Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bawie się procesorem.
Ryzen 7 9800x3d
Chłodzenie: gigabyte aorus waterforce II 360

Moje chłodzenie ssie czy taka słaba sztuka procesora mi się trafiła?

W cinebench multicore osiągał temperatury ~89 stopni na rdzeniach. [Chłodzenie chodzi na 100% przy obciążeniu 100%]

Zrobiłem mu undervolting do około [negative "-30"], około ~1.000V i ograniczenie eco tdp 105 watow
to temperatury w cinebench spadły do 78/79/80 na rdzeniach. Stabilnie

W cinebench multicore wynik[z undervoltingiem]: 22699  

Jak ograniczę waty do 105 [tryb eco] i jeszcze ten undervoltingiem to wynik: 22120

Procesor taktuje do 5.2 Ghz.
Chcialem mu zwiększyć o 100mhz opcją "cpu boost clockoverride. "
Zwiększyłem, ale temperatury znowu podskoczyły, tym razem do 95. 
To stwierdziłem, że nie będę czekał na wynik multicore.

Te moje chłodzenie jakieś do dupy czy jak ;P?

Na razie mi az tak na wydajności nie zależy, wiec bardziej kombinuje żeby zbić temperaturę bo nie chce szumu w pokoju.
Tak tylko z ciekawości sprawdziłem.

Chyba zostawie na undervolting -30 plus tryb eco do 105 watow. 

ie068n.jpg
Opublikowano

Wynik w CB R23 jest w normie dla tego CPU, więc boostuje i pracuje prawidłowo. A 90 stopni to raczej norma dla stockowych ustawień (CPU boostuje ile może).

Skąd odczytujesz napięcie i jakie to napięcie? Na Ryzenach szczególnie przy zabawie Curve Optimizer powinno się odczytywać napięcia VID oraz SVI3, bo to na podstawie tych napięć SMU dostosowuje pracę CPU. Pamiętać trzeba, że dość sporo ciepła z CPU pochodzić może z ustawień np. VSoC, dociążenie IMC może skatować CPU jeszcze bardziej. Po zwiększeniu FMAX o 100 MHz nic dziwnego, że temperatury skoczyły - SMU priorytetyzuje FMAX ponad temperaturę.

Nastawy CO -30 mogą być niestabilne, ale Cinebench tego nie zweryfikuje - zweryfikuje to życie, czyli niskie obciążenia w systemie, przeglądarce, wybudzanie z uśpienia, spoczynek, gry, albo testy takie jak y-cruncher V3 czy AIDA64 - CPU, Cache, FPU, które mogą wykrzaczyć się nawet po 2 minutach. Do tego dochodzi zjawisko Core Stretching, który może powodować degradację wydajności

Podaj pełną specyfikację komputera, wersję UEFI/BIOS oraz zrzuty ekranu z HWiNFO po przelocie CB R23 i R26 we wszystkich trybach

Dla przykładu 9800X3D z lekką kosmetyką ustawień, bez CO, bez FMAX, tylko z domyślnymi limitami w PBO, chłodzenie to Lian Li Hydroshift II LCD-C 360TL:

• CB R24 30 minut per Single i Multi:

CB R24.png

• TM5 Absolut, 4 cykle:

TM5.png

• y-cruncher (BKT, SVT, VT3) 60 minut:

y-cruncher.png 

Opublikowano (edytowane)

@Anhin Nie odczytywałem napięcia xD W sensie patrzyłem to co bios wyswietla i rzeczywiscie się zmniejszalo jak zmniejszalem curve optimizer na -10, -20, -30 itp. I wtedy tam w spoczynku pokazywało przy 

0 pokazywało 1.074V

-10 pokazywalo 1.044-1.056V

-20 1.023-1.026V

-30 0.999-1.002V

Chyba tylko w spoczynku ;/ Nie wiem

No ale teraz niewazne xD Robie to co Ty powiedziales.

-------------------------

Specyfikacja komputera

CPU: AMD Ryzen 7 9800x3d
GPU: Gigabyte Radeon RX 9070XT GAMING OC 16GB
MOBO: Gigabyte B850 Eagle WIFI6E
AIO: Gigabyte Aorus Waterforce II 360
PSU: Gigabyte GP-UD850GM PG5 V2 850W 80+ Gold
CASE: Gigabyte C500 Panoramic Stealth
SSD: 1tb Gigabyte Aorus 7300
RAM: 32GB Adata XPG Lancer Blade RGB [Ustawiony przez producenta profil xmp/expo: DDR5-6000 30-40-40-76-1.400V]

Ustawienia chłodzenia wodnego[zmniejszylem troche ponizej profilu silent, bo glosno]

CPU i CPU_OPT

30 stopni - 20%

40 stopni - 30%

50 stopni  - 40%

60 stopni - 50%

65 stopni - 60%

75 stopni - 75%

83 stopnie - 100%

SYS_FAN1, SYS_FAN2, SYS_FAN3, FAN4_PUMP

25 stopni - 20%

30 stopni - 25%

40 stopni - 35%

45 stopni - 40%

50 stopni - 45%

55 stopni - 60%

60 stopni - 100%

W biosie o biosie jest napisane tak.

Wersja BIOS: F6a
Data BIOS: 08/29/2025
ID BIOS: 8ARPL314
Wersja AGRESA: ComboAm5PI 1.2.0.3f

Testy trwają po 10 minut, a screeny robilem 30 sekund przed końcem testu.

w biosie:

AMD overclocking - precision boost overdrive - advanced - curve optimizer - 0

eco mode - na stronie glownej disable, w zaawansowanych eco mode na auto

x3d turbo mode na stronie glownej - disable [tak bylo od poczatku]

cinebench r23.200 bez limitu watów, bez zmniejszania napięcia,  wynik singlecore: 2076

cinebench-r23.200-bez-limitu-watow-bez-z

cinebench r23.200 bez limitu watów, bez zmniejszania napięcia, multicore: 22221

cinebench-r23.200-bez-limitu-watow-bez-z

cinebench 2026.1.0 bez limitu watów, bez zmniejszania napięcia, single thread 523pts

cinebench-2026.1.0-bez-limitu-watow-bez-

cinebench 2026.1.0 bez limitu watów, bez zmniejszania napięcia, single core 743 pts

cinebench 2026.1.0 bez limitu watow, bez zmniejszania napiecia, multicore 5456 pts

Edytowane przez ShastaMan
ie068n.jpg
Opublikowano

Mocno Ci pompuje napięcie CPU VDDCR_VDD (SVI3 TFN), sprawdziłbym jak wyglądają napięcia VID poszczególnych rdzeni pod obciążeniem. Istnieje szansa, że po prostu marnej jakości CPU się trafił. Wtedy najgorszy rdzeń definiuje napięcie, mimo, że reszta rdzeni może pracować przy niższych napięciach - wynika to z wspólnej szyny zasilania, ale nie będę się zagłębiał w ten temat.

• Zaktualizuj BIOS - F6a to wersja Beta, Gigabyte oznacza wersje Beta dodatkową literą. 
  • Dodatkowo zaktualizuj sobie sterowniki Chipsetu.
  • Sprawdź pod jaki header podłączoną masz pompę AIO i ustaw ją poprawnie - albo na sztywno albo w przedziale 75%-100%, nie zbijaj jej poniżej 75%, bo to zabija wydajność chłodzenia.
  • Po aktualizacji możesz sobie ustawić Curve Optimizer na -20 All-Core, powinno to być stabilne, wyżej wypada testować stabilność.
  • Możesz ręcznie ustawić limity w PBO na 120W (domyślne dla 9800X3D): PPT: 162W, TDC: 120A, EDC: 180A lub na 105W - PPT: 142W, TDC: 110A, EDC: 170A
  • Ewentualnie możesz skorzystać z opcji PBO Enhancement i wybrać jeden z predefiniowanych presetów.
  • Albo ustawić limit temperatury w PBO, choć pamiętaj, że w grach takich temperatur nie uświadczysz.
Opublikowano (edytowane)

@Anhin

Chipset jest aktualny. AMD Software Adrenalin Edition tak mówi.

image.md.png

Pompa aio jest chyba pod fan4_pump, bo nie ma obrotów i ma tez inne ustawienia po prawo, nie jak np sys_fan3.

image1c62c8b455a773b7.md.png

Nie wiem czy to coś da ale po prostu wziąłem te fan4_pump tryb kontroli pwm i wziąłem 

Wszędzie na 75% obrotów, oprócz 95stopni dałem 100% obrotów bo na końcu zawsze musi być 100%

Tylko nie słyszę żeby hałas się zwiększył. 

