Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instant Gqming vs G2A

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie ponieważ natrafiłrm na taki materiał (link poniżej) od razu mówie kiedyś kupiłem jakieś losowe klucze na g2a i tyle. Natomiast na instantGaming często coś kupuje. I moje pytanie brzmi czy instantgaming działa na takiej samej zasadzie co g2a albo eneba? Że każdy może sprzedawac jak na enebie i g2a? Czy instantgaming to osbny sklep. Który nie jest takim shitem jak dwa pozostałe?

Pytam bo chciałbym się zaznajomić z tematem😃

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Masz jakiś beef czy bany na LLM'y czy co? Gemini wypluło:

Czy oba sklepy działają na tej samej zasadzie?

Nie. To najważniejsza różnica, którą warto zrozumieć przed zakupem.

• Instant Gaming to oficjalny sprzedawca (reseller): Działa podobnie do klasycznego sklepu. Sami kupują hurtowe ilości kluczy od dystrybutorów, magazynują je i sprzedają bezpośrednio Tobie. Masz więc pewność, że stroną transakcji jest firma.

• G2A to platforma handlowa (marketplace): Działa jak Allegro czy eBay dla graczy. G2A samo w sobie zazwyczaj nie sprzedaje gier – udostępnia jedynie przestrzeń, w której tysiące niezależnych sprzedawców (od firm po osoby prywatne) wystawia swoje klucze.

Ryzyko zakupu gier

Kupowanie poza oficjalnymi platformami (jak Steam, Epic czy GOG) zawsze niesie ze sobą pewien margines ryzyka, ale jego skala jest różna:

Ryzyko w Instant Gaming:

• Niskie. Ponieważ kupujesz od jednej, dużej firmy, ryzyko otrzymania niedziałającego klucza jest minimalne.

Ryzyko w G2A:

• Średnie/Wyższe. Jakość zakupu zależy od tego, na jakiego sprzedawcę trafisz.

• Blokady kluczy: Zdarzały się przypadki (choć rzadkie), że klucze pochodziły z kradzionych kart kredytowych. Gdy bank cofał transakcję, wydawca gry (np. Ubisoft czy EA) blokował klucz na koncie użytkownika.

• Region-lock: Trzeba bardzo uważać, czy kupujesz klucz globalny, czy ograniczony do konkretnego regionu.

Ważna uwaga: Żaden z tych serwisów nie jest "autoryzowanym dystrybutorem" (jak Humble Bundle czy Green Man Gaming), co oznacza, że pieniądze wydane u nich nie zawsze wspierają twórców gier w takim stopniu, jak przy zakupie bezpośrednim.