Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kto z Was jeszcze gra w ligę? Mam wrażenie, że już więcej osób ogląda jak ktoś gra w ligę niż samemu gra. Czy tylko mi się wydaje, że próg wejścia i liczba postaci w grze, sprawia, że coraz mniej świeżaków się decyduje? 

Opublikowano (edytowane)

Ja w sumie nie mam czasu na MMO, w tym roku grany tylko był Kingdom Come Deliverance 2 i przednio się bawiłem - polecam!

Natomiast jak znajdę czas i najdzie ochota, a premiery żadnej nie ma, to odpalam DayZ lub WoT.

Lige grałem sporo, jeszcze wtedy Amumu był OP, ale nigdy się jakoś nie wyskillowałem, góra do złota II doszedłem i nie byłem się w stanie dalej przebić.

Znam w IRL parę osób co osiągało tam platyny i nawet jednego diamenta, to widocznie coś ze mną jest nie tak xD

O, pamiętam jeszcze jeden ważny aspekt, jak w to grałem to cały czas miałem zły humor i chodziłem wk*rwiony.

Edytowane przez Matesh

:makka: Wszystkie assety nasze są, leaking prawem, a nie towarem :makka:

Opublikowano

Ja przestałem grać w Ligę kiedy widziałem, że to nie dla mnie jest. Swego czasu dużo mainowałem ADC i MID'a, na support wchodziłem jak musiałem ale nie miałem problemów z żadną rolą w grze. Ogólnie teraz Liga poszła w złą stronę, zabrali możliwość zdobywania bohaterów ze skrzynek, tylko za walutę w grze i drop tejże waluty też znerfili więc próg wejścia jest obecnie gigantyczny bo jak nie grasz topką championów to nie pograsz. Zanim nowy gracz uzbiera walutę na postacie to mija zbyt dużo czasu i rezygnuje. Gdybym miał teraz wejść w gierkę od zera to bym nawet nie próbował. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Kiedyś grałem teraz osobiście już nie wolę pograć ze znajomymi w Diablo Immortal jakoś lepsza :)

Legenda
Opublikowano

Wyłącznie TFT albo Arenka. A jeśli już oglądać, to Dota 2 jest ciekawsza.

exModerator Metin2 | exModerator DOTA

Opublikowano

Gra ma wciąż sporo aktywnych graczy, ale nowych bardzo mało dochodzi, bo ostatnimi latami liga mocno odpycha i ma wysoki próg wejścia, zgadza się. Od siebie jeszcze powiem, że zaobserwowałem popsuty matchmaking i na normalach dobiera nowych graczy z jakimiś masterami+, wiadomo jaki jest fun z takich gier xD

Sam skończyłem w to grać z ponad pół roku temu i nie planuje raczej powrotu. Myślę, że coraz więcej graczy również odchodzi, bo to widać po statystykach z tamtego roku:

firefox_31YcQyYwkg.png

Opublikowano
13 minut temu, Zarax napisał:

Gra ma wciąż sporo aktywnych graczy, ale nowych bardzo mało dochodzi, bo ostatnimi latami liga mocno odpycha i ma wysoki próg wejścia, zgadza się. Od siebie jeszcze powiem, że zaobserwowałem popsuty matchmaking i na normalach dobiera nowych graczy z jakimiś masterami+, wiadomo jaki jest fun z takich gier xD

Sam skończyłem w to grać z ponad pół roku temu i nie planuje raczej powrotu. Myślę, że coraz więcej graczy również odchodzi, bo to widać po statystykach z tamtego roku:

firefox_31YcQyYwkg.png

Poprawmy wypowiedź - zostałeś zbanowany, a nie skończyłeś grać 

Opublikowano

Nie no grać dla rankingu w 2025 to trochę XD Jak zagrać od czasu do czasu to jak wejdzie URF czy Arena co jest teraz. Ciekawy też jestem tego nowego trybu co ma się pojawić na przestrzeni kilku tygodni.

