Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem,

Szukam komputera jak niżej

Jaki posiadasz budżet na kupno?

6k gdzie maksymalnie mogę rozszerzyć do 8

Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?

Jako że mamy listopad to myślałeś że na Black Friday można coś wyrwać w dobrej cenie 

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

Teraz mam legiona z Ryzenem 3 i RTX 1660Ti ale klęka przy aktualnych produkcjach. Mi które LG4K ale tylko 60Hz

Do czego ma służyć komputer?

Głównie do gier, ale jako że mieszkam w domu z PV to może w sezonie letnim mógłbym i krypto pokopać jak się będzie to opłacać 😅

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Budżet powyżej jest na samego kompa, ale monitor też bym poszukał do 1-1,5k on top

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?

To sobie ogarne

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

Dopiero jako ostateczność jak będzie klękać wydajnościowo 

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Raczej do gier to ryzen, celowałem w R7 7800X3D

Czy części mogą być używane? Wolałbym na gwarancji 

Opublikowano

Propozycja: https://www.morele.net/inventory/info/dd2c1562/

Wykorzystałem maksymalnie budżet, skoro chcesz "na zapas". Natomiast jeśli chcesz, można odchudzać - do wyboru RX 9070 XT (jeśli nie boisz się kart AMD) lub słabszy RTX 5070.
Jeśli sam to masz zamiar składać to daj znać, mogę wtedy dobrać ciekawsze oferty z kilku sklepów. 

Opublikowano

Unikaj AMD bo jest tragedia już lepiej dopłać do nvidia bo za podobną cenę kupiłem komputer w czerwcu z AMD (wszystkie nowe części) i raz że głośno chodzi, piszczą cewki (najbardziej słychać jak zostawiasz kompa na noc i idziesz spać) to w dodatku są crashe gier xD grałem w Fortnite tak na 3-5 godzin masz 1 crash gry, grałem w cyberpunk 2077 i crash gry też co 3-4 godziny a czasami co godzinę. Serio nie warto marnować pieniędzy na AMD, niestety ciągle problemy ze sterownikami, oprogramowanie mają upośledzone.

Czy narzekam? - Da się przeżyć, tragedii nie ma aż takiej kwestia przyzwyczajenia, fps są ok ale te wyżej wymienione rzeczy powodują że jednak lepiej dopłacić za nvidia i mieć z głowy jakieś pojebane cyrki.

Takie problemy ma bardzo dużo osób (wiem bo sprawdzałem w google) - nie jestem jedyny, te karty są dziwne.

Życie to fabuła. Przestałem bać się wyborów, bo i tak tylko wspomnienia zostają.

https://grzyb.ovh

Opublikowano

@muchomor321

Jaki model kupiłeś? Jak jakiś "Suszara Edition" to się nie ma co dziwić. Kupując NVIDIĘ "Suszara Edition" byłoby podobnie. W internecie często w polecanych lądują właśnie modele "Suszara Edition".

Cewki piszczą też na kartach NVIDII - do tego dochodzą palące się złącza (RTX xx80/90), wypływające żele (Gigabyte), terkoczące wentylatory (PNY).

NVIDIA na początku roku miała tak super sterowniki, że potrafiły zbrickować kartę.

Jak masz crashe sterownika (GPU Timeout - Oprogramowanie AMD wykryło przekroczenie limitu czasu sterownika) to bywa, że to niekoniecznie wina sterownika, a np. wysokich temperatur na GPU lub Hotspot, dodatkowo może to być niestabilność zegara. Kilka porad:

• DDU/AMD Cleanup Utility i reinstall na czysto sterownika.
  • UV GPU, żeby temperatury były mniejsze.
  • Ustawienie w Adrenalin maksymalny zegar na taki jaki widnieje na karcie produktu Twojego modelu GPU lub limit FPS.
  • Wattman może wchodzić w konflikt z MSI Afterburner - wtedy trzeba odinstalować Afterburner.
  • Nakładka AMD może powodować problemy, a czasem całe oprogramowanie AMD wchodzić może w konflikt z innymi nakładkami.
  • Instalacja minimalna sterownika (sam sterownik, bez Adrenalin).
  • Po aktualizacji sterownika AMD zalecam wyczyścić Shader Cache.
  • Czasem zasilanie powoduje takie problemy - zasilacz jest za słaby prądowo (zasilacz też może powodować piszczenie cewek na GPU), lub GPU zostało podłączone w Daisy-Chain (jeden kabel -> 2 wtyczki).
Opublikowano
12 godzin temu, Anhin napisał:

@muchomor321

Jaki model kupiłeś? Jak jakiś "Suszara Edition" to się nie ma co dziwić. Kupując NVIDIĘ "Suszara Edition" byłoby podobnie. W internecie często w polecanych lądują właśnie modele "Suszara Edition".

Cewki piszczą też na kartach NVIDII - do tego dochodzą palące się złącza (RTX xx80/90), wypływające żele (Gigabyte), terkoczące wentylatory (PNY).

NVIDIA na początku roku miała tak super sterowniki, że potrafiły zbrickować kartę.

Jak masz crashe sterownika (GPU Timeout - Oprogramowanie AMD wykryło przekroczenie limitu czasu sterownika) to bywa, że to niekoniecznie wina sterownika, a np. wysokich temperatur na GPU lub Hotspot, dodatkowo może to być niestabilność zegara. Kilka porad:

• DDU/AMD Cleanup Utility i reinstall na czysto sterownika.
  • UV GPU, żeby temperatury były mniejsze.
  • Ustawienie w Adrenalin maksymalny zegar na taki jaki widnieje na karcie produktu Twojego modelu GPU lub limit FPS.
  • Wattman może wchodzić w konflikt z MSI Afterburner - wtedy trzeba odinstalować Afterburner.
  • Nakładka AMD może powodować problemy, a czasem całe oprogramowanie AMD wchodzić może w konflikt z innymi nakładkami.
  • Instalacja minimalna sterownika (sam sterownik, bez Adrenalin).
  • Po aktualizacji sterownika AMD zalecam wyczyścić Shader Cache.
  • Czasem zasilanie powoduje takie problemy - zasilacz jest za słaby prądowo (zasilacz też może powodować piszczenie cewek na GPU), lub GPU zostało podłączone w Daisy-Chain (jeden kabel -> 2 wtyczki).

radeon rx7700 xt gaming

tak już bawiłem się ustawieniami bios / sterownikami, kilka rzeczy naprawiło ale nie te o których wspomniałem

Życie to fabuła. Przestałem bać się wyborów, bo i tak tylko wspomnienia zostają.

https://grzyb.ovh

Opublikowano
9 godzin temu, muchomor321 napisał:

radeon rx7700 xt gaming

tak już bawiłem się ustawieniami bios / sterownikami, kilka rzeczy naprawiło ale nie te o których wspomniałem

Gigabyte RX 7700 XT Gaming OC? Jeśli ten model miałeś na myśli to modele Gigabyte mają często ustawioną fabrycznie agresywną krzywą wentylatorów. Ten model ma Dual vBIOS - OC i Silent, ustawienie vBIOS Silent to praktycznie must-have, zawsze można też dostosować krzywą samodzielnie.

Reszta porad też może poprawić stabilność. Generalnie crash po jakimś czasie grania to często wysoki Hotspot, zbyt agresywny boost zegara GPU (tu korekta to limit FPS lub w Adrenalin Wattman ustawić maksymalny zegar na 2600 MHz i obserwować, jak stabilnie - można zwiększać).

Poza tym nie rozumiem - jak można kupić komputer w czerwcu (rozumiem, że w tym roku) w kwocie 6000-8000 PLN i mieć RX 7700 XT - przecież w tych kwotach to były i są nadal trzy modele, które powinno się brać - RTX 5070, RX 9070 XT i RTX 5070 Ti. Jeśli nie jest to jakiś zamierzony setup z doborem podzespołów to albo dałeś się wydymać, albo kupiłeś jakiegoś gotowca.