Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pomożecie złozyć nowy komputer do gier tak moze do 7k -8k bo chciałbym złożyć jakiegoś kompa pod nowe gry typu dying light the beast lub nawet gta iv jak wyjdzie.

I chciałbym jednak korzystac dalej z karty nvidi oraz intela  (nw czy w tej cenie da rade kupić intela i nvidie dobrą)

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano
Godzinę temu, BetonOficjalny napisał:

Witam pomożecie złozyć nowy komputer do gier tak moze do 7k -8k bo chciałbym złożyć jakiegoś kompa pod nowe gry typu dying light the beast lub nawet gta iv jak wyjdzie.

I chciałbym jednak korzystac dalej z karty nvidi oraz intela  (nw czy w tej cenie da rade kupić intela i nvidie dobrą)

Może coś takiego od BlackWhite? https://www.x-kom.pl/lista/bq6pdv8gr?sm=blackwhite tylko moim zdaniem, to 1 TB dysku to trochę przymało. 

Opublikowano
14 godzin temu, AlexsanderARG napisał:

Może coś takiego od BlackWhite? https://www.x-kom.pl/lista/bq6pdv8gr?sm=blackwhite tylko moim zdaniem, to 1 TB dysku to trochę przymało. 

Jeśli chodzi, jakość a cena tej karty to jest dobra z tych nowych? plus do tego czy ten procesor powinien być jakiś wydajniejszy czy coś? bo sie nie znam a cena tego procka jest mała poruwnując do karty.

@AlexsanderARG

giphy.gif

Opublikowano

W jakiej rozdzielczości planujesz grać? Jakieś życzenia co do sprzętu? ARGB ma być czy niekoniecznie?
Intela bym nie brał - LGA 1700 to martwa platforma, zero możliwości upgrade'u, dodatkowo, żeby to optymalnie śmigało to wypada skonfigurować platformę (a nie włączyć XMP i nara). No chyba, że robisz na PC coś więcej niż granie i potrzebujesz tych dodatkowych wątków Intela, w innym wypadku jestem sceptyczny.

Opublikowano

@Anhin Oprócz grania to nagrywam i renderuje filmy. (A o intela nie pytałem z tego względu. Tylko dlatego że co komputer to go miałem 😄) a w rozdxielczości to 1080p nie jestem fanem wyższych. Ale chce żeby te nowe tytuły siedziały na wysokich albo średnich fps. Typu dying light the beast. O gta iv to chociaż na najnizszych bo nw jaki mocny komputer bedzie potrzebny gdy wyjdzie ta gra za dwa lata 😃 Ale mój  aktualny komp nie da rady na te nowe gierki. 

giphy.gif

Opublikowano

GTA IV to wyszło w 2008 roku 😊. W GTA VI pewnie będzie miał do powiedzenia także CPU, więc wydaje mi się, że warto mieć pole do popisu, jeśli chodzi o upgrade tego komponentu. Nikt nie przewidzi jak będą działać gry, których premiera będzie w okresie, gdy będą już minimum szykowane prezentacje nowych generacji CPU/GPU.

Moja propozycja AMD/NVIDIA, 7800 PLN: https://www.morele.net/inventory/info/4b4d003c/

•  AMAMD Ryzen 7 7700
  • Thermalright Peerless Assassin 120 SE
  • ASUS TUF B650-E WIFI
  • GoodRAM IRDM (2x16GB) 6000 MT/s CL30
  • ASUS RTX 5070 Ti Prime OC
  • WD Black SN7100 2TB NVMe
  • MSI MPG A850G
  • Lian Li Lancool 216

Taki zestaw daje Ci komfortowe granie na minimum ustawieniach wysokich w 1080p w najnowsze gry. Bez problemu można też zrobić przeskok na 1440p.

