Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybory prezydenckie 2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ulubiony temat każdej rodzinnej biesiady, więc chętnie porozmawiam na luźny temat odnośnie wyborów prezydenckich 2025 w Polsce. Jak wiadomo, mamy zgłoszonych blisko 13 zarejestrowanych kandydatów:

• Rafał TrzaskowskiPlatforma Obywatelska (Koalicja Obywatelska)

• Karol Nawrockibezpartyjny, popierany przez Prawo i Sprawiedliwość (PiS)

• Szymon HołowniaPolska 2050 (Trzecia Droga)

• Sławomir MentzenNowa Nadzieja (Konfederacja Wolność i Niepodległość)

• Magdalena BiejatNowa Lewica (popierana przez PPS i Unię Pracy)

• Adrian ZandbergPartia Razem

• Grzegorz BraunKonfederacja Korony Polskiej (popierany przez Kongres Nowej Prawicy i PolExit)

• Joanna Senyszynbezpartyjna (popierana przez Stowarzyszenie Demokratyczne)

• Krzysztof Stanowskibezpartyjny

• Marek JakubiakFederacja dla Rzeczypospolitej (popierany przez Kukiz'15 i Wolność i Dobrobyt)

• Maciej Maciakbezpartyjny (popierany przez Ruch Dobrobytu i Pokoju)

• Marek WochBezpartyjni Samorządowcy (popierany przez Alternatywę Społeczną i Unię Słowiańską)

• Artur Bartoszewiczbezpartyjny

Dla urozmaicenia zabawy zachęcam do zrobienia sobie https://latarnikwyborczy.pl/ i dodania screena na ile faktycznie traf jest w wasze gusta polityczne oraz ogólnej dyskusji nad przyszłością Prezydenta Polski. Wiadomo, że aktualnie wyścig toczy się pomiędzy Trzaskowskim i Nawrockim, aczkolwiek Mentzen depcze po piętach Nawrockiemu - czy to dobry znak, że młodzi coraz bardziej interesują się polityką?

k4L2ZMS.png

Opublikowano
4 minuty temu, Blaaszka napisał:

Wiadomo, że aktualnie wyścig toczy się pomiędzy Trzaskowskim i Nawrockim, aczkolwiek Mentzen depcze po piętach Nawrockiemu - czy to dobry znak, że młodzi coraz bardziej interesują się polityką?

Nie rozpędzałbym się z tym deptaniem po piętach, bo ostatnio to bardziej spadki zalicza i na moje to na ostatniej prostej jeszcze Hołownia go prześcignie. 

Opublikowano
5 minut temu, harnaś napisał:

Nie rozpędzałbym się z tym deptaniem po piętach, bo ostatnio to bardziej spadki zalicza i na moje to na ostatniej prostej jeszcze Hołownia go prześcignie. 

Nie no, Hołownia raczej nie podjedzie tak wysoko jak Mentzen, jakoś ogólnie cicho idzie ta kampania na tle Mentzena, którego wszędzie jest pełno. Co prawda fakt - Hołownia ma mocne riposty wypracowane przez lata jako komik Mam Talentu, ale tak to nie widziałbym go w drugiej turze. 

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Moim zdaniem Mentzen patrzy przyszłościowo, śmieją się z niego że na jego wiecach pojawiają się dzieci na hulajnogach ale zapominają, że za 5 lat to oni będą mieć już 18 lat. Młodzi ludzie chcą czegoś nowego nawet nie patrząc na konsekwencje. Ich rodzice przez całe życie narzekają, jak nie na PiS to na PO a za 4 lata w drugą stronę. Chcą czegoś nowego, kogoś kto przemawia do nich przez tiktoka bo jest im po prostu bliższy. Więc podsumowując teraz raczej szans nie ma ale w przyszłości może trochę zawojować.

Opublikowano

Młodzi zawsze się interesowali polityką w takim samym stopniu, faceci bardziej, kobiety mniej.

Byłem na wiecu Mentzena i było tam też sporo starszych osób, nie wybijali się na wierzch sami młodzi, raczej był to standardowy tłum - wymieszany wiekowo i płciowo.

