Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Koszty nowego serwera Metin 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnie posty o tej tematyce widziałem w okolicach 2016 i sporo mogło się zmienić jeśli chodzi o liczby.

A zatem, ile kosztuje w dzisiejszych czasach postawienie i zareklamowanie serwera od zera?

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam na pewno koncepty, które uważam, że dałyby pozytywne efekty, ale raczej nie ma aktualnie co stawiać przy serwerach które stoją i są aktualnie oblegane. Mimo wszystko dobrze się na początek zorientować co i jak.

W dniu 22.01.2026 o 01:18, xHanys napisał:

Myślę, że +100k to minimum.

Czy dałbyś radę plus minus rozpisać na co takie koszty by szły? 

Opublikowano
W dniu 22.01.2026 o 01:18, xHanys napisał:

Myślę, że +100k to minimum.

Dobrze się czujesz?

Koszt będzie zależał od tego, ile graczy zamierzasz podtrzymywać, czy sam planujesz się wszystkim zająć czy zamierzasz zapłacić innym za postawienie domeny i stworzenie strony internetowej, modyfikację serwera, postawienie VPSa, hosting plików gry, ogarnięcie zabezpieczeń i ustawienie systemów płatności, i jaki chcesz mieć zasięg i typ reklamowania. Niektóre koszty wbijesz od razu, niektóre miesięcznie, i to też zależy od tego, czy będziesz hostować na swoich maszynach czy płacić za sam serwer. Nie można określić żadnej okrągłej sumy, gdyż to zależy w całości od szczegółów.

Opublikowano
W dniu 11.02.2026 o 10:08, mycha0 napisał:

Dobrze się czujesz?

Koszt będzie zależał od tego, ile graczy zamierzasz podtrzymywać, czy sam planujesz się wszystkim zająć czy zamierzasz zapłacić innym za postawienie domeny i stworzenie strony internetowej, modyfikację serwera, postawienie VPSa, hosting plików gry, ogarnięcie zabezpieczeń i ustawienie systemów płatności, i jaki chcesz mieć zasięg i typ reklamowania. Niektóre koszty wbijesz od razu, niektóre miesięcznie, i to też zależy od tego, czy będziesz hostować na swoich maszynach czy płacić za sam serwer. Nie można określić żadnej okrągłej sumy, gdyż to zależy w całości od szczegółów.

No to podałem kwote która jest potrzebna właśnie “od razu” - sama reklama to jest największy koszt - stawiajac serwer no to chyba celujasz w jak największą ilość graczy za czym idzie dobra reklama, VPS’a to mozesz miec pod strone a nie serwer. Dedyk to koszt 500-1000zł miesiecznie. Sama strona to koszt około 5000zl (layout + kodowanie) UI, prezentacja, przeróżne systemy, client, pliki, patcher. 

Myślę, że każda doświadczona tutaj osoba powie to samo - jeżeli nie masz budżetu ok 100tys, a chcess robic POWAZNY projekt to nie ma czego zaczynać. 

Sygnra Staff copy.png

Opublikowano
W dniu 13.02.2026 o 23:39, xHanys napisał:

No to podałem kwote która jest potrzebna właśnie “od razu” - sama reklama to jest największy koszt - stawiajac serwer no to chyba celujasz w jak największą ilość graczy za czym idzie dobra reklama, VPS’a to mozesz miec pod strone a nie serwer. Dedyk to koszt 500-1000zł miesiecznie. Sama strona to koszt około 5000zl (layout + kodowanie) UI, prezentacja, przeróżne systemy, client, pliki, patcher. 

Myślę, że każda doświadczona tutaj osoba powie to samo - jeżeli nie masz budżetu ok 100tys, a chcess robic POWAZNY projekt to nie ma czego zaczynać. 

XD nie wprowadzaj ludzi w błąd.

image.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.02.2026 o 11:59, 𝓜𝓸𝓵𝓲𝓻𝓸𝓵 napisał:

XD nie wprowadzaj ludzi w błąd.

przeciez on ma racje.xd

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.03.2026 o 01:38, Florekkk napisał:

wypowiedział się biedak

O złodziej i krętacz Online xD

Myśle ze bez rekalmu w 50k-80 sie zamkniesz 🙂

sygna.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koszty postawienia są niewielkie

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.