Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Grafika Problem

Pytanie

Opublikowano

Siema mam problem z swoim kąnkiuterkiem 😄

Powiedz mi gdzie mam coś ustawić żeby nie było widocznych artefaktów zasranych albo krawędzie nie wygładzone. Nie wiem jak to wyjaśnić więc daje ci na dole screeny jak to ujowo wygląda. pokaże ci na przykładzie mafii ale mam to również w innych grach ale tu widać najlepiej. Oczywiście mam na legendarne w mafii tak samo w innych grach ale ten sam problem. A i dodam że nie mam włączonego tego generatora klatek. Nw może muszę w panelu nvidii coś ustawić inaczej? https://imgur.com/a/uCFdwUO 

https://imgur.com/a/TLLAZjR

https://www.youtube.com/watch?v=Fgf8khNbKAY

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Podeślij ss'a z ustawień graficznych. Myślę, że masz odpalony upośledzony AA z Unreala - TSR. Zmień na DLSS Quality i powinno wyglądać to lepiej.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Anhin w tym problem że mam ustawione dlls https://imgur.com/a/UZs8lpE w menu nawet widać że ta czcionka jakaś spiedzielona.

Dodam że w innych grach treoche mniej to było widoczne ale troche jest. np w red dead redemption 2. Ale w niego przestałem grać bo na winwos 11 się krzaczy ta gierka.

a tu coś może mam zdygane? https://imgur.com/a/HPBe4qd 

Może ja coś ustawiłem że się lipa zrobiła? na poczatku jak grałem w csa czczionka już mi się wydawała dziwna, a teraz wiem dzięki mafii że mam coś zesrane w kompie

2. A co to takiego? https://imgur.com/a/jHUjKI2 może to coś da? albo w tych ustawieniach coś zrobiłem?

Edytowane przez BetonOficjalny

giphy.gif

• 0
Opublikowano

No to potestuj Unreal TSR - Native lub DLSS - Native (DLAA). Sterowniki rozumiem, że masz najnowsze (580.88)?

Dwie informacje dla Ciebie na przyszłość:

• DLSS pokazuje pazur dopiero w 1440p, w 1080p jest "meh". Tak samo każdy inny upscaling.
  • Unreal Engine 5 jest upośledzony, ciężki i powoduje masę artefaktów czy jakichś "rozmyć" obiektów. Wszelkie "mydełko" może wynikać z samego silnika. Mafia wykorzystuje programowy Lumen do Ray Tracingu, który wprowadza "szum", po więcej informacji zapraszam pod hasło w wyszukiwarce internetowej "Lumen Noise".
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@Anhin czyli najlepiej kupic 1440p monitor. Ide popatrzeć co i jak bede dawal znac. A te pytanie jesli chodzi o panel sterowania nvidia to te ustawienia nic nie zmienią? 

#edit 

Teraz to widać jaka katastrofa 😄 XD https://imgur.com/a/sx4qoMv

przy tym momencie. Może zaproponujesz jakieś ustawienia tego panelu nvidia przed zmianą monitora?

#EDIT 2 ... ZIOMEK TY JESTEŚ ZAJEBISTY 😄 zmieniłem na amd fsr i wygląda o wiele wiele zajebiscie 😄 

To teraz mi wytłumacz czemu na nvidi dlls tak chujowo to wygląda.. inne gry u mnie też będą tak wyglądać źle czy jak? 

https://imgur.com/a/Uqu7ANK https://imgur.com/a/oAX7kf1

#edit 3 jak coś unreal tsr wygląda tak samo jak nvidia dlls

giphy.gif

• 0
Opublikowano

Nic nie zmieniaj w panelu sterowania NVIDIA, bo nic Ci to nie da - jedyne co możesz w nim zrobić to pogorszyć sytuację. Jeśli cokolwiek w nim zmieniłeś to przywróć ustawienia domyślne.

Kupno monitora 1440p nie rozwiąże problemów, które są spowodowane silnikiem gry (Unreal Engine 5) oraz metody RT jaką ta gra wykorzystuje (tutaj Lumen) - to po prostu taki upośledzony urok UE5. Masz w grze ustawione wyostrzanie na max i dlatego na tym screenshocie masz wszystko tak wyostrzone. Zmniejsz Ostrość na 0.5 lub na 0.2 i baw się tym, aż uzyskasz zadowalający Cie efekt.

Ustawienia "ostrość" w grach oznacza wyostrzanie obrazu, a nie poprawianie widoczności i klarowności obrazu. Najlepiej nie ruszać w grach wyostrzania, a jeśli już koniecznie trzeba to nie "jeb na max" tylko stopniowo, do uzyskania zadowalającego efektu.

