Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam komputer gotowiec. Mad dog. Dobrze sie sprawdza, ale mam rozkmine na temat wiatraków w obudowie.

W obudowie oprócz karty graficznej i 3 wiatraków od chłodzenia są jeszcze 4 wiatraki zamontowane na obudowie. Jeden z tylu i 3 z boku. Niewazne czy one wypuszczają czy wpuszczają powietrze do środka obudowy.

Obudowa to Gigabyte C500 Panoramic Stealth Black. Te 4 wiatraki, są standardowo z tą obudową jak się ją kupuje.

Od każdego z wiatraków idą 2 kable. Kazdy z kabli ma 3 małe kabelki.

Chatgpt uważa, że 3-pinowe wiatraki są sterowane przez napięcie DC. [Nie wiem do czego są podlączone, bo tyle tych kabelkow, pochowane wszędzie. Nie chce rozpierdzielic, bo ładnie poukładane.

W biosie te 4 wiatraki podlączone są pod "SYS_FAN1".

W tryb kontroli wentylatorów jest do wyboru: "AUTO" lub "voltage" lub "pwm.

Na "auto" kręcą się wszystkie 4 wentylatory ze stałą prędkością około 1200rpm, niewazne od obciążenia PC. Nie działa krzywa wentylatorów.

Na "pwm"albo  "voltage". Raz się kręcą, raz nie, raz się 1 z 4 kręci. Tez nie dziala krzywa chyba.

W pełnym obciazeniu na pwm lub voltage nie kręcą się wszystkie. Wiec to nie zalezy od obciazenia badz temperatury.

Denerwują mnie bo na pełnych obrotach są trochę głośne.

Czyli pozostaje mi je tylko wymienic zebym mogl kontrolowac obroty?

Edytowane przez ShastaMan
ie068n.jpg
Opublikowano

Pierw nauka i definicje:
Wiatrak: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wiatrak

Wentylator: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wentylator

Rozumiem, że to ten szrot kupiłeś: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-mad-dog-powered-by-gigabyte-c500-a01wr32wh-r7-9800x3d-32gb-ram-2tb-ssd-radeon-rx9070xt-wi-fi-windows-11-home

Tak - wentylatory są 3-pinowe, tak samo jak hub w obudowie, co oznacza, że są sterowalne tylko przez napięcie DC. Jak dostaną na DC za mało napięcia to po prostu staną i nie ruszą.
Nie wiem czy dalej tak jest, ale na Auto często Gigabyte ustawiał napięcie ok. 7-8V i ignorował ustawienia krzywej.

• Sterowanie: Voltage
  • Temperature Source: CPU
  • Krzywa: Ustaw minimum 40% lub 50%, jeśli dalej nie wstają, trzeba podbić. Na 20%-30% na pewno nie wstaną, bo to jest napięcie w okolicach, 2.4-3.6V, a wentylator pewnie potrzebuje minimum 5V.

Generalnie było myśleć krótko po zakupie o takich rzeczach, dostałbyś od razu informacje, żeby zwracać ten szrot, a tak to zostałeś z przepalonymi pewnie 10000 PLN i będziesz jeszcze dokładać - interes życia...

Opublikowano (edytowane)

@Anhin  Kosztowal 9500, a dalem 9100, bo 1 rata w gratisie[ placilem  6k plus reszta raty 0%, czyli zaplacilem 9100]

Ten komputer i tak pewnie wymienie za 2-3 lata ;P Jak wyjdą rtxy 6000  albo cos lepszego

Czemu szrot :D Kazdy go chwali ;p Wszystko ładnie przykręcone. Kabeli poukładane. Ja składając sam pierdzielilbym z ukladaniem tych kabli. Zawsze mialem porozwalane xd

Przed kupnem patrzyłem ceny jakbym osobno składał i były takie same.

To nie tak jak w komputroniku, gdzie dają komputer warty 4500zl za 6500.

Dobra te 4 wiatraki w obudowie ustawilem na voltage i wszędzie dalem obroty na 50% i się kręcą WSZYSTKIE cały czas z prędkości 745 

RPM.

Jak dam 45% to spowrotem kręcą się 1200 RPM. Więc te 45% wymusza za małe napięcie.

Dzięki

Edytowane przez ShastaMan
ie068n.jpg