę napisu wraz z jego cieniem, który przed chwilą utworzyłem, uzyskując w ten sposób jedną warstwę. Na tle sygnatury prawie w ogóle jej nie widać, a więc przesuwam [M] ją kilka pikseli w dół oraz w lewo. Tak to wygląda:

4021180309111339.png

Napisy wcale nie muszą być czytelne, to tylko kwestia gustu.

Czcionka Epoxy History

Proszę o przeniesienie do odpowieniego działu, pomyliłem się.

• Dodaj nową pozycję...