Solidne podzespoły, praktycznie wyeliminowane ARGB, więc nie ma potrzeby instalowania jakiegokolwiek softu do sterowania co powoduje, że nic nie zje zaraz cykli CPU. Od razu na start dysk 2TB, więc Ci nie się nie zapcha w 2 tygodnie po zainstalowaniu 5/6 gier. Cena wyższa niż w większości polecanych, bo nie lecę po kosztach, byle było wydajnie i tyle - sama obudowa przeżyje ten zestaw i jeśli nie dojdzie do drastycznych zmian w sposobie konstruowania obudów, to możesz za kilka lat na niej bazować. Otwarty jestem na sugestie, możemy zmieniać.

Opublikowano

A intel nie bedzie lepszy do renderowania i nagrywania? A i ta plyta głowna bez wifi jest ? Bo po co mi w sumie

giphy.gif

Opublikowano
3 godziny temu, BetonOficjalny napisał:

A intel nie bedzie lepszy do renderowania i nagrywania? A i ta plyta głowna bez wifi jest ? Bo po co mi w sumie

Nah, intel to gówno

Zmontuj sobie jakiegoś ryzena 7 7800X3D z Radeonem RX9080 XT 16GB na płycie Asusa. Jakiś TUF B650-E z wifi czy bez, to już jak chcesz. Z wifi będzie drożej na pewno. 32gb Adata xpg lancerblade jest spoko - polecam. DDR5 5600 na CL30. Dyski to raczej kwestia indywidualna. Ja systemów z mniej niż 2tb nie robie, więc tutaj polecam Ci jakiegoś goodrama PX600 Gen4 w wersji 2tb. Żeby byczka schłodzić Endorfy Navis f280 ARGB lub Arctic lf III 240. System trochę głodny prądu będzie, więc 850w 80+ gold - też weź sobie endorfy (polecam supremo fm6) Case to już Twoje upodobania - mi ostatnio front i side ze szkłem podchodzi - to może jakiś modecom volcano panorama, lub jak już robimy dużą część od endorfy, to arx 700 jest spoko.

Intel to gówno, ale jak jesteś uparty to jakiś i7-13700k z RTX'em 4070 super 12gb na asrocku z790 pg lightning byłoby git. 

Zależy w czym renderujesz i co renderujesz. Czysto teoretycznie intel byłby "lepszy" ale raczej nie zauważysz dużej różnicy. Kilkuprocentowe różnice, ale pod gaming ryzen wypada dużo lepiej. Możesz wrzucić tego rtxa zamiast radeona jeżeli klikasz w Adobe, a tak to radeon będzie ok.

undefined-Imgur-ezgif.com-resize.gif

i do graphics design

Opublikowano

@BetonOficjalny Nie wydaje mi się, żebyś renderował na tyle, żebyś wymagał więcej niż 16 wątków, które oferuje R7 7700. Poza tym to platforma, która dostanie jeszcze minimum Zen 6, więc będziesz mieć pole do zmiany CPU. Według informacji jakie spływają nt. Zen 6 - ten będzie mieć powiększoną liczbę rdzeni. Intel w Twoim budżecie, jeśli zakładamy gaming jako główną rzecz, którą będziesz robić na PC to tylko i5-14600KF (bez cięcia kosztów na GPU), czyli CPU z rozkładem rdzeni 6P/8E (6 mocnych rdzeni, 8 słabszych) i 20 wątków. Niby masz dodatkowe wątki, ale jeśli render to nie Twój główny cel to Intela bym odpuścił sobie. Ryzen zeżre mniej prądu i wyrenderuje trochę wolniej - Intel w stocku potrafił zjeść pod 180W przy obciążeniu wielowątkowym, a po OC to już leciał w 250W, Ryzen przy takich obciążeniach nie wyjdzie poza 75W najczęściej.

Co do MOBO z WIFI - ciężko znaleźć dobrą bez WIFI, a samo WIFI możesz wyłączyć w UEFI/BIOS. Propozycje MOBO bez WIFI:

Obie płyty praktycznie różnią się ilością radiatorów na dyski M.2

@Elevate 

• Intela trzeba dostosować, żeby działał optymalnie. Dobrze ustawiona platforma z i7 14. gen będzie tylko leciutko odstawać od 9800X3D.
  • 7800X3D można schłodzić Peerless Assassin/Phantom Spirit. To nie jego moc jest problemem, a budowa i grubość IMC.
  • RTX 4070 SUPER kosztują więcej niż 5070.
  • PX600 to gówno, a nie dysk - gówno na QLC. GoodRAM traktuje poważnie tylko serię IRDM. Odsyłam: 
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Anhin napisał:

@BetonOficjalny Nie wydaje mi się, żebyś renderował na tyle, żebyś wymagał więcej niż 16 wątków, które oferuje R7 7700. Poza tym to platforma, która dostanie jeszcze minimum Zen 6, więc będziesz mieć pole do zmiany CPU. Według informacji jakie spływają nt. Zen 6 - ten będzie mieć powiększoną liczbę rdzeni. Intel w Twoim budżecie, jeśli zakładamy gaming jako główną rzecz, którą będziesz robić na PC to tylko i5-14600KF (bez cięcia kosztów na GPU), czyli CPU z rozkładem rdzeni 6P/8E (6 mocnych rdzeni, 8 słabszych) i 20 wątków. Niby masz dodatkowe wątki, ale jeśli render to nie Twój główny cel to Intela bym odpuścił sobie. Ryzen zeżre mniej prądu i wyrenderuje trochę wolniej - Intel w stocku potrafił zjeść pod 180W przy obciążeniu wielowątkowym, a po OC to już leciał w 250W, Ryzen przy takich obciążeniach nie wyjdzie poza 75W najczęściej.

Co do MOBO z WIFI - ciężko znaleźć dobrą bez WIFI, a samo WIFI możesz wyłączyć w UEFI/BIOS. Propozycje MOBO bez WIFI:

• Ukryta treść

• Zostaw reakcje pod postem "Lubię to" aby odkryć zawartość.
  • Ukryta treść

• Zostaw reakcje pod postem "Lubię to" aby odkryć zawartość.

Obie płyty praktycznie różnią się ilością radiatorów na dyski M.2

@Elevate 

• Intela trzeba dostosować, żeby działał optymalnie. Dobrze ustawiona platforma z i7 14. gen będzie tylko leciutko odstawać od 9800X3D.
  • 7800X3D można schłodzić Peerless Assassin/Phantom Spirit. To nie jego moc jest problemem, a budowa i grubość IMC.
  • RTX 4070 SUPER kosztują więcej niż 5070.
  • PX600 to gówno, a nie dysk - gówno na QLC. GoodRAM traktuje poważnie tylko serię IRDM. Odsyłam: 

Ja szanuję za bardzo ładnie wytłumaczony posty ale nie wmówisz mi, że 2700zł za 4070 super to więcej niż 3100zł za 5070 😶‍🌫️

Edytowane przez Elevate

undefined-Imgur-ezgif.com-resize.gif

i do graphics design

Opublikowano

Nie chcę niczego wmawiać, po prostu widzę jak kreują się ceny. RTX 4070 SUPER za 2500-2600 PLN kupisz w wersji "suszarka edition", która wyje i jest głośna, w tej samej cenie kupisz też taką suszarkę RTX 5070, ale nie tylko, lecimy z popularnymi w PL sklepami, czyli xd-kom i owocowy market:

Poza tym w Komputroniku jest ASUS Dual RTX 5070. Najtańszy RTX 4070 SUPER jest w Avansie i MediaExpert za 2500 PLN - PNY Verto Dual, czyli kolejna suszarka. Jaki jest sens kupna RTX 4070 SUPER nad RTX 5070 przy takich cenach? W mojej opinii na dziś - żaden.

Opublikowano

@Anhin

Proponuje https://www.morele.net/inventory/info/4b4d003c/ to co ty zlozyles, ale nie jestem przekonany do tego amd. Nie znam się ale procesor nie powinien nadganiac do karty graficznej? Żeby był wstanie ujechac? A co do renderowania to renderuje jakos 10 odcinkow wiekszych na weekend zazwyczaj. A i jeszcze chcialem sobie postrimowac jak kiedys więc nw czy to jakas roznica. Czy bedzie amd czy i5 jakies wyzsze czy i7. A no i do tego ta garta graficzna 5070 ti to ona ma 16vram z tego co widze to będzie raczej dobra. Bo podales pozniej jakies 5070 ale z 12vram to tego nie chce.

giphy.gif

Opublikowano

Przecież nie stworzyłem Ci zestawu, który nie jest optymalny. Ten procesor jest optymalny do RTX 5070 Ti, jak chcesz coś lepszego to R7 7800X3D (drugi najlepszy CPU do grania), który kosztuje 1650-1750 PLN co już przebije budżet. Streamuje się na GPU od lat (na NVIDII używasz NVENC'a). Moja propozycja jest optymalna, nie dziaduje na podzespołach, jest przyszłościowa (AM5 dostanie jeszcze CPU, LGA 1700 jest martwe, a LGA 1851 bez solidnego ustawienia platformy dostaje na dziurę od Ryzenów i ma mniej wątków, taka zapchaj dziura lekko), jest praktycznie plug and play. Na tym wyrenderujesz filmy, komfortowo pograsz i jeszcze postreamujesz.

No i nie proponowałem RTX 5070, rozmowa o tym GPU była w kontekście propozycji @Elevate, który proponował R7 7800X3D + RX 9070 XT lub i7-13700K + RTX 4070 SUPER. Natomiast uważam, że obie propozycje są nietrafione. Od początku moim zamysłem w tym budżecie było umieszczenie RTX 5070 Ti, jako jedynego racjonalnego wyboru.

Moje dodatkowe pytania, proszę odpowiedz na nie.

• Jaki masz aktualnie sprzęt?
  • W jakim programie/programach pracujesz?
  • Co znaczy "większych odcinków"? Pytam tutaj głównie o ilość efektów, długość i finalną rozdzielczość.

Wiele osób ma problem z precyzowaniem swoich potrzeb i oczekują od takich osób jak ja, że za nich wybierą sprzęt pod potrzeby, których sami nie potrafią określić. Zaczynamy rozmowę o komputerze pod nowe gry, rozwijamy do renderingu a kończymy na tym, że komputer ma być do grania/renderu/streamingu. Dostosuję sprzęt i będzie kolejna informacja, że jeszcze do grafiki i projektowania. Precyzyjne określenie swoich potrzeb i wymagań odnośnie komputera pozwala lepiej dostosować sprzęt. Inaczej będę dobierać podzespoły do grania w Fortnite/CS/Valorant, inaczej do gier AAA a inaczej do symulatorów czy jeszcze innych gier. Tutaj nie chodzi o moją wygodę, tylko o dobranie jak najlepszych podzespołów dla danej osoby.

Ogólnie w moim zestawie jak jesteś przekonany do Intela i ma być Intel i nie chcesz słyszeć o żadnym AMD to wystarczy, że wywalisz MOBO i CPU, a wzamian dołożysz:

Do tego must-have aktualizacja BIOS do najnowszej wersji, żeby mieć mikrokod 0x12F, bo 13. i 14. generacja Intela się degraduje i Intel do tej pory próbuje ratować sytuację aktualizując mikrokod. Teoretycznie i5 są od tego wolne, ale kto wie.

Dodatkowo poinformuję, że w takim DaVinci Resolve (o ile to darmowa wersja) Ryzen 7 7700 jakoś nie odbiega specjalnie od i5-14600K.

Opublikowano (edytowane)

@Anhin Sorry anhin że tak słabo wyjaśniłem. Już tłumacze na czym mi zależy Bardziej pod gry rzecz jasna ale amatorsko sobie nagrywam i renderuje swoje filmy i czasem włącze strimka. A więc zrobie tak jak ty mówiłeś. Ten zestaw https://www.morele.net/inventory/info/3a695522/ 

trochę zmieniłem na taki https://www.morele.net/inventory/info/3a695522/ 

I wiadomo to moja wina bo ja głupi myślałem ze jak zestaw pod gry to będzie problem z renderowaniem i nagrywaniem 😄 Ten drugi zestaw co pozmieniałem (kolega pozmienial XD) to będzie lepszy do gier co dałeś na początku? 

2.On wybrał inną karte graficzną niby taka sama ale inny producent to ma duże znaczenie? może być mniej wydajna? nawet jak jest taka sama?

3.Więc podsumowując chce pod gry. A te amatorskie renderowanie oraz nagrywanie nie będzie z tym kolidować prawda? Tak jak ja myślałem wczesniej 😄  (a ty anhin pomyślales ze jestem profesjonalistą bo cię wprowadziłem w błąd XD) sorki. Więc tylko pod gry😃

@Anhin A i do tego co ja utworzyłem. będzie potrzebne wodne chłodzenie?

Edytowane przez BetonOficjalny

giphy.gif

Opublikowano

Zestaw, który podlinkowałeś jest na zasadzie "wydajność i nic innego". Nie wiem co tam kolega zmienił, ale widać, że ten zestaw to bazowanie na jakimś polecanym zestawie (pewnie od fanboya). Koniec końców Ty zdecydujesz jaki zestaw jest dla Ciebie bardziej atrakcyjniejszy.

• Zasilacz, który bywa głośny - prawdopodobnie będzie to najgłośniejsza rzecz w PC.
  • Tania obudowa, zwykłe cięcie kosztów.
  • GPU ujdzie - Prime pojawia się co jakiś czas w cenie ~3600 PLN.
  • Na MOBO da się coś oszczędzić (biorąc model bez WIFI np).

Do 7800X3D nie jest potrzebne chłodzenie AIO (a na pewno nie AIO 240mm) - ten CPU w grach to kręci w okolicach 50W poboru mocy. Dodatkowo dobór AIO podbija budżet, który i tak został przekroczony.

Komputer będzie składać sklep czy samodzielnie będziesz składać? Jeśli samodzielnie to można na ceneo popatrzeć jak prezentują się ceny i zakupić tam gdzie będzie taniej (a przy tym, żeby sklep nie był krzakiem).

Opublikowano

@Anhin  Dobra to najpierw ci zadam ważne dla mnie pytanie.

(twój zestaw) https://www.morele.net/inventory/info/4b4d003c/

(zestaw kumpla) https://www.morele.net/inventory/info/3a695522/

Czy mogę zostawić cąły twój zestaw ale wymienić tylko procka z tego drugiego zestawu Procesor AMD Ryzen 7 7800X3D, 4.2 GHz, 96 MB, BOX (100-100000910WOF) 

Dlatego bo widze cene tego procka i jest droższy to pewnie będzie wydajniejszy.(moje przmeyslenie 😄 ) wyprowadź mnie z błędu bo własnie nw czy będzie duza roznica? no i te najwazniejsze pytanie czy moge tak zrobić czy pod tego procka jakby był lepszy, to musiałbym wymienić płyte główną? 

giphy.gif

Opublikowano

Bez problemu możesz zmienić. Jak chcesz trochę oszczędzić to wybierz model OEM (gwarancja realizowana tylko przez sklep). MOBO wymieniać nie musisz, jednak jak chcesz trochę lepszy chipset (PCI-E 5.0 X16, nie jest to must-have) to moje propozycje:

Oszczędzić trochę możesz na zasilaczu wybierając XPG Core Reactor II 850W (odrobinę gorszy od MSI MPG A850G, nadal lepszy niż MAG A850GL).

Trochę oszczędzić możesz na modelu GPU, o ile nie przeszkadza Ci białe GPU - Zotac RTX 5070 Ti Solid Core OC. Ten Palit też może ujść, jak szukasz oszczędności. Dodatkowo możesz sobie zakupić ciemnego Zotaca w innym sklepie i dokonać montażu w własnych zakresie (w informacjach dla sklepu wystarczy poinformować, żeby pociągnęli przewód GPU 16-pin do samodzielnego montażu GPU).

Oszczędzić też trochę możesz na obudowie - Phanteks XT Pro Ultra.

Dodatkowe tipy:

• Jeśli GPU posiada podpórkę - zamontuj ją. Lian Li Lancool 216 ma w zestawię taką podpórkę do montażu w razie co.
  • Zaktualizuj BIOS do najnowszej wersji.
  • Zainstaluj od razu Windows 11.
  • Nowsze wersje Windows 11 domyślnie włączają BitLockera (szyfrowanie dysku) - można go wyłączyć po instalacji lub skorzystać Rufusa w celu stworzenia bootowalnego pendrive i zaznaczyć w nim wyłączenie Bitlockera.
Opublikowano (edytowane)

@Anhin

Dobra podsumowując ta konfiguracja będzie ok? nie będzie sie pocić ani nic? bo podjąłem taką decyzje że zostawiam twój cały zestaw tylko zmieniam procka  😄  

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1420610

Bo nie chce oszczędzać na takich rzeczach bo niewiadomo jak to będzie działać.

EDIT: 

Zapomniałbym jest jakaś pasta którą polecasz?

giphy.gif

Opublikowano

Wiadomo jak to będzie działać - dałem alternatywy, które nie spowodują, że komputer wybuchnie. Ja bym bez zastanowienia brał OEM'a CPU, a GPU tam gdzie taniej wyjdzie solidny model.

Pasty nie potrzebujesz, jest z chłodzeniem. A jak już to nie baw się w żadne Kryonaut'y, tylko zakup sobie albo PTM7950 albo Gelid HeatPhase pod AMD - są to pasty zmiennofazowe, które wytrzymają bardzo długo i nie wykazują efektu pump-out.

Sam będziesz montować części czy zlecasz to sklepowi/serwisowi?

Opublikowano (edytowane)

No własnie mam teraz problem bo chciałem sobie zamówic z xkomu ale nie moge znalesc. Moze nie mają wszystkich rzeczy co złozylem z morele. Albo ja źle wpisuje jak dzban 😃. I nw czy po prostu nie przejsc sie so tajiego zwyklego stacjonarnego u mnie. Chyba ze faktycznie jest a ja jestem za glupi na to 😃😅. Z xkomu bo kidys z morele byla chyba jakas drama czy cos z tego co pamietam. I nw ktorzy są lepsi

Edit. Morele ma jakies premium zlozenie kompa z jakimis testami ale mam pytanko tam pisze ze jakies customowe wodne chlodzenie. To co wtedy będe miał dwa chlodzenia? Wiesz moze jak to dziala?

giphy.gif

Opublikowano

Niesamowite, że ktoś pamięta dramy owocowego sklepu, a nie pamięta lub nie wie, że xd-kom przy premierze PS5 zarzekał się, że będzie mieć na stanie te konsole (choć Sony uważało inaczej) oraz, że ma kontakty z dystrybutorami z całego świata, a jednocześnie ma wieczne braki w asortymencie, często nie wiedzą kiedy coś będą mieli, ale na stronie będzie i tak widnieć, że produkt dostępny. Wybierz ten sklep, w którym zestaw wyjdzie Ci taniej, po prostu - jak będziesz mieć pecha to z każdym sklepem będziesz mieć pod górkę.

Nie chodź po sklepach stacjonarnych jak nie masz wiedzy nt. podzespołów, bo zostaniesz wydymany koncertowo.

Zestaw na x-kom: https://www.x-kom.pl/lista/dw9xz6kxf

Główna zmiana to dysk na SK Hynix Platinum P41 (high-end) - jednak zalecam sprawdzić po zakupie wersję firmware i go zaktualizować. Ten dysk przez długi czas miał bug w firmware, który został naprawiony, ale nie każdy dysk w sklepie będzie posiadać najnowszy firmware. RAM inny, bo trochę tańszy.

Alternatywy - głównie za dopłatą oprócz obudów:
Endorfy Navis F280 - jako tako, daje jako alternatywa, bo tanio, jednak nie oczekuj, że to będzie jakieś ultra lepsze chłodzenie od Peerlees Assassin.

Endorfy Navis F360 - chłodnica 360 mm, w grach będzie się głównie nudzić, w renderze będzie mieć co robić. Nie ma offsetu, tak jak F280, więc nadal nie jest to jakieś ultra uber dobre chłodzenie pod procesory X3D, ale daje radę.

ASRock B850 Pro RS - głównie ze względu na chipset B850, który ma PCI Express 5.0, na slocie x16 (od GPU) - nie daje on co prawda nic, a zanim go wykorzystasz to zapewne zmienisz PC.

ASUS ROG Strix B650-A Gaming WIFI - dopakowana płyta z topową integrą audio od Realteka (mającą czasem swoje problemy) i sieciówkami Intela. Swego czasu jedna z topowych MOBO.

ASRock B850 LiveMixer WIFI - lepsza integra audio (ALC1220), wszystkie sloty M.2 z radiatorem, więcej wyjść USB-A, ale o jedno mniej USB-C.

Phanteks XT Pro Ultra - to już pisałem, tańsza obudowa w celu redukcji kosztów.

Cougar Duoface Pro RGB - jedna z lepszych obudów do 400 PLN na rynku. Wymienny front panel (od razu polecam założyć meshowy), filtr przeciwkurzowy na froncie z prawdziwego zdarzenia, lepsza obudowa niż cokolwiek od Endorfy.

Cougar MX600 RGB - jedna z lepszych obudów do 500 PLN na rynku, to samo co wyżej, ale jednak troszkę lepsza.

Zotac oferuje rozszerzoną gwarancję producenta do 5 lat po uprzednim zarejestrowaniu produktu w ciągu 30 dni od dany zakupu.

Customowe chłodzenie wodne to chłodzenie wodne, które składa się z bloku wodnego (lub więcej), radiatora (lub więcej jak zajdzie taka potrzeba) i rezerwuaru - wszystko jest ze sobą połączone rurkami lub wężykami wraz z złączkami i trzeba to wszystko ręcznie poskładać, sprawdzić szczelność, zalać a następnie co jakiś czas serwisować (spuścić ciecz z układu, przeczyścić układ, ponownie zalać). Jest to najwydajniejsze chłodzenie, ale też najdroższe - koszt takiego chłodzenia z robocizną wyjdzie lekką ręką 2000 PLN. W skrócie - nie jest to dla Ciebie.

Opublikowano

@Anhin

Wiesz ale w sklepie stacjonarnym bym mial wszystko od razu 😃chyba ze nie byloby na stanie np w takim media expert. Obudowa mnie zastanawia czy mozna dac inną bo akurat widze ze nie mają

giphy.gif

Opublikowano

MediaExpert to nie sklep specjalizujący się w podzespołach do PC to raz, a dwa - to patologia a nie sklep w wielu przypadkach.

Opublikowano (edytowane)

To może faktycznie kupie w tym małym sklepie komputerowym u mnie albo z morele.

A jeszcze jedno ta karta może być też? Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti Eagle OC 16GB GDDR7 DLSS4 plus do tego czy komputronik jest w miare sklepem takim jak xkom lub morele? Czy jeszcze gorszym

giphy.gif

Opublikowano

W lokalnym sklepie ceny pewnie będą wyższe, generalnie to nie rozumiem co chcesz osiągnąć skacząc z sklepu na sklepy - chciałeś z x-kom, zrobiłem na x-kom koszyk, zaraz MediaExpert, teraz lokalny sklep lub Komputronik - wytłumaczysz mi jaki jest w tym cel?

Generalnie - Jak masz zamiar poskładać cały komputer u siebie w domu to zamów podzespoły tam gdzie taniej, możesz je zamówić osobno, może wyjść taniej, mogę też pomóc w podlinkowaniu do najlepszych ofert. Jeśli chcesz wszystko zamówić w jednym sklepie to wybierz ten gdzie jest taniej.

Nie polecam z Gigabyte niczego poza modelem Gaming OC - Eagle czy Windforce to modele SFF, dodatkowo znając Gigabyte - domyślnie to będzie wyć. Jak chcesz dobrze i w miarę cenowo przystępnie (o ile ponad 4000 PLN to przystępna cena) to ASUS Prime, Zotac Solid.