Fan4_pump pokazuje taka sama temperaturę jak cpu i cpu_opt

Napisales ze mam zaaktualizowac bios do F6a, ale ja Ci napisalem ze ja mam taką wersje właśnie.

To co wczesniej napisałem:

"

W biosie o biosie jest napisane tak.

Wersja BIOS: F6a
Data BIOS: 08/29/2025
ID BIOS: 8ARPL314
Wersja AGRESA: ComboAm5PI 1.2.0.3f

"

Mowisz ze CPU VDDCR_VDD (SVI3 TFN) mocno pompuje napięcia.

a chatgpt mówi [Czyli prawie nie przekracza 1,35 vs 1,36

Rekomendowane napięcie VDDCR_VDD (SVI3 TFN) dla Ryzen 7 9800X3D:

1. Bez OC (domyślne ustawienia BIOS):

• 1,0 V - 1,25 V – To typowy zakres napięcia dla procesora w standardowych warunkach (bez podkręcania).

• Przy obciążeniu zwiększy się do około 1,35 V, co jest normalne w trybie Boost (czyli przy automatycznym zwiększeniu częstotliwości w odpowiedzi na zapotrzebowanie).

Ludzie na fp o komputerach na fb ;P Mowia ze nie ma sensu aktualizowac biosu narazie, bo przeczytali jakie zmiany wprowadzają i to nic nie da; ;P.

ie068n.jpg
Opublikowano
  • BIOS i Chipset
    Nie napisałem do jakiej wersji masz zaktualizować (logiczne, że do najnowszej, skoro taka jest dostępna, czyli F9), tylko wytłumaczyłem, że masz wersję F6a, gdzie dodatkowa litera w nomenklaturze Gigabyte oznacza wersję Beta BIOS. Nie wyrokuję, że to poprawi napięcia, ale to Beta, więc zgodnie z dobrą praktyką, którą stosuję - ograniczyć trzeba wektor, wypada zaktualizować BIOS do stabilnej wersji.
    Adrenalin bierze informacje, które AMD posiada na stronie. Producenci MOBO mają dosyć często nowsze sterowniki Chipsetów na swoich stronach. Gigabyte udostępnia nowsze sterowniki: 7.12.04.858, a to i tak nie są najnowsze...
  • Pompa AIO
    Napisałem "Sprawdź pod jaki header podłączoną masz pompę AIO" - to oznacza, że masz sprawdzić pod jaki header fizycznie jest podłączona pompa - niektórzy podłączą ją pod headery CPU (bo tak sugeruje producent), niektórzy pod FAN_PUMP. W tym przypadku i tak to jedno i to samo, bo Gigabyte nic nie daje "ponad" jeśli o header dla pomp.
    Pompa, skoro to header PWM powinna raportować jakieś obroty (zazwyczaj o wiele wyższe niż to co raportują wentylatory). Twoje zdjęcie, napiszę to wprost - gówno daje, bo jest tak zeskalowane, że nic się nie da z niego odczytać.
  • Napięcie
    Tak, napisałem, że mocno jest pompowane napięcie CPU VDDCR_VDD (SVI3 TFN), co bezpośrednio wpływa na temperatury CPU. I tak - Chat GPT (ale to nadal kretyn, o czym będzie niżej) po części ma rację, ale ja nie napisałem nigdzie, że to napięcie jest niebezpieczne. Dałem informację, że po tym napięciu można podejrzewać, że CPU do najwyższych lotów batchy nie należy, więc prawdopodobnie część rdzeni zgłasza wyższe zapotrzebowanie napięciowe, co wypada zweryfikować poprzez odczyt napięci VID.
  • Grupy FP na FB
    Ludzie na FB o komputerach napisali Ci jakieś porady lub wnioski, czemu masz takie temperatury a nie inne?
    Jeśli oni czytają changelog BIOS i widzą tylko "Improved system compatibility", to chapeau bas - faktycznie mogą myśleć, że to nic nie daje. Natomiast pod takimi hasłami kryją się aktualizacje AGESA, które mają wpływ na SMU.

Możesz zostać na tym BIOS co masz, ustaw poprawnie pompę i testuj. Natomiast tak jak napisałem na początku. Procesor pracuje i zachowuje się tak jak powinien się zachowywać. W grach takich temperatur nie uświadczysz.
A GPT to kretyn, który jak zwykle ma halucynacje. Napięcie 1.35V pod obciążeniem dla procesorów X3D to wręcz powód do niepokoju, bo dodatkowy Cache L3 jest wrażliwy na napięcie. Do tego dochodzi coś takiego jak Vdroop - co oznacza spadek napięcia pod wysokim obciążeniem i to się kompensuje ustawieniami LLC. Ryzeny w Idle mogą pracować na wyższych napięciach niż pod obciążeniem, pod pełnym obciążeniem do gry wchodzi SMU i jego algorytmy (np. FIT), które dostosowują parametry pracy.

Opublikowano (edytowane)

@Anhin

Nie wiem co zrobilem  ale cos zrobilem i CHYBA dziala xD a moze nie ;__; Juz sam nie wiem.

Dałem tą pompe[FAN4_PUMP na 70% na stałe do temperatury 85 stopni[ chyba ze powyzej to 100% - a procek w cinebench nie idzie powyzej 85 stopni].

Nie wiem czy to ustawienie pompy cos dalo, moze dalo moze nie. [Pod koniec zdjecia gniazd]

Chlodzenie ustawilem tak [CPU i CPU_OPT], że 

30 stopni - 20% pwm

40 stopni - 30% pwm

50 stopni - 40% pwm

60 stopni - 50% pwm

75 stopni - 60% pwm

80 stopni - 75% pwm

85 stopni - 100% pwm   [Dzieki temu ze w cinebench po 10 minutach ma okolo 83 stopnie to nie wyje na 100% pwm]

Teraz siedze na pulpicie, z przegladarką brave włączoną i 15 zakladek "przypiętych" i 9 otwartych zakładek i jak piszę tu na forum to srednia temperatura na rdzeniach 29 stopni.

Pod obciazeniem cinebench...  r23.200

wynikmulticore: 23097

curve optimizer -25

ecomode: 120 wat

Temperatury przy cinebench:

temperatura[chyba srednia ze wszystkich corow]: 82.0 stopni

najmniejsza temperatura pojedyńczego rdzenia z 8 rdzeni 72.2 stopni 

najwiecej chyba 83 stopnie

jakos tak, nie przekracza 85

Narazie chyba zostawie to ;P Zamiast sie cieszyc pctem to od 2 dni grzebie w ustawieniach.

A co do Twojego posta ;P

Na początku mialem wersje F6a biosu.

Probowalem zainstalowac wersje F9, ale wyskakiwal blad w biosie czy to nawet przez apke jak instalowalem "GIGABYTE CONTROL CENTER"

ze niekompatybilny czy nieodpowiedni bios instaluje. Tak samo przy F8

Powinien byc kompatybilny bo to byl bios [rev 1.x] do mojej plyty b850 eagle wifi 6e. Moja plyta ma rev 1.0     [Inne rev to byly 1.1 .. i chyba 1.2] a skoro nie bylo rev 1.0 to wzialem rev 1.x]

Weszla jedynie wersja F7, ale po zainstalowaniu w biosie dziwne artefakty CZASAMIsię pojawialy. Nieduze, ale pojawialy. A ze mi po tym zresetowalo wszystkie ustawienia m.in expo ramu to stwierdzilem ze wroce do F6a.

Chcialem wrocic do biosu F6a ale nie bylo to zainstalowalem F6. I na razie normalnie dziala.

Np w kingdom come deliverance 2 po 5 minutach...

FULL HD bez FSR ustawienia experymentalne mam 120 fps

uzycie karty graficznej: 100%

uzycie procesora 43%

zegar procesora: 5225MHz

temperatura procesora: 59 stopni [tak skacze 57-59] 

Tu te zdjecia z gniazd:

1.

Idzie od tej tuby co się nakłada na procesor  do gniazda CPU_FAN,

gniazdo1-przy-pc-cpu_fan.jpg

2.

a obok gniazdo CPU_OPT i do niego idzie kabel skąds z tylu. Nie wiem skąd. Oni to tak pokrecili z tylu, że nie mogę się połapać. [Ja nie skladalem tylko sklep]

gniazdo-2-od-tylu-idzie.jpg

ie068n.jpg
Opublikowano

Ty nic nie masz podłączone pod header FAN4_PUMP. To, że coś ma w nazwie "PUMP" nie oznacza z automatu, że coś tam jest podłączone - wystarczy to zweryfikować w prosty sposób, skoro nie raportuje obrotów = nie jest podłączone w większości przypadków. Teraz tak:

• Pompę masz podłączoną pod CPU_OPT.
  • Wentylatory chłodnicy do CPU_FAN.
  • HUB z tyłu (do którego wpięte są wentylatory obudowy) jest prawdopodobnie wpięty w inny header (któryś SYS_FAN?).

