Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pojawiam się tu dość wcześnie, ze względu na to iż mój chrześniak chciałby komputer. Dlatego sobie pomyślałem, czemu mam na tym nie skorzystać i jednocześnie stracić. ;)

Także część (raczej większość) podzespołów trafi do niego, a ja sobie coś ulepszę. Młody gra tylko w Fortnite oraz minecraft. Także ja mógłbym wydać w granicach 2,5 tysięcy +-. Mój obecny zestaw: 

Cytat

Procesor:                AMD Ryzen 5 3600 3,6GHz                       
Chłodzenie:              SilentiumPC Spartan 4 100mm                
Płyta główna:            Msi B450 Gaming Plus Max                   
Pamięć RAM:              Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 Beast Black     
Dysk SSD:                ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro              
Dysk twardy:             SEAGATE ST1500DM003 1500GB 64MB 7200 SATA3   
Karta graficzna:         MSI GeForce RTX 4060 Gaming X 8GB GDDR6       
Zasilacz:                Chieftec A-80 750W   8 letni
Nagrywarka DVD:          ASUS DVD/RW SATA   
Obudowa:                 Zalman z9 u3

Podkreślone części poszły by dla młodego plus karta MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB GDDR5 którą posiadam w szafie i czekała chyba na ten moment.

Tutaj chciałem dla niego jakąś fajną mniejszą obudowę ze szklanym bokiem i podświetleniem bo ma stać na biurku. Monitor jakiś pod 1080p będę mu szukał. 

Co do mojego zestawu, procesor myślałem Ryzen 5 5600 lub mocniejszy model Ryzen 7 5700X, z płytą to nie wiem czy 550 czy 650, RAM 32GB to na pewno i chyba DDR5, chłodzenia zdałbym się na Was tak samo jak zasilacz. Dysk twardy wywalam, bo mnie drażnił ostatnio i tutaj SSD 2 TB.

Z kupnem chciałbym zacząć już teraz, jeszcze się nie zapoznałem z rynkiem także idę się zagłębiać powoli. ;)

;=)

Opublikowano

Do 2500 PLN za samą platformę pchanie się ponownie w AM4 jest kompletnie bez sensu. Na dziś złożyć możesz coś takiego na AM5:

Przyszłościowa platforma, możesz dołożyć do chłodzenia CPU, jeśli planujesz dość szybko upgrade CPU:

Do tego zmieniłbym na Twoim miejscu tą wysłużoną obudowę. Tutaj od razu kieruję pytanie - do jakiej ceny obudowa dla chrześniaka?
Moje propozycje:

Antec i ASUS mają limit wysokości coolera - 160 mm, więc na styk z Freezerem 36, z Thermalrightami jest zapas 5 mm, jeśli wentylator przedni nie będzie podnoszony.

Lancool natomiast to niestandardowa budowa - zasilacz umieszczony w piwnicy na froncie, więc wymagany jest dłuższy przewód EPS do zasilania CPU (te 700 mm to minimum), zasilacz ma te 700 mm, więc jedynie będzie trzeba umiejętnie poprowadzić przewód EPS.

Opublikowano (edytowane)

Dobra, to zróbmy inny myk. Ten mój obecny daje mu cały, lecz wymieniam kartę na GTX, a tak to szkoda zachodu. Także ja sobie walne coś nowego, a młody niech sobie potem modernizuje jak dojrzeje do innych tytułów. 

Procesor:                    AMD Ryzen 5 7500F                       
Chłodzenie:               Thermalright Peerless Assassin 120 SE                
Płyta główna:            MSI B650 Gaming Plus WIF                   
Pamięć RAM:             GoodRAM IRDM (2x16GB) 6000 MT/s CL30   
Dysk SSD:                   WD Blue SN580 2TB              
Zasilacz:                      ?        

Obudowa:                  ?

Zasilacz który podałeś ma parę negatywnych opinii na temat terkoczącego wentylatora, także znając moje szczęście pewnie trafię.

Co do obudowy może być wymiarów jak Zalman(46x20x50cm) lub ciut mniejsze z szybką na boku bez kolorowy wiatraczków, właśnie sobie szukam tak do max 400 zł, podoba mi się Silver Monkey X Croft choć nie ukrywam fajny bajer z temp. w środku.

Edytowane przez Vanqisz

;=)

Opublikowano

Niestety sporo zasilaczy aktualnie ma głośne wentylatory lub problem z nimi. Wybierając poniższy zasilacz odrzucamy Lancool 207, z powodu zbyt krótkiego przewodu EPS.

Nie mam zaufania do produktów wewnętrznej marki x-komu - Silver Monkey.

Z propozycji, które podałem wcześniej to Antec i ASUS są najbliżej wymiarów aktualnego Zalmana, reszta często będzie szersza o ~3-4 cm, płytsza i wyższa. Przez lata projektowanie obudów się zmieniło. Podświetlenie ARGB możesz wyłączyć lub nie podłączać do zasilania - wtedy nie świecą.

Dodatkowe propozycje z mojej strony:

Cougar Duoface Pro to jedna z ciekawszych obudów do 400 PLN na rynku - filtry (łatwo dostępne), dość grube blachy, wymienny front. Jej minus to brak wentylatorów PWM, brak hubu (wentylatory na froncie łączysz Y-Splitterem dołączonym do obudowy) i dość słaba jakość plastików.

Phanteks XT Pro to praktycznie to samo co XT Pro Ultra, ale bez wentylatorów ARGB. Minus tej obudowy jest taki, że jest tylko jeden wentylator w zestawie, więc przy ewentualnym zakupie proponuje doposażyć obudowę w co najmniej 2 wentylatory na front:

Dodatkowo ten jeden jedyny wentylator w XT Pro potrafi czasem terkotać przy niskich obrotach.

Osobiście jakbym miał dla siebie wybierać pośród tych propozycji (odrzucamy Lancoola 207) to bym wybierał między Cougarem Duoface Pro, Phanteksem XT Pro a ASUS'em ProArt PA401.

Daj znać czy coś Ci odpowiada czy szukamy dalej - dla Ciebie i chrześniaka.

Opublikowano

Zdecyduję się na obudowę Asus ProArt PA401 MTL PWM BLACK podoba mi się układ górnych wejść jak i przycisków, że nie są po boku. Na stronie sferis.pl mają najtaniej tylko nigdy tam nie zamawiałem. Zaryzykuję i wezmę tą FSP/Fortron VITA GM 850W 80 Plus Gold ATX 3.1. Ogólnie korzystnie wychodzi narazie na morele. Także idę polować, dzięki za pomoc Anhin jak zawsze. ;)

;=)

Opublikowano

Sferis to sklep Action S.A. - firmy odpowiedzialnej za markę Actina czy serwis gram.pl, więc nie masz co się martwić - to nie sklep-krzak.

Jak chcesz oszczędzić to bierz po prostu Freezera 36 - z tym CPU i tak sobie da radę. Thermalright PA i PS to po prostu mocarne overkillery i warto je brać pod uwagę jeśli planujesz stosunkowo szybko (nie za 3/4/5 lat) zrobić upgrade CPU do czegoś mocniejszego, ale w Twoim wypadku prędzej GPU pójdzie do wymiany niż CPU. Aktualnie Freezer 36 Black w owocowym stoi w dobrej cenie - https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-arctic-freezer-36-black-acfre00123a-13177780/

Opublikowano (edytowane)

Ok zamówiłem wszystko, oprócz obudowy jak narazie, czyli Asus to wszystko pomieści, czy tutaj trzeba dokupić jakiś wentylator do niego? 

Cytat

Procesor:                    AMD Ryzen 5 7500F                       
Chłodzenie:               Arctic Freezer 36 Black                
Płyta główna:            MSI B650 Gaming Plus WIFI                   
Pamięć RAM:             GoodRAM IRDM (2x16GB) 6000 MT/s CL30   
Dysk SSD:                   WD Blue SN580 2TB              
Zasilacz:                      FSP/Fortron VITA GM 850W 80 Plus Gold ATX 3.1       

Obudowa:                  Asus ProArt PA401 MTL PWM BLACK

Edytowane przez Vanqisz

;=)

Opublikowano

Obudowa pomieści platformę, żadnych wentylatorów nie trzeba dokupować - w zestawie są 2x160mm na froncie i 1x120mm na tyle.