Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem ponieważ mam windowsa 10. Zainstalowałem tą grę z płyty playcd lecz nie moge jej uruchomić. Nie pomaga ustawianie zgodności ani rozdzielczosci czy 16bitów kolorów w sammym systemie. Macie jakieś sposoby albo prohtamy bez wirusów którymi moge tą gierke włączyć?

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Błagam - jak zakładasz temat to nie truj mi dodatkowo tyłka na pv, przecież to nie spowoduje, że ja odpalę dla Ciebie jakiś tryb "szybkiej odpowiedzi".

Kolory 16-bit to nie to samo co architektura 16-bitowa. Ace Ventura to gra, która była pierwotnie przeznaczona na 16-bitowy "system" Windows 3.x, a następnie na hybrydowy Windows 95 (16/32-bit).

Z powodów czysto architektonicznych i projektowych systemów nowożytnych nie uruchomisz żadnej aplikacji natywnie napisanej pod 16-bit w systemach 64-bit bez emulacji. Tak więc aby uruchomić tę grę potrzebujesz pobrać emulator 16-bitowego środowiska Windows i uruchomić za jego pomocą grę - winevdm.

To oczywiście nie daje gwarancji, że gra będzie działać perfekcyjnie.

Tak już na marginesie: https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/windows-10-wsparcie-techniczne-zakończyło-się-14-października-2025-r-2ca8b313-1946-43d3-b55c-2b95b107f281

Opublikowano

Tak to wiem ale nic tam nie zmieniam bo to starszy komp który zostawiłem do csa i starych gier na płytke bo mam tam napęd 😁

^sorki za pv

To już prościej żeby się nie bawić to sobie kupie retro komputer na przyszłość do następnych gierek 😃 dzięki 

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.