Skąd do tego doszedłem? Do CPU_FAN idzie kabel w oplocie, a ten od pompy oplotu nie mają.

Co do niemożności aktualizacji BIOS - Gigabyte udostępnia cały pakiet, nie tylko sam plik BIOS. Tobie oczywiście potrzebny jest tylko plik BIOS (B850EAGLEWIFI6E.F9), który trzeba wrzucić na pendrive i potem z poziomu UEFI/BIOS go zaktualizować. Dlaczego u Ciebie był problem? Albo pobrałeś jakiś dziwny BIOS, albo pobrał się niepoprawnie i nie zgadzał się Checksum, który Gigabyte udostępnia (dla F9: A724). Pewnie proces wywalał się właśnie na weryfikacji. Skąd w ogóle wynalazłeś te rewizje 1.1 i 1.2, skoro Gigabyte dla tej MOBO ma ogólną stronę pomocy technicznej dla wszystkich rewizji (Rev. 1.x)?

PRZEZ APLIKACJE NIE AKTUALIZUJEMY BIOS, BO MOŻE SIĘ TO SKOŃCZYĆ BRICKIEM PŁYTY, GDY SYSTEM NIE JEST STABILNY.

Pamiętaj, że aktualizacja BIOS resetuje jego ustawienia, więc taki profil EXPO trzeba sobie znów włączyć.

Co do samych krzywych - wentylatory na chłodnicy możesz ustawić tak, żeby w idle (powiedzmy do 50 stopni CPU) miały praktycznie stałe obroty (800-1000 RPM), potem już zależy jak CPU się zachowuje i co się preferuje. Ważne, żeby przy wartościach powiedzmy 90-95 stopni wbijały na 100%, w zakresie 50-70 można zostawić 1000-1200 RPM, w zależności od hałasu/temperatur i samych wentylatorów (charakterystyka akustyczna, materiały, jakość). I czemu te wentylatory na boku obudowy, które robią za wlotowe stoją w miejscu na zdjęciu?

Opublikowano (edytowane)

@Anhin

Tą złą rewizje pobralem dlatego, że nie patrzyłem na nazwe płyty głównej dobrze.

Moja to  B850 eagle wifi7  a tam byla jeszcze B850M Eagle wifi7     

Ale jak juz pobralem dobrą rewizje 1.x ....

Wrzucilem plik F9 na pendrive, uruchomilem z poziomu uefi/bios i bląd.

mensiera.md.png

Niemozliwe ze zle pobralem bo pobieralem z 3 razy, czyscilem pendrive na fat32 i wrzucilem na pendrive i blad.

Robilem identycznie tak samo jak z F7, a F7 zadzialala.

Ta wiem wiem nie przez aplikacje, no ale jak przez bios nie chcialo wgrac f8 i f9 to musialem zaryzykowac i sprobowac.

No zresetowalo expo, ale potem nie moglem jego wybrac z domyslnych i musialbym te wszystkie liczby ręcznie wpisywac.

Jak wrocilem do f6 to wrocilo cale expo.

Ustawilem na razie tak:

ecomode: brak
uv: -35

i wyszlo podczas testu cinebench r23 [temperatury z multicore]

rdzenie temp max: 76.5
rdzen najchłodniejszy: 69.0
package: 77
cinebench singlecore: 2091
cinebench multicore: 23228

== cisza

Zegary trzymają 5200Mhz. Może po jakims czasie pokaze objawy niestaiblnosci, ale co innego zrobic. Zarobic 1000zl i kupic lepsze, mocniejsze i bardziej ciche chłodzenie

W kingdome come 2 na eksperymentalnych z rx 9070xt mam 55-58 stopni na procku.

Tylko jeszcze nic dłuuugo nie robilem zeby wyczuc czy cos laguje czy nie.

Poczekam na F10. Jak F10 wyjdzie i tez mi sie nie uda zainstalowac, to moze do jakiegos salonu pójde.

