Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, jak obecnie wygląda sytuacja na rynku Minecrafta w Polsce?

Pamiętam, że od około 2019 roku popularność MC zaczęła u nas powoli spadać. Jak wygląda to teraz, dalej tendencja spadkowa czy może wróciło trochę graczy?

Kiedyś wystarczyło wrzucić reklamę serwera na kilku forach i spokojnie wchodziło 40–50 graczy. Czy teraz też tak się da, czy jednak bez inwestycji w reklamę ani rusz?

I jeszcze jedno, jakie tryby są teraz najpopularniejsze na polskiej scenie?

Dzięki wszystkim za odpowiedz 🙂 

Opublikowano
8 godzin temu, Insigin napisał:

Kiedyś wystarczyło wrzucić reklamę serwera na kilku forach i spokojnie wchodziło 40–50 graczy. Czy teraz też tak się da, czy jednak bez inwestycji w reklamę ani rusz?

Teraz się to zamieniło na bumpowanie serwera na kilku stronach (minecraft-lista od @ivall np.). Dodaj do tego jakieś tiktoki czy yt shortsy z montażem dla dziesięciolatka.

8 godzin temu, Insigin napisał:

I jeszcze jedno, jakie tryby są teraz najpopularniejsze na polskiej scenie?

Survival (nie klasyczny tylko najebany multum gówno dodatków), BoxPvP (chociaż nie wiem czy dalej jest aż tak popularny) 

Co do graczy to Ci nie powiem, bo nie jestem jakoś bardzo aktywny (gram raptem na jednym czy dwóch serwerach na ruski rok), bowiem preferuję rozgrywkę singleplayer.

Opublikowano
W dniu 23.07.2025 o 17:32, eeXt46 napisał:

Teraz się to zamieniło na bumpowanie serwera na kilku stronach (minecraft-lista od @ivall np.). Dodaj do tego jakieś tiktoki czy yt shortsy z montażem dla dziesięciolatka.

No wlasnie to jest nagorsze te reklamy gdzie czlowiek wgl sie nie odnajduje w tych tiktokach.

W dniu 23.07.2025 o 17:32, eeXt46 napisał:

Survival (nie klasyczny tylko najebany multum gówno dodatków), BoxPvP (chociaż nie wiem czy dalej jest aż tak popularny) 

Co do graczy to Ci nie powiem, bo nie jestem jakoś bardzo aktywny (gram raptem na jednym czy dwóch serwerach na ruski rok), bowiem preferuję rozgrywkę singleplayer.

Wlasnie ja mialem w planach albo jakis klasyczny survival tylko w trybie hard, czyli utrudniona rozgrywka zeby nie przejsc gry w jeden dzien, tj. zmniejszone resp wszystkich rud i ogolnie mniejsza ich ilosc, wolniejsza wegetacja, mobki mocniejsze, wolno lecacy exp, i wieksze wymagania u npctow czy craftingu. Albo klasyczny skyblock + jakies eventy

Tez jestem akurat takim graczem, glównie wchodzilem na mc jak jakas wieksza aktualizacja dodajaca content wchodzila 😄

Opublikowano

W tych czasach liczy się głównie reklama, jeśli chcesz żeby serwer się sam utrzymywał. Jeśli nie, to możesz sobie stworzyć byle jaki tryb i będziesz mógł "wegetować", tak jak to fajnie ująłeś.  

Najaktywniejsze tryby to dalej anarchia, gildie. Reszta ślizga się na dupie dużej sieci, bez przebicia w normalnych warunkach.

Najefektywniejszą reklamą będą TikToki, średni/więksi twórcy na YouTube i współpracę z discordami o tematyce mc. Sorki, ale to już nie te czasy, kiedy wystarczy napisać prezentacje, wrzucić w kilka miejsc i czekać aż coś ruszy.  Jeśli twoim celem jest zarobienie na tym serwerze, chociaż minimalnie, to naprawde nie oszczędzaj na reklamie, zwłaszcza u średnich twórców, którzy przyjdą wraz ze swoją społecznością do ciebie.

A no i nie zapominaj, konkurencja jest wysoka.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Ej jakie są wszystkie mejsca gdzie ludzie teraz mogą reklamować swój server minecraftowy? I powiem wam że ja robie taki mały server dla tylko kilku przyjaciół czystego survivalu bez żadnych głupich modów i dodatków jak mod znajdujący twojego starego albo liczący mase twojej starej. Czysty survival. Na hard. Ktoś byłby zainteresowany?