I tak - każda gra na Unreal Engine 5, szczególnie wykorzystująca Lumen ma różnego rodzaju artefakty, rozmycia lub inne "mydelniczki" - z tego też powodu Unreal Engine 5 nie cieszy się "renomą" wśród graczy.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Aaa to czyli w innych grach nvidia dlls może działać mi normalnie?😃 dzieki za opisanie mi tego wyostrzenia w grach 😅 teraz rozumiem dlaczego jak kiedys w panelu nvidia jak podbilem wyostrzenie to wygladalo jakby ktos mi sie na monitor zerzygał😂(oczywiscie wylaczylem od razu tą opcje kiedys 😂)      (CHCE WIEDZIEĆ JAK NAJWIĘCEJ PRZED WYJŚCIEM DYING LIGHT THE BEAST dlatego pytam) 

giphy.gif

• 0
Opublikowano

DLSS to upscaler jest po prostu, możesz go używać jak brakuje wydajności, a jak nie brakuje to możesz go wyłączać. Możesz także podmieniać pliki DLSS w grach, żeby gra mogła używać nowszych wersji DLSS (po więcej informacji zapraszam na DLSS Swapper). W 1440p DLSS wygląda lepiej niż na 1080p z racji tego, że upscaluje z wyższej rozdzielczości, więc algorytm ma więcej pikseli wejściowych do analizy. Często w 1440p DLSS jest praktycznie nie do odróżnienia od natywnej rozdzielczości, a bywa tak, że potrafi wyglądać subiektywnie lepiej.

• 0
Opublikowano

@Anhin Jeszcze jedno jak włączyć generator klatek w rtx 5070 ti? pytam bo nie wiem czy mam to włączone bo w grze nie mam takiej opcji jak generator klatek. I nw czy mam to włączone czy nie.

giphy.gif

• 0
Opublikowano

W Mafii nazywa się to "Generowanie Klatek" - wystarczająco jasno, żeby zrozumieć do czego ta opcja służy. Tutaj od razu wrzucę coś, żebyś dość dobrze zrozumiał czym Generator Klatek jest, bo nie jest to magiczne rozwiązanie na niskie FPS'y w grach, a raczej jest to rozwiązanie wspomagające wydajność.

Cytat

Frame Generation (FG) to technologia, która obiecuje zwiększyć płynność gier, ale nie jest to cudowne rozwiązanie na naprawdę niskie liczby klatek na sekundę (FPS). Jej skuteczność zależy od tego, jak dobrze gra działa już na starcie.
GPU generuje dodatkowe klatki obrazu, które tak naprawdę nie istniały. Robi to, przewidując, co powinno wydarzyć się między klatkami, które faktycznie renderuje. To pozwala na wyświetlanie wyższych FPS'ów. Jednak jeśli GPU ma już problemy z utrzymaniem stabilnych 60 FPS, a co gorsza, spada poniżej 40-50 FPS, to dodawanie tych "sztucznych" klatek może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Główny problem to opóźnienie sygnału (input lag). Wyobraź sobie, że grasz w szybkiego fps'a - naciśniesz przycisk myszy, żeby strzelić, ale zanim zobaczysz efekt na ekranie, minie ułamek sekundy więcej. Dzieje się tak, ponieważ co druga klatka, którą widzisz jest "przewidziana" przez kartę graficzną. Im niższe są Twoje bazowe FPS'y, tym większy procent klatek to te wygenerowane, a tym samym opóźnienie staje się bardziej odczuwalne. W grach, gdzie liczy się każda milisekunda, jak np. w Counter-Strike 2 czy Fortnite, może to sprawić, że rozgrywka będzie mniej responsywna.

Dodatkowo, jeśli Twoje bazowe FPS'y są bardzo niestabilne - czyli nagle spadają i skaczą (fluktuują) - Frame Generation może mieć problem z poprawnym przewidywaniem obrazu. Może to prowadzić do artefaktów wizualnych, takich jak rozmycia, migotanie, czy dziwnie wyglądające obiekty w ruchu.

Frame Generation najlepiej działa, gdy w grze już osiągasz sensowną płynność (powiedzmy, co najmniej 60-70 FPS). Wtedy dodanie dodatkowych klatek sprawi, że obraz będzie super płynny, a opóźnienie będzie minimalne. Jeśli jednak Twoja gra "dusi się" na niskich FPS'ach, to FG nie jest magicznym lekiem, który nagle sprawi, że wszystko będzie idealne.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Anhin ale ogólnie w opcjach czegoś takiego nie mam. Dlatego pytałem czy jakoś w windowsie trzeba to włączyć😃 

@Anhin polecisz mi jakiś dobry monitor 27 cali 240hz 1440p ale jeszcze żeby miał gsync contabilite?

ogólnie nw jaki calowy monitor jest do 1440p bo się nie znam czy jest jakaś roznica. Jak nie to 27 

giphy.gif

• 0
Opublikowano

Opcja może się nie wyświetlać, gdy masz wybrane coś innego niż NVIDIA DLSS.Zrzut ekranu 2025-08-11 073529.png

Budżet jak rozumiem unlimited? Możesz czekać na nowe OLED'y na panelu LG 4.generacji - Primary RGB Tandem, monitory z tym panelem pojawią się najpewniej w przyszłym roku. Ceny najpewniej u nas od 3500 PLN za 280 Hz.

