Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozpoczolem przygode z delphi, jestem juz na czesci 7 kursu ktorego podal kilo_kartofli w podwieszonym temacie (http://swiatinformatyki.ovh.org/delphi7.php), stanolem na czesci 7 poniewaz wydaje mi sie ze jest blad na stronie tego kursu, zrobilem liste gdzie wybieram kolory i po wybraniu jakiegos i kliknieciu na przycisk 'Zmien' zmieni kolor panelu na kolor wybrany przez siebie, i tu zaczol sie problem ;/ oto moj kod:

To jest ukryta treść, proszę

i po wcisnieciu przycisku Run aby odpalic program na dole pisze mi Fatal Error ale nie pokazuje gdzie ten error a w delphi jak kod sie gdzies nie zgadza to zaznacza go w czerwona ramke, a tu nic. Probowalem nawet robic nowy projekt i wszystko leb w leb z calego tutorialu z czesci 7 kursu i to samo, na dole pisze fatal error ale nie pokazuje ze kod jest zly i nie moge odpalic programu zeby luknac czy dziala czy nie ;/ na stronie z kursem zle cos podali czy ja cos zle robie? tak pamietalem o Object Inspector -> Event -> OnClick.

2006-2010

Opublikowano
zaczol

^^

@top

kod wydaje się być prawidłowy. Zdarzenie onclick na pewno dałeś listboxa, a listbox ma nazwę Zmienkolor1. Gdzieś już słyszałem o błędzie dot. tego tutka, jednak nie wiem co jest jego przyczyną.

Możesz użyć dłuższego, aczkolwiek na pewno działającego kodu:

To jest ukryta treść, proszę

Powinno działać. Twój kod jest w wersji uproszczonej, ale skoro nie działa to nie wiem...

@down

ale pisał, że mu nie działa, a kod jest poprawny. Podałem tylko inne rozwiązanie.

@energylove

Czy ty się z nas nabijasz robiąc takie bł. ort.? :P

bez gif.

Opublikowano

@kaka: w takich wypadkach nie flooduje sie IF'em tylko z case korzysta.

@topic: podaj jaki blad Ci wyskakuje oraz wrzuc caly kod, bo bez tego to Ci raczej nie pomozemy a kod wydaje sie jak najbardziej poprawny (o ile zmienne tak sie nazywaja)

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano

ok kod ktory podal kaka dziala, to narazie oleje ten problem i pujde wykuc reszte poradnika i potem zacznie sie myslec nad problemem z komenda case :)

thx panowie

2006-2010

Opublikowano

daruj sobie ten kurs xD

www.4programmers.net - kompendium

a btw. kod na tamtej stronie jest prawidlowy

Opublikowano
daruj sobie ten kurs xD

wiem znam strone 4programmers, ale jak jestem juz w ponad polowie tego kursu to nie warto przerywac x] obczaje go do konca i wtedy przejde na 4pro

2006-2010

Opublikowano
daruj sobie ten kurs xD

4programmers jest OK

a tamty tutek tez prawidlowy... a drogi energylove wychodzi na nooba

Opublikowano
a drogi energylove wychodzi na nooba

REGULAMIN GLOBALNY MPCFORUM.PL

11. Zabronione jest ubliżanie innym ludziom.

chcesz kopiować moje tut'ki ? kopiuj przecież ci nie zabronię

Opublikowano

noob - osoba nieumiejąca grać, przeszkadzająca innym

newbie - osoba nieumiejąca grać, ale na tyle inteligenta by się domyśleć

Eyy wstawcie w sygne "Pipr do klatki w zoo, a kilo_pyrkow razem z nim"I bedzie rikitiki barabara

PipR ty mój ogierku xdd

zauważyłem, że stałem się chyba jednym z najbardziej znanych userów na tym forum o.O

...musze swoj kosciol zalozyc

Opublikowano

Ni, noob sie wzielo od newbie :c

samo zaś powstało od zapisanego dla żartu niepoprawnie i skróconego do pierwszej sylaby słowa "newbie".[/qote]

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano
Ni, noob sie wzielo od newbie :c

samo zaś powstało od zapisanego dla żartu niepoprawnie i skróconego do pierwszej sylaby słowa "newbie".

Jako wyrocznia twierdzę, że "noob" to nie jest obraźliwe słowo :D

• Dodaj nową pozycję...