Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!
Chciałbym zainwestować w stworzenie własnego serwera i mam na ten cel budżet do 10 tysięcy złotych. Sam nie mam dużej wiedzy technicznej w tym temacie – jestem raczej inwestorem niż specjalistą – dlatego szukam wsparcia i opinii osób, które się na tym znają.

Chodzi mi o serwer, który będzie solidną, długoterminową inwestycją – do zastosowań takich jak np. przechowywanie danych, uruchamianie usług, może mały hosting czy inne projekty IT. Nie zamykam się na konkretne rozwiązania – jestem otwarty zarówno na nowe, jak i używane komponenty, a także na zlecenie całego projektu komuś z doświadczeniem.

Jeśli macie jakieś rekomendacje co do sprzętu, konfiguracji, albo możecie polecić kogoś, kto się tym zajmuje kompleksowo – chętnie skorzystam z Waszej wiedzy!

Więcej info na priv na dc Bojler_123

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

fajnie, że chcesz zainwestować w taki projekt – 10k to naprawdę dobry budżet, żeby złożyć coś konkretnego, co posłuży na lata. Jeśli nie masz dużego doświadczenia technicznego, to serio warto dogadać się z kimś, kto ogarnia temat kompleksowo – czyli dobierze sprzęt, wszystko złoży, skonfiguruje i ogarnie pod twoje potrzeby.

Zastosowań, które wymieniasz, jest sporo, więc pewnie najlepiej sprawdzi się coś w miarę uniwersalnego – porządny serwer albo stacja robocza z opcją rozbudowy. W tej kasie da się kupić naprawdę solidny sprzęt, nawet klasy enterprise, szczególnie jeśli nie masz nic przeciwko używanym częściom (np. Dell PowerEdge, HP ProLiant, Lenovo ThinkStation itd.).

A jeśli chodzi o zyskowne tematy, to polecam - https://ekspertrozrywki.pl/oferta/dokumentacja-techniczno-ruchowa/

Edytowane przez Fioodor
Opublikowano
11 godzin temu, Fioodor napisał:

Cześć,

fajnie, że chcesz zainwestować w taki projekt – 10k to naprawdę dobry budżet, żeby złożyć coś konkretnego, co posłuży na lata. Jeśli nie masz dużego doświadczenia technicznego, to serio warto dogadać się z kimś, kto ogarnia temat kompleksowo – czyli dobierze sprzęt, wszystko złoży, skonfiguruje i ogarnie pod twoje potrzeby.

Zastosowań, które wymieniasz, jest sporo, więc pewnie najlepiej sprawdzi się coś w miarę uniwersalnego – porządny serwer albo stacja robocza z opcją rozbudowy. W tej kasie da się kupić naprawdę solidny sprzęt, nawet klasy enterprise, szczególnie jeśli nie masz nic przeciwko używanym częściom (np. Dell PowerEdge, HP ProLiant, Lenovo ThinkStation itd.).

Nie zgodzę się z Tobą. Jeśli nie ma wiedzy na ten temat to 10k to jest kropla w morzu potrzeb na postawienie serwera (mowa o serwerze metin2 jak w tytule tematu).

BxFcm1v.gif

Opublikowano

Niektóre świeżaki wydawały po 40k na serwery które padały w dniu startu bo wzięli np. technika co tylko udawał że ogarnia, więc +1 z tym 10k to będzie ciężko.

Na forum nie znajdziesz nikogo w sumie bo każdy dla siebie robi, zauważyłem że im mniejsza konkurencja tym lepiej w tym środowisku, dlatego nikt się nawet nie schyli po te pieniądze a osoby które się schylą to zwykli oszuści będą. Radzę uważać

Życie to fabuła. Przestałem bać się wyborów, bo i tak tylko wspomnienia zostają.

https://grzyb.ovh

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 21.05.2025 o 03:46, Fioodor napisał:

Cześć,

A jeśli chodzi o zyskowne tematy, to polecam - https://ekspertrozrywki.pl/oferta/dokumentacja-techniczno-ruchowa/geometry vibes

Dziękuję za radę, rozważę ją.