Ten bios pobieralem stąd.

yeko.md.jpg

yeko2.png

ie068n.jpg
Opublikowano

Nie wiem jaki to błąd to nie bardzo mogę z tym błędem coś poradzić - możliwe, że nie dało się po prostu przeskoczyć z BIOS'u Beta na wyższą niż F6/F7. Natomiast zamiast iść do jakiegoś serwisu, gdzie pracują często niekompetentni ludzie to (jeśli nie będzie się dało przez UEFI/BIOS) spróbuj aktualizować inną metodą taką jak BIOS Flashback lub EFI Flash - to są sprawdzone metody np. dla błędów "Invalid BIOS Image". Jakby to nie poszło, a zestaw składał sklep (jakikolwiek) to zawsze istnieje szansa, że dostałeś MOBO z zwrotu, która może mieć jakiś defekt.

Skoro aktualnie wszystko działa dobrze, to nie musisz aktualizować BIOS. I nie czekaj na konkretną wersję BIOS, ale na konkretny BIOS z konkretną wersją AGESA, a Ciebie powinna na dziś interesować AGESA 1.3.0.0a.

Chcesz mieć limity mocy według specyfikacji tego CPU to ustawiasz w PBO te limity ręcznie na to co podałem pod 120W, albo ustawiasz ECO Mode na 120W i tyle.
Nie fisiuj z Curve Optimizer, bo albo doprowadzisz ten CPU do braku stabilności i będziesz zakładać kolejny temat, że przeglądarka, gra, system sypie się gdzieś, albo będziesz szukać przyczyn gorszej wydajności wynikającej z Core Stretching (zegar raportowany przez CPU rozmija się zegarem efektywnym).
Curve Optimizer to nie jest undervolting, choć potocznie tak się go określa, to bardziej rozbudowana funkcja.

Cytat

Curve Optimizer to funkcja modyfikująca krzywą napięcie/częstotliwość (V/F Curve). Przesuwa ona punkt pracy procesora, informując jednostkę SMU, że dany rdzeń może pracować przy niższym napięciu dla danej częstotliwości lub osiągać wyższą częstotliwość przy tym samym napięciu. Lepsze rdzenie potrzebują niewielkiej korekty (np. -5), podczas gdy słabsze wymagać mogą głębszych korekt krzywej (np. -15).
Istotnym aspektem procesorów Ryzen jest powiązanie zegara pamięci podręcznej L3 z zegarami rdzeni. Zazwyczaj zegar L3 synchronizuje się z zegarem najszybszego rdzenia w danym bloku CCD. To oznacza, że podniesienie maksymalnego zegara nawet jednego rdzenia przyśpiesza pracę pamięci L3, co poprawia ogólną wydajność procesora.

Większość użytkowników błędnie myśli, że najlepsze rdzenie mogą osiągać najgłębsze wartości ujemne CO. W rzeczywistości to tak nie działa - najlepsze rdzenie to tzw. Golden Cores i zazwyczaj pracują na niższych napięciach osiągając to samo lub wyższe taktowanie niż słabsze rdzenie. A ze względu, że konsumenckie Ryzeny korzystają z wspólnej szyny zasilania to najgorsze rdzenie definiują ostateczne napięcie jakie CPU dostaje.

W HWiNFO, przy każdym rdzeniu widoczny jest wskaźnik (np. perf #1, perf #2 itd.). Informuje on, które rdzenie zostały fabrycznie ocenione jako najlepsze przez funkcję CPPC. Rdzeń z wskaźnikiem perf #1 to zazwyczaj najlepszy rdzeń w CCD, osiągający najwyższy zegar przy niskim napięciu. Będzie on wymagał najmniejszej korekty CO w dół, natomiast rdzenie o niższym rankingu mogą pozwolić na głębsze wartości ujemne.

I jeszcze ostatni raz - te procesory tak działają, a Twoje chłodzenie nie jest tutaj winne, więc ma sensu zmieniać chłodzenia. Bardziej winnym bym widział zajechanie wydajności pompy przez Twoje głupie ustawianie jej na jakieś 30%-50% wydajności, jakieś błędy w F6a oraz na to, że Gigabyte fabrycznie spuszcza lejce jeśli chodzi o limity mocy.
Było myśleć o takich rzeczach przy zakupie, wystarczyło założyć temat i byś dostał zestaw skrojony pod Twoje potrzeby, a tak to dostałeś "Gigabyte Set", w którym pewnie nieźle pieniądze zostały przepalone.