Opublikowano

Osobiście w LoL-a przestałem grać dawno temu z powodu braku czasu, mimo to przez kilka następnych lat aktywnie śledziłem europejski e-sport. Po wyrzuceniu Jankosa z G2 straciłem drużynę do kibicowania, więc z czasem przestało mnie to emocjonować i odpuściłem, chociaż czasami włączę na YT skrót z jakiegoś ciekawszego meczu. Nie ma się natomiast co oszukiwać, Liga jest kompletnie nieprzyjazna dla nowych graczy, bardzo toksyczna społeczność, względnie częste zmiany rozgrywki i wszechobecne smurfy, które odbierają jakąkolwiek przyjemność z rozgrywki. Nikt o zdrowych zmysłach nie myśli nawet o zaczynaniu w 2k25 swojej przygody z tą grą.

Opublikowano

Kiedyś w ligę grało sie wiecej, a teraz to tak rekreacyjnie z 4/5 meczów w tygodniu przeważnie zagram dla zabawy. Chociaż powinienem mieć lepsza zabawę aniżeli gra w Lige 😀 

Opublikowano

Ja w ligę grałem od 2 sezonu, zakończyłem jakoś w 2016 roku. Jakoś z rok temu pobrałem na nowo i nie mogłem się połapać co z czym, jakieś skrzynki itd i się okazało, że moje wcześniej kupione skiny za PLN są już nic nie warte bo większość graczy ma skinów natrzaskane z zwykłych gier. Teraz tylko raz na jakiś czas zagram ARAMa dla chillu 😅

d5bkqz6-65cc8f5d-0cd6-44e8-8ee9-57967e50

Opublikowano
16 godzin temu, elAzra3L napisał:

Ja w ligę grałem od 2 sezonu, zakończyłem jakoś w 2016 roku. Jakoś z rok temu pobrałem na nowo i nie mogłem się połapać co z czym, jakieś skrzynki itd i się okazało, że moje wcześniej kupione skiny za PLN są już nic nie warte bo większość graczy ma skinów natrzaskane z zwykłych gier. Teraz tylko raz na jakiś czas zagram ARAMa dla chillu 😅

Skiny nigdy nie były nic warte bo nie da sie nimi handlować.

Opublikowano
2 godziny temu, king hajzu napisał:

tak samo przecież jak konta są nic nie warte bo teoretycznie nie można nimi handlować 😉 a znam osoby, które sprzedawały konta nawet na allegro z skinami i to nie po 50zł tylko w kwoty idące w setki złotych.

Opublikowano
4 godziny temu, king hajzu napisał:

Jak konto ma jakiegoś rzadkiego skina, którego nie da się już zdobyć (Black Alistair, Pax Jax) to po prostu sprzedaje się konto jako „skina”

Opublikowano

League Of Legends powoli się kończy grałem dużo w S3 - S7 i siedziałem w High Elo czy czasami sobie smurfowałem w diaxie. Kiedyś w tej grze nie było takiej toksyczności jak wróciłem w S10 / S11 by sobie chwilę pograć to się za głowę złapałem zachowanie ludzi i ich chorobami gdzie się obrażają bo się raz wywalili z własnej winy. Dużo ludzi teraz odchodzi od tej gry.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dokładnie Liga ożywi serwer, dodatkowo proponuje na waszym DC stworzyć jakąś kategorie do szukania ludzi na flex/soloduo co też ożywi Discorda 🙂 , trzeba patrzeć na każdą grę która aktualnie jest grana. Osobiście taki dział na forum sprzedaż/kupno kont też by dal rade 🙂 

questmu.gif

Opublikowano
W dniu 10.05.2025 o 22:50, NeonPL napisał:

dokładnie Liga ożywi serwer, dodatkowo proponuje na waszym DC stworzyć jakąś kategorie do szukania ludzi na flex/soloduo co też ożywi Discorda 🙂 , trzeba patrzeć na każdą grę która aktualnie jest grana. Osobiście taki dział na forum sprzedaż/kupno kont też by dal rade 🙂 

Przy serwerach discordowych takich jak lolpl czy valorantpl gdzie jest x tysięcy[kilkadziesiąt tysięcy] osób jakiś kanał na discordowym serwerze z ledwo dychającego forum raczej nic tu nie pomoże. :] 

Opublikowano

Na ten moment szczerze nie widzę alternatywy. A bez alternatywy będzie nawet sztucznie podtrzymywana na życiu. Ale teraz to i tak najpopularniejsza gra czy Nam się podoba czy nie.

Sam osobiście już nie gram, ale znajomi dalej naparzają

Opublikowano

Liga to narkotyk, co jakiś czas nawołuje do zagrania. Na miejsce jednego który kończy z ligą przychodzi dwóch nowych.

Opublikowano (edytowane)

Gram od czasu do czasu, ale też mam wrażenie, że coraz mniej nowych osób wchodzi do LoL-a. Ilość bohaterów, itemów i mechanik potrafi przytłoczyć, a próg wejścia jest wyższy niż kiedyś. Jak ktoś nie grał wcześniej, to teraz ciężko się wkręcić bez kogoś, kto wszystko pokaże.

No i chyba trochę prawda, że więcej ludzi woli oglądać – czy to streamerów, czy pro scenę – niż samemu się męczyć w soloQ 😅 A jak widzicie to - https://e-kominki24h.pl/kominy ?

macie jakieś doświadczenie? 

Edytowane przez Fioodor
Opublikowano
W dniu 17.05.2025 o 22:28, Fioodor napisał:

próg wejścia jest wyższy niż kiedyś. Jak ktoś nie grał wcześniej, to teraz ciężko się wkręcić bez kogoś, kto wszystko pokaże.

Ojj ja właśnie debatowałem ostatnio na ten temat i stwierdziliśmy, że właśnie to kiedyś było ciężej.

Teraz dla takiego nowego gracza są dostępne strony internetowe z coutner pickami, buildami, runami - kiedyś może też tak było ale jak sobie przypomnieć minimalizowanie lola podczas gry to było modlenie się, żeby gra włączyła się ponownie z paska :D

Teraz wchodzi taki nowy gracz do gry, ma propozycje run z automatu do postaci, idzie do jungli to nawet pokaże mu po kolei cyferki gdzie ma iść, itemy na start są już sugerowane, tak samo sugerowane są itemy w trakcie trwania meczu adekwatne do przeciwników w przeciwnej drużynie. Na pasku wudowany już timer za ile pojawiają się stwory w jungli, darmowe totemy czy jak to się tam nazywa na start.

Porównując start w tych czasach nowego gracza a w czasach kiedy lol był na sezonie 1-3 to według mnie  bez porównania. Kiedyś się wchodziło do gry, trzeba było kombinować jakie itemy kupować, biec z tego spawnu wolnym krokiem a nie z turboboostem, rozkminiać kiedy będzie się respił smok, baron, blue. Kiedyś było lepiej a na pewno bardziej gra wciągała.

A no i wracając do tematu skinów to kieeeedyś mieć skina - wowowwow każdy się jarał, że fajny, że super. A teraz? 'Kurde, gość nie ma skina, niemożliwe.'

Ja najbardziej chyba jednak ubolewam nad brakiem trybu 3vs3 <3

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Taki urok gier MOBA, czyli strategicznych. Ilość mechanik, które można wykorzystać w Lidze, aby uzyskać przewagę, jest kosmiczna. Wystarczy pooglądać kilka analiz profesjonalnych gier i statystyczny gracz tej gry o 99% mógłby nie mieć pojęcia.
Albo ktoś gra dla funu i pyka sobie aramki czy normale ze znajomymi, albo gra dla rangi i wtedy stara się implementować to wszystko, co robią profesjonalni gracze. Próg wejścia zwiększa się dopiero od rang Mastera+ i to na serwerach typu EUW czy Korea. Do tego etapu pewnie każdy z odpowiednią ilością czasu i psychiki mógłby dojść na spokojnie jeszcze za swojego życia.