Gdybym miał głosować w osobistym interesie, to postawiłbym na Trzaskowskiego, ponieważ jestem w partii (dlatego też nie będę tu nic agitować na forum i tworzyć swoich dyskusji). Natomiast, zapoznałem się głębiej z kandydaturą Biejat i urzeka mnie to, że nie jest skorumpowana i zniszczona przez politykę. Wiele osób mówi, że "jeszcze" nie jest.

Wierzę też w jej obycie z realnymi problemami kraju, bo o budowie elektrowni atomowej każdy może mówić. Jednak ona podczas debaty wskazała, że należy wyremontować linie przesyłowe na terenie kraju, a to oznacza, że nie jest populistką - bo one faktycznie są w tragicznym stanie i aktualnie mają problem z obsługą naszego kraju. Dla mnie ta kobieta zdaje sobie sprawę z realnych problemów i wyzwań jakie stoją przed rządem. Nie wykluczone, że to właśnie na nią oddam głos z czystym sumieniem.

:makka: Wszystkie assety nasze są, leaking prawem, a nie towarem :makka:

Opublikowano

Myślę że każdy Polak pragnie żyć w przyzwoitych warunkach niech będzie taki prezydent który pozwoli na takie warunki każdemu 🙂

Opublikowano
24 minuty temu, Noresta napisał:

ale zapominają, że za 5 lat to oni będą mieć już 18 lat

I wyrosną z tych poglądów. Dosłownie te samą gadkę przerabialiśmy już wiele razy w przypadku Korwina i jego tworów politycznych. 

Wiadomo, że młodzi ludzie chcą zmiany, nie dziwie się, bo ile można wałkować ciągle to samo, ale raczej tej "nadchodzącej zmiany" nie szukałbym u Mentzena, a bardziej jakiś Hołownia czy nawet Razemki jak się w końcu ogarną i zaczną poważnie podchodzić do sprawy. 

Co do samych wyborów, nie zdziwiłbym się, gdyby Trzaskowski przepierdolił te wybory mimo, że aktualnie w sondażach prowadzi. Jego kampania jest strasznie bezpłciowa i zalicza dużo medialnych wpadek (debata-ustawka i druga, na której się nie pojawił, brak pojawienia się w Kanale Zero itd). Można zauważyć od jakiegoś czasu, że jego poparcie spada na rzecz Hołowni, Biejat czy Zandberga i jak dojdzie do drugiej tury, to Ci, którzy od niego uciekli na rzecz innych kandydatów po prostu na wybory w znaczącej ilości nie pójdą i Nawrocki wygra głosami Konfiarzy.  
Ta jego kampania ogólnie wygląda tak, jakby jego sztab go sabotował, albo po prostu tacy nieudolni ludzie tam pracują. 
Szkoda, że finalnie nie padło na Sikorskiego. 

Opublikowano
2 minuty temu, harnaś napisał:

Ta jego kampania ogólnie wygląda tak, jakby jego sztab go sabotował, albo po prostu tacy nieudolni ludzie tam pracują. 
Szkoda, że finalnie nie padło na Sikorskiego. 

Jestem w tym bagnie, tu w strukturze jest za dużo starych dziadków, nie dbali o rotacje pokoleniową.

Myśleli, że są nieśmiertelni i będą żyć wiecznie, dopiero teraz się budzą, kiedy ich główny konkurent ma potworzone całe kasty w województwach - składające się ze starych szefów, ale poniżej szefów wszyscy koordynatorzy są młodzi, nie starsi niż 50 lat i mają biznesy, które są ze sobą pospinane i robią ogromną kasę na deweloperce.

To jest całkowicie inny poziom prowadzenia polityki i partii, niestety PO do pięt nie dorasta PiS 🤡

Także z Tuska taki średni strateg, władze odbił fartem i jej nie utrzyma ze swoimi emerytami, którzy własne imiona zapominają, a młodzi jeżdżą starymi fiatami punto i rozwożą banery.

Tymczasem PiSowski młodzik, top wykształcenie, kilka spółek i zastanawia się co wyklikać w konfiguratorze mercedesa, żeby był jak najdroższy i robił za koszta działalności.

Nawet CMS nie ma do sterowania kampanią, to jest pogrzeb tej partii i dogorywanie, jak ryba bez tlenu będzie do kolejnych wyborów. Koalicja PiS + Konfa pozamiata i nie będzie co zbierać, a PO już nikt w sejmie nie zaufa 🙂

:makka: Wszystkie assety nasze są, leaking prawem, a nie towarem :makka:

Opublikowano
9 godzin temu, harnaś napisał:

I wyrosną z tych poglądów. Dosłownie te samą gadkę przerabialiśmy już wiele razy w przypadku Korwina i jego tworów politycznych. 

Tylko, że różnica między Korwinem a Mentzenem jest spora. O ile Korwin słynie z tego, że jest po prostu memem i słynie raczej z tego, że jego występy są jedną wielką prowokacją to Mentzen stara się wszystkie swoje wypowiedzi w jakiś sposób argumentować. Jest też przedsiębiorcą i to Ci przedsiębiorcy na niego będą głosować, jest to polityk dla którego polityka to nie zawód i ma własne źródła utrzymania. Młodzi ludzie widzą w nim przyszłość. Młody, pełny energii, taki który idzie z duchem czasu. Druga sprawa, że cała Europa skręca w prawo. Ludzie w Polsce nie chcą sytuacji, która dzieje się na zachodnich ulicach i jego gadka bardzo się w to wpasowuje. Natomiast co do populizmów, zawsze się dobrze sprzedawały i będą się dobrze sprzedawać, bo najprostsze hasła trafiają do mas. Hołownia jest już stracony na starcie, będzie kojarzony tylko z telewizyjną pacynką. Sam nie wiem na kogo będę głosować. Z jednym zgadzam się z Mentzenem z drugim z Zandbergiem a trzecim jeszcze z kimś innym z tego całego cyrku.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.05.2025 o 01:37, Maja.. napisał:

Zdecydowanie każdy tylko nie Trzaskowski

Zdecydowanie każdy tylko nie Nawrocki

Opublikowano
12 godzin temu, Crossnix napisał:

Zdecydowanie każdy tylko nie Nawrocki

Jeżeli mówisz poważnie, to chyba logiczne myślenie nie jest twoją mocną stroną xd

Opublikowano
11 godzin temu, PanGałganek napisał:

Jeżeli mówisz poważnie, to chyba logiczne myślenie nie jest twoją mocną stroną xd

o! a rozwiniesz swoją myśl czy tylko tak rzucisz? Czemu tak uważasz? To może jakąś konstruktywną wymianę zdań poprowadzimy.

W jakich aspektach Nawrocki wg. Ciebie jest najlepszym wyborem?

Wrzuciłbym najpierw swoje argumenty, ale to ty uważasz, że mam problemy z logicznym myśleniem. Chętnie je odbiję przykładami 🙂

Opublikowano
22 minuty temu, Crossnix napisał:

o! a rozwiniesz swoją myśl czy tylko tak rzucisz? Czemu tak uważasz? To może jakąś konstruktywną wymianę zdań poprowadzimy.

Wrzuciłbym najpierw swoje argumenty, ale to ty uważasz, że mam problemy z logicznym myśleniem. Chętnie je odbiję przykładami 🙂

A mi przedstawisz swoje argumenty za Trzaskowskim? 

Opublikowano

Możemy spróbować 🙂

Wiesz, ‘za’ w pełni nie jestem. Natomiast w aktualnej sytuacji jest moim wyborem kosztem Nawrockiego.

u Trzaskowskiego mam spójną wersję z rozwojem gospodarczym, aktualizacją prawa aborcji/in vitro, porządek w podatkach, program 2 na 1 i próba zrobienia z Podlasia czegoś więcej.

Uważam, że z nim mamy szansę na rozwój, deregulacje, ułatwienia w prowadzeniu działalności gospodarczej.

Emigracja z innych krajów do Nas - jestem totalnie przeciw. Ale opozycja przecież wpuszczała ich po cichu biorąc pieniądze do kieszeni, to niech już będzie regulowane, a nie kolejny machloj.

Nawrocki natomiast mówi o kilku rzeczach.

Likwidacja zielonego ładu? Totalnie przeciwko, ale ten zielony ład zagwarantował Nam PIS. To jak plucie w twarz gdy ktoś mówi, że zabierze Ci coś co sam Ci zgotował. Nie wierzę w tę bzdurę.

Obniżenie cen prądu? – Czemu spółka powołana do budowy elektrowni tyle lat bierze pieniądze, a nic się nie dzieje? No bo trzeba dużo mówić i dużo przepalać pieniędzy.

Mamy wysokie ceny bo przez tyle lat z energią nic nie zrobili. Ci sami ludzie którzy będą go prowadzić przez prezydenturę.

Kolejna waloryzacja emerytur – tragedia. Kiedy skupienie się na rozwiązaniu problemu dzietności i ludzi młodych zamiast kupowania wyborców?

Wszechobecny kościół – totalnie przeciwko, świry kościelne to najgorszy sort. Pana Boga wielbią, a podstaw ekonomii nie znają.

A siebie podsumowuje sam Karol, gubiąc się w odpowiedziach, w ciągu miesiąca 3 czy 4 wersje o mieszkaniu. Brak kultury w programach wyborczych, brak konkretnych odpowiedzi, gada ale o niczym, wymija trudne pytania. Nawet test na narkotyki zrobił.. 3dniowy, 3dni po debacie... On jest dla mnie jak taki klaun, tylko go nie pomalowali.

Szczerze? To chyba on mnie przekonał finalnie, aby na niego nie głosować.

A tak ogólnie to chciałbym, aby prezydent godnie reprezentował Nasz Kraj.

Umiał się wypowiedzieć i był w stanie coś załatwić na arenie międzynarodowej.

Tematów jest od groma, tak naskrobałem co mi tam pierwsze przyszło do głowy.

Opublikowano

Połowa rzeczy o których pieprzy jeden i drugi kretyn nie jest w kompetencjach prezydenta, bo nie mamy systemu prezydenckiego - mogą sobie mówić i tak tego nie zrealizują.

Polskę obowiązuje Pakt Migracyjny i czy ktoś chce czy nie chce - będziemy brać nielegalnych imigrantów albo płacić kary - oni sobie mogą mówić co chcą, ale nie zmienią tego co jest w traktatach, które podpisała jedna czy druga partia plemienna.

1 godzinę temu, Crossnix napisał:

Czemu spółka powołana do budowy elektrowni tyle lat bierze pieniądze, a nic się nie dzieje? No bo trzeba dużo mówić i dużo przepalać pieniędzy.

Zapytaj o to premiera Tuska - to on powołał tę spółkę w 2009 roku, a w 2008 roku zapowiadał budowę dwóch elektrowni - do końca rządów PO-PSL nie wybrano ani wykonawcy, ani lokalizacji, ani nie ogłoszono przetargu na dostawę reaktorów. Minęło od tego czasu 16 lat i nadal nie mamy ani jednej EJ. Takie spółki były, są i będą tworzone, żeby wyciągać pieniądze publiczne, które służą potem finansowaniu kampanii wyborczych i nie tylko.

Rządy idiotów doprowadziły do tego, że ten kraj wymaga głębokich reform konstytucyjnych wraz z reformą lub zmianą systemu politycznego, bo aktualny w dzisiejszych czasach jest niewydolny, co prowadzi do stosowania nadużyć. Ten system nie działa tak jak powinien, bo różne partie polityczne mają swój interes partyjny ponad interesy narodu czy też państwa. Dziś mamy wybór między jednym rakiem a drugim rakiem - wybór finalnie zakończy się bez chemioterapii (głębokich reform państwa) przerzutami i zgonem pacjenta.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Crossnix napisał:

Pewnie. Od razu wspomnę, że jeden jak i drugi nie nadaje się na to stanowisko. Tak samo jak PIS I PO to jeden syf, z tym że jeden z nich jest mniejszym zagrożeniem dla nas.

Co nas czeka, jeżeli to Trzaskowski zostanie prezydentem.

1) W niedalekiej przyszłości, Złoty zostanie zastąpiony Euro. Wiem, narracja Trzaskowskiego się zmieniła, że nie mają w planach tego robić, bo ,,czasy się zmieniły'' a tak naprawdę to są puste słowa, które za chwilę zostaną wycofane ponownie używając zwrotu ,,czasy się zmieniły''

2) Absolutna kontrola i cenzura w Internecie i w życiu realnym. Wolność słowa w całkowitym tego słowa znaczeniu przestanie istnieć.

3) Całkowite podporządkowanie się Unii Europejskiej. ,,Reprezentowanie'' Polski zejdzie na dalszy plan, a głównym celem będzie robić tak, jak sobie zażyczą. Na dobrą sprawę Polski jako państwa już nie będzie. 

3a) Doskonały przykładem na potwierdzenie tego jest sytuacja z Rumunii. Sfałszowane wybory aby wygrał ,,ich Trzaskowski''. W skrócie ledwo co wybrali prezydenta a już ruszył pakt migracyjny.

4) Punkt 3, z dodatkową adnotacją, że Polska będzie podporządkowana Niemcom. Dokładnie widać, jakie stosunki są między PO a Niemcami i nie ma tutaj mowy o stosunkach dla dobra obu państw. Zagraniczne firmy chętnie będą przejmować polski rynek, a polskie firmy masowo będą upadać co już od jakiegoś czasu się dzieje, a to tylko przyśpieszy ten proces. 

5) Za rządów PO i PSL dług publiczny rósł dużo bardziej niż za PIS'u. PO przez 2 lata zadłużyło Polskę bardziej niż PIS przez 8 lat. 

6) Całkowita kontrola wydatków. Wszystko pod przykrywką ,,kontrolowania'' nielegalnych transakcji, a tak naprawdę każde wydatki normalnych obywateli będą poddawane kontroli. Dążenie do wycofania gotówki

7) Płacenie więcej na Unię Europejską ( xD)

8 ) Chęć wdrożenia Ukrainy do Nato, co poskutkuje wysłaniem polskiego żołnierza na Ukrainę i osłabienie naszego kraju jednocześnie włączając się w wojnę z Rosją. To właśnie pokazuje, jak brak kompetencji może wpłynąć realnie na nasze życie. 

Jeszcze na pewno by się znalazło dużo więcej przykładów, ale na szybko przyszło mi tylko tyle do głowy.

W skrócie, jest to wybór między tym, czy Polska jako tako będzie dalej Polską, czy jej po prostu już nie będzie

Jeden jest pionkiem Tuska ( czytaj Niemiec w tym skrajnych lewaków), a drugi pionkiem Kaczora. 

PIS jaki jest każdy widzi, partia do której ma się więcej awersji, ale mimo to jest lepszym wyborem niż PO. 

Edytowane przez PanGałganek
Opublikowano
Godzinę temu, PanGałganek napisał:

7) Płacenie więcej na Unię Europejską ( xD)

Polska nie jest płatnikiem netto w UE, głównie na tym korzystamy dostając więcej niż wpłacamy. Tu akurat polityka względem UE "dej, no dej" działa bardzo skutecznie i z tego też powodu musimy iść na ustępstwa względem UE. Przecież nie dają nam tych pieniędzy z dobroci serca... Gdybyśmy byli płatnikami netto jak Niemcy to pewnie mielibyśmy więcej do powiedzenia w UE.

Godzinę temu, PanGałganek napisał:

8 ) Chęć wdrożenia Ukrainy do Nato, co poskutkuje wysłaniem Polskiego żołnierza na Ukrainę i osłabienie naszego kraju jednocześnie włączając się w wojnę z Rosją. To właśnie pokazuje, jak brak kompetencji może wpłynąć realnie na nasze życie. 

Jeszcze na pewno by się znalazło dużo więcej przykładów, ale na szybko przyszło mi tylko tyle do głowy.

Ukraina nie może wejść do NATO dziś, ani jutro, ani pewnie za 5 lat, natomiast powinniśmy dążyć do włączenia Ukrainy do NATO - wynika to z jasnego celu strategicznego naszego kraju, zapoczątkowanego już przez Piłsudskiego - stworzenia buforu strