Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, szykuję sobie kaskę na nowy sprzęt, i mam fanaberię na Gigabyte.

Chciałbym was poprosić o ocenę tej konfiguracji, czy coś zmienić.

Link: https://www.x-kom.pl/lista/mzah4xk43

Głównie pytanie karta graficzna -> procesor oraz pamięć RAM. 

Pozdrowionka!

Liczę na fajne, obiektywne odpowiedzi!

call of duty zombies GIF by Omaze

Opublikowano

Co jest w mojej ocenie nie tak i co zmienić, żeby było lepiej i żeby nie topić pieniędzy na głupie decyzje (w mojej ocenie):

• CPU - bezsensowny wybór, bezsensowne topienie pieniędzy w literkę "X" w nazwie modelu, która realnie nie daje korzyści, żeby dopłacać kilka stów. W wielu sklepach znajdziesz Ryzena 7 7700 w cenie 800-900 PLN - odchudzasz koszt o ponad 300 PLN. Pomijam, że do takiego zestawu to i R5 7500F wystarczy, jeśli ma być pod gry.
  • AIO - odpuściłbym sobie AIO na rzecz normalnego powietrznego coolera jak np. Thermalright Peerless Assassin/Phantom Spirit.
  • MOBO ujdzie, choć w podobnej kwocie są lepsze modele innych producentów (Steel Legend, LiveMixer, Gaming Plus).
  • RAM - celuj w 6000 MT/s CL30, nic wolniejszego.
  • GPU - w tym budżecie da się zmieścić generalnie RTX 5070 na upartego (ostro po kosztach), natomiast uprzedzam, że modele Gigabyte jeśli chodzi o Radeony są głośne out-of-box z racji głupiej krzywej wentylatorów. Ogólnie w takim budżecie to GPU to nieporozumienie.
  • SSD - bardzo solidny SSD, pytanie czy potrzebujesz takiego.
  • Obudowa - co kto lubi, ja bym nie kupował takiego czegoś. W tej cenie jest Phanteks XT Pro Ultra.

Do czego ten komputer ma być? Jaką masz rozdzielczość monitora oraz jego odświeżanie? Budżet to 5500 PLN?

Opublikowano
1 godzinę temu, Anhin napisał:

Co jest w mojej ocenie nie tak i co zmienić, żeby było lepiej i żeby nie topić pieniędzy na głupie decyzje (w mojej ocenie):

• CPU - bezsensowny wybór, bezsensowne topienie pieniędzy w literkę "X" w nazwie modelu, która realnie nie daje korzyści, żeby dopłacać kilka stów. W wielu sklepach znajdziesz Ryzena 7 7700 w cenie 800-900 PLN - odchudzasz koszt o ponad 300 PLN. Pomijam, że do takiego zestawu to i R5 7500F wystarczy, jeśli ma być pod gry.
  • AIO - odpuściłbym sobie AIO na rzecz normalnego powietrznego coolera jak np. Thermalright Peerless Assassin/Phantom Spirit.
  • MOBO ujdzie, choć w podobnej kwocie są lepsze modele innych producentów (Steel Legend, LiveMixer, Gaming Plus).
  • RAM - celuj w 6000 MT/s CL30, nic wolniejszego.
  • GPU - w tym budżecie da się zmieścić generalnie RTX 5070 na upartego (ostro po kosztach), natomiast uprzedzam, że modele Gigabyte jeśli chodzi o Radeony są głośne out-of-box z racji głupiej krzywej wentylatorów. Ogólnie w takim budżecie to GPU to nieporozumienie.
  • SSD - bardzo solidny SSD, pytanie czy potrzebujesz takiego.
  • Obudowa - co kto lubi, ja bym nie kupował takiego czegoś. W tej cenie jest Phanteks XT Pro Ultra.

Do czego ten komputer ma być? Jaką masz rozdzielczość monitora oraz jego odświeżanie? Budżet to 5500 PLN?

Dzięki za wartościowy feedback!

Budżet to 6 tysięcy, może 7. Głównie gierki, ale też szukam sprzętu długofalowego, zarówno do gier jak i programowania i innych rzeczy. Szczerze mówiąc mi dość solidnie zależy na jednej firmie, nie patrzę też na dźwięk w stopniu jakimś bardzo mocnym - aio wybrałem bo wiem, że 7700x lubi temperatury.

Co do monitora (bardziej monitorów 2)- na to mam odrębny budżet, też planuję kupić (mam starego LG który nawet nie ma podjazdu). 

Ogólnie chciałbym zejść z konfiguracji Intel - NVIDIA, dotychczas byłem zadowolony, ale zauważyłem, że po prostu obecnie AMD technologicznie bije Intela i Nvidie.

Co do kwestii NVMe - jak wspominałem, potrzebuję zarówno do gier (różne, bardzo różne, od CSa, przez Wiedźmina, RdR, wszystkie części Battlefield i inne), ale też do wirtualizacji maszyn, jak testuję np Kali, drobne Debiany czy np. służbowo filmiki, jakieś ai itp)

A fanaberia na jednolitość też wynika z faktu, że miałem kupować od nich laptopa, ale że nie było to kupiłem MSI (GF65 z i7 10 gen, 16 RAM i RTX3060 z 2021) 😄 i obecnie chciałem to nadrobić jednolitym Gigabytem. Powiedz mi jeszcze, czy ja np do tej konfiguracji np nie zrobię overkilla z kartą graficzną, czy do tego już bardziej solidniejszej karty nie muszę zainstalować.

W sensie też nie ponarzekam na np. ASRock czy inne marki, jednak w tej mierze dość zależałoby mi jednak na jednolitości (np. Gigabyte i jedna platforma dla wszystkiego, gdyby mi się udało złożyć full Gigabyte to też monitor od nich wziąłbym etc).

W zanadrzu w monitorach biorę pod uwagę też Iyamę.

Nie wiem jaka będzie jakość zrzutów ekranu z telefonu, w załączniku masz excela z pierwotna wersja, na ryzenie 5, do oceny

Screenshot_20250523-183803.jpg

call of duty zombies GIF by Omaze

Opublikowano
1 godzinę temu, RafalR napisał:

Budżet to 6 tysięcy, może 7. Głównie gierki, ale też szukam sprzętu długofalowego, zarówno do gier jak i programowania i innych rzeczy. Szczerze mówiąc mi dość solidnie zależy na jednej firmie, nie patrzę też na dźwięk w stopniu jakimś bardzo mocnym - aio wybrałem bo wiem, że 7700x lubi temperatury.

Czyli komputer uniwersalny z naciskiem na gaming. 7700X nie lubi temperatur, on jest tak zbudowany, że ma pchać max co się da, wybór go względem 7700 nie da Ci nic więcej niż przepalenie 300 PLN i większe temperatury. To nie Intel, że bez dodatkowej magicznej literki "K" (tu "X") masz poblokowany procesor.

1 godzinę temu, RafalR napisał:

Ogólnie chciałbym zejść z konfiguracji Intel - NVIDIA, dotychczas byłem zadowolony, ale zauważyłem, że po prostu obecnie AMD technologicznie bije Intela i Nvidie.

W żadnym wypadku AMD nie bije technologicznie NVIDII, może im dorówna z kolejną generacją GPU i nową architekturą, która będzie zunifikowana - UDNA. AMD ma kilka modeli wartych polecenia względem modeli NVIDII, ale AMD nie ma czego szukać w high-endzie.

Widzę, że wybrałeś monitor 27" 1080p - 1080p na 27" i więcej wygląda jak "rozmazane", na którym można liczyć piksele jeśli siedzisz bliżej niż metr od monitora, PPI (pixels per inch) jest bardzo niski.

Moja propozycja: https://www.morele.net/inventory/info/f8a93553/

• AMD Ryzen 7 7700
  • Thermalright Peerless Assassin 120 SE ARGB
  • Gigabyte B850 Gaming X WIFI 6E
  • Adata XPG Lancer Blade RGB (2x16GB) 6000MT/s CL30
  • Gigabyte RTX 5070 Windforce SFF
  • WD Black SN850X 1TB
  • Gigabyte UD850GM PG5 V2
  • Gigabyte C301 Glass

Alternatywnie, w innych sklepach: