Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • ✅ System prywatnych wiadomości
    • ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich — zarówno starych wyjadaczy, jak i nowych użytkowników legendarnego forum MPC.

Chciałbym przedstawić społeczności projekt, nad którym pracuję już od dłuższego czasu. Jest to MMORPG osadzone w środowisku kibicowskim, inspirowane uliczną rywalizacją, życiem ekip, klubami, zadymami oraz szeroko pojętym klimatem hooligans.

Sam pomysł ma już swoją historię. Pierwszą wersję gry zacząłem tworzyć jeszcze jako dzieciak, w 2012 roku. Był to wtedy prosty, jednoosobowy projekt 2D w stylu clickera, który — de facto — nigdy nie ujrzał światła dziennego.

Dokładnie 10 lat później, w 2022 roku, wróciłem do tego pomysłu. Tym razem jednak zamiast odgrzewać stary projekt, postanowiłem praktycznie stworzyć go od nowa i przenieść całość do pełnoprawnego świata 3D z multiplayerem i otwartą mapą.

Od tamtej pory projekt mocno się rozwinął. Powstały już między innymi:

• serwer multiplayer,

• system rejestracji, kont i logowania,

• pierwszy model gracza wraz z animacjami,

• system poruszania się postaci,

• czat,

• klient gry 3D,

• panel dostępu dla graczy,

• strona internetowa,

• panel administracyjny,

• baza danych PostgreSQL,

• infrastruktura techniczna potrzebna do działania całego projektu,

• oraz sporo mniejszych systemów, których nie ma sensu tutaj wszystkich wymieniać.

Całość rozwijam głównie samodzielnie.

Projekt opiera się obecnie przede wszystkim na dwóch technologiach.

Godot 4 + GDScript odpowiada za klienta gry, czyli wszystko to, co gracz widzi i z czym bezpośrednio wchodzi w interakcję — grafikę 3D, sterowanie postacią, animacje, interfejs, mapę oraz pozostałe elementy rozgrywki po stronie klienta.

C# + .NET odpowiada natomiast za backend i serwer gry — multiplayer, synchronizację graczy, system kont, zapis postępu, logikę rozgrywki, zasady walki oraz pozostałe mechaniki działające po stronie serwera.

Nie jest to więc już tylko luźny pomysł zapisany gdzieś w notatniku, ale faktycznie działający i stale rozwijany prototyp, który krok po kroku zaczyna przypominać grę, jaką miałem w głowie jeszcze wiele lat temu.

Zainteresowanych serdecznie zapraszam również na kanał Discord'a, gdzie można śledzić postępy prac, zobaczyć aktualne materiały z projektu oraz porozmawiać bezpośrednio o grze i jej dalszym rozwoju.

https://discord.gg/xNsYdS9vN