Ze względu na to, że 27" 1440p 240 Hz to aktualnie domena monitorów OLED, to nie będę Ci polecać tychże, skoro chcesz korzystać z G-Synca. Generalnie nie rozumiem sensu zakupu monitora z wysokim odświeżaniem i zbijaniem tegoż odświeżania do 60 Hz, skoro lockujesz klatki na 60 FPS i odpalasz G-Sync. Choć tutaj podejrzewam, że nie masz pojęcia jak to działa i po co to istnieje.

Zejdźmy na ziemię i zaproponujmy dwa monitory, które nie kosztują majątku:

• Gigabyte GS27QA - 27" 1440p 180 Hz na panelu IPS, bardzo dobrze działa G-Sync.
  • AOC Q27G3XMN - 27" 1440p 180 Hz na panelu VA Mini-LED, bardzo dobrze działa G-Sync. Mini-LED ma strefy wygaszania (Local Dimming, nie ma tych stref bardzo dużo), ale na początek pozwoli to liznąć treści HDR (w tym gry z HDR).

Poczytaj sobie o tych monitorach, przejrzyj recenzje. Monitory będą wymagać dostosowania przez Ciebie ustawień w OSD, nie licz na to, że to produkty Plug-and-Play.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Anhin Nie nie wiesz. ja bardziej myślałem żeby kupić taki monitor pomiędzy żeby jeszcze mieć do csa 😃.  No i właśnie też sam widziałem problem w tych monitorach, że nie ma takiego np 1440p ips 240hz oraz gsync. A z 240 na 180 hz będzie mocno widoczne? 

A i czemu mówisz żeby gsync działał musze ustawić 60hz? Albo dobra to sobie sam poczytam o tym.

#edit : Znalazłem coś takiego co myślisz 😃 

https://www.morele.net/monitor-dell-alienware-aw2723df-210-bfii-12657660/

Nie znam się ale napewno lepsze niż mój : https://www.x-kom.pl/p/553988-monitor-led-24-23-5--26-4-acer-nitro-vg252qxbmiipx-czarny-hdr-240hz.html

giphy.gif

• 0
Opublikowano

Skup się jak czytasz moje wypowiedzi, bo odbierasz je bardzo mylnie. Nie napisałem, że, żeby G-Sync działał to musisz ustawić 60 Hz. G-Sync to technologia zmiennej częstotliwości odświeżania - gdy ustawiasz limit FPS sztywno na 60 FPS i włączasz G-Sync, to G-Sync synchronizuje odświeżanie monitora z liczbą FPS - 60 FPS = 60 Hz. Jaki w tym wypadku jest sens monitora o dużej częstotliwości odświeżania, skoro w realnym scenariuszu nie jest to wykorzystywane?

G-Sync ma poprawiać płynność w przypadku, gdy występuje zmienna - fluktuacja FPSów. Zapoznaj się z tym artykułem nt. G-Sync (ma 14 rozdziałów), który szczegółowo opisuje jak optymalnie ustawić wszystko: https://blurbusters.com/gsync/gsync101-input-lag-tests-and-settings/ 

Na jakim poziomie grasz w CS'a? Podejrzewam, że na niezbyt wielkim, co oznacza, że nawet monitor 360 Hz nie przełoży się na wyniki w tejże grze. Zalinkowałeś 2 monitory, które są już stare, a jeden z nich to już nawet w sprzedaży nie jest, więc tym bardziej nie rozumiem sens jego linkowania. Zerknij na coś takiego, jak tak usilnie potrzebujesz monitora do CS'a:

ASUS XG27ACMS - 27" 1440p 320 Hz, model z tego roku, ma certyfikat G-Sync Compatible, posiada ELMB (stroboskop), który przydaje się w szybkich grach.

Alternatywnie możesz poczekać na większą dostępność ASUS VG27AQML5A - pod warunkiem, że będzie on tańszy niż powyższy XG27ACMS. Za ~1400 PLN możesz na dziś kupić także VG27AQM5A, który jest zbliżonym modelem VG27AQML5A, ale nie posiada regulowanej podstawy.

Nadal zalecam poczytać o tych technologiach, a nie na pałę wszystko ustawiać, bo jedyne co wtedy osiągniesz to ustawienia, które są dalekie od optymalnych.

Ja naprawdę nie mam szklanej kuli, żeby wiedzieć, że potrzebujesz monitora także do CS'a, skoro tego nie zawarłeś w swojej wypowiedzi - ta sama sytuacja co z komputerem - zaczynamy temat z sprzętem, żeby w połowie dowiedzieć się, że jednak to nie to i zaczynasz dopiero precyzować wymagania.