Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słuchawki dokanałowe bezprzewodowe do 200 zł (PC)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie nietypowe pytanie, czy ktoś z Was kupował lub wie gdzie zakupić dobre słuchawki dokanałowe bezprzewodowe z mikrofonem do 200 zł, które można użytkować na PC (do gry) z płytą co posiada bluetooth 5.3?

Chodzi mi przede wszystkim, aby były dobre do grania jaki i do rozmowy np. discordzie i czasem przełączyć się do rozmowy na telefon.

Znalazłem A4Tech TWS M70 Blue tylko mało jest opinii na jego temat. Czytałem o drożysz jak ASUS ROG Cetra i tam ktoś pisał, że jakość dźwięku jest gorsza jak ktoś je użytkuje na PC. :/

;=)

Opublikowano

Zdecydowana większość słuchawek TWS będzie mieć słabą jakość pod PC, szczególnie pod Windowsem i zdecydowanie wtedy gdy będziesz komunikować się w trakcie grania przez mikrofon.

• Windows najczęściej przełącza słuchawki TWS w tryb zestawu słuchawkowego (HFP/HSP) co pogarsza jakość, trzeba więc się często przełączać ręcznie na A2DP, co jednak wyłącza mikrofon.
  • Telefony (nowsze, z wyższej półki) obsługują zazwyczaj licencjonowane kodeki BT (aptX, aptX HD, LDAC, AAC) oraz cała implementacja BT jest zoptymalizowana, czego Windows i sam moduł BT może nie obsługiwać. Windows standardowo wykorzystuje kodek SBC, który nie oferuje najlepszej jakości. Można próbować pewne rzeczy obejść za pomocą alternatywnego sterownika A2DP (sterownik jest płatny), ale słuchawki muszą obsługiwać dany kodek: https://www.bluetoothgoodies.com/a2dp/
  • Windows sam w sobie ma archaiczny sposób obsługi profili HFP/HSP oraz ograniczony zestaw kodeków. Da się to objeść/poprawić za pomocą Bluetooth LE Audio (kodek LC3) jednak trzeba mieć aktualne sterowniki i firmware do modułu BT (oraz kompatybilny moduł BT), Windows 11 22H2 lub wyższy, oraz słuchawki, które wspierają ten standard.

Słuchawek samych w sobie nie będą żadnych polecać czy proponować, bo najzwyczajniej nie znam rynku TWS.