Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jaki posiadasz budżet na kupno? Około 5 tysięcy
Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? W przeciągu miesiąca/maksymalnie 2 miesięcy
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? -
Do czego ma służyć komputer? Do gier typu: FC 26, najnowszego GTA 6, które wyjdzie w przyszłym roku ( nie musi chodzić na najwyższych, ale fajnie jakby nie była to najniższa jakość). Do tworzenia grafik, montażu filmików i przechowywania dosyć sporej ilości rzeczy ( 1TB raczej wystarczy)
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Najlepiej
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Nie
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Do tej pory korzystałem z procesora AMD Ryzen 5 2600 Six-core oraz karty graficznej: NVIDIA GeForce RTX 2060 (6GB) i było to naprawdę spoko, ale komputer ma już kilka dobrych lat i przydałoby się coś nowszego, lepszego. 
Czy części mogą być używane? Nie

Edytowane przez PanGałganek
Opublikowano

Nie wiem czy jest sens teraz proponować zestaw, skoro za miesiąc lub dwa miesiące wszystko się zdezaktualizuje cenowo i będzie trzeba to robić na nowo - w takiej cenie licz raczej na R5 7500F + RX 9060 XT 16 GB lub RTX 5060 Ti 16 GB.

GTA VI nie wyjdzie w przyszłym roku na PC tylko na konsole, najwcześniejsza data jaką możesz sobie założyć na GTA VI na PC to 2027 rok. Nikt Ci też nie wywróży w jakich detalach to GTA VI Ci pójdzie.

• Pod jaki monitor ten sprzęt? 1080p? Jakie odświeżanie?
  • Nie masz systemu z poprzedniego komputera?
  • W jakich programach pracujesz?
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Anhin napisał:

Nie wiem czy jest sens teraz proponować zestaw, skoro za miesiąc lub dwa miesiące wszystko się zdezaktualizuje cenowo i będzie trzeba to robić na nowo - w takiej cenie licz raczej na R5 7500F + RX 9060 XT 16 GB lub RTX 5060 Ti 16 GB.

GTA VI nie wyjdzie w przyszłym roku na PC tylko na konsole, najwcześniejsza data jaką możesz sobie założyć na GTA VI na PC to 2027 rok. Nikt Ci też nie wywróży w jakich detalach to GTA VI Ci pójdzie.

• Pod jaki monitor do sprzęt? 1080p? Jakie odświeżanie?
  • Nie masz systemu z poprzedniego komputera?
  • W jakich programach pracujesz?

Rozumiem, że ciężko przewidzieć jaki komp będzie najbardziej kompatybilny z nowym GTA, ale chodzi mi po prostu o prowizoryczny sprzęt, który po prostu uciągnie gierkę. Głównie zależy mi na FC 26. FC 25 normalnie mi chodziło na obecnym sprzęcie, aż do momentu, w którym coś się popsuło. Gra nagle zaczęła lagować, inne gry również, gdy wcześniej odpalone było FC 25 i komputer od tamtego momentu wydaje specyficzny hałas przy uruchamianiu komputera, lub odpaleniu niektórych gierek. Hałas przechodzi po jakimś czasie, jak się uderzy go kilka razy 😁

Opublikowano

Jeśli masz licencję na Win 10 to wystarczy zaktualizować system do Win 11, odchodzi Ci wtedy 500 PLN na zakup w 100% legalnej licencji na system.

Wydajność GTA VI na PC pozostaje zagadką i pozostanie nią jeszcze długo. Możemy zakładać jedynie tyle, że gra będzie potrzebować dość dobrego CPU i GPU, które już dziś osiąga zadowalającą wydajność w Ray-Tracingu i Path-Tracingu.

Jeśli hałas brzmi jak terkotanie to prawdopodobnie łożysko w jakimś wentylatorze siadło. Pewnie by było to do ogarnięcia.

Propozycja na dziś jest taka: https://www.morele.net/inventory/info/d880ad98/

• AMD Ryzen 5 7500F
  • Thermalright Assassin X 120 Refined SE
  • ASRock B850M-X WIFI R2.0
  • GoodRAM IRDM (2x16 GB) 6000 MT/s CL30
  • MSI RTX 5060 Ti Ventus 2X OC Plus 16 GB
  • WD Blue SN580 1TB NVMe
  • MSI MAG A650BN 650W
  • Phanteks XT Pro Ultra ARGB
  • Windows 11 Home PL OEM

Daj znać czy odpowiada Ci taka konfiguracja.

Opublikowano
24 minuty temu, Anhin napisał:

Jeśli hałas brzmi jak terkotanie to prawdopodobnie łożysko w jakimś wentylatorze siadło. Pewnie by było to do ogarnięcia.

No tak, ale nie chce mi się już tego ogarniać, bo i tak chciałem kupić nowego kompa 

Dzięki wielkie za pomoc 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.08.2025 o 18:15, Anhin napisał:

Jeśli masz licencję na Win 10 to wystarczy zaktualizować system do Win 11, odchodzi Ci wtedy 500 PLN na zakup w 100% legalnej licencji na system.

Wydajność GTA VI na PC pozostaje zagadką i pozostanie nią jeszcze długo. Możemy zakładać jedynie tyle, że gra będzie potrzebować dość dobrego CPU i GPU, które już dziś osiąga zadowalającą wydajność w Ray-Tracingu i Path-Tracingu.

Propozycja na dziś jest taka: https://www.morele.net/inventory/info/d880ad98/

• AMD Ryzen 5 7500F
  • Thermalright Assassin X 120 Refined SE
  • ASRock B850M-X WIFI R2.0
  • GoodRAM IRDM (2x16 GB) 6000 MT/s CL30
  • MSI RTX 5060 Ti Ventus 2X OC Plus 16 GB
  • WD Blue SN580 1TB NVMe
  • MSI MAG A650BN 650W
  • Phanteks XT Pro Ultra ARGB
  • Windows 11 Home PL OEM

Daj znać czy odpowiada Ci taka konfiguracja.

Ogólnie jeszcze kompa nie zamówiłem, dlatego chciałbym jeszcze dopytać, czy taki sprzęt będzie odpowiedni na kilka lat użytkowania.

Przykładowe wymagania do FC26: 

• Procesor: Intel Core i7-6700 lub AMD Ryzen 7 2700X
  • Pamięć RAM: 12 GB
  • Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 1660 lub AMD Radeon RX 5600 XT (6 GB VRAM)
  • Miejsce na dysku: 100 GB
  • DirectX: Wersja 1
Opublikowano

Zależy w co będzie grane. Generalnie na 2/3 lata powinien wystarczyć, jest możliwość jego rozbudowy (ale nie ma co oczekiwać, że za 10 lat ten komputer będzie nadawać się do upgrade'u)

• 1 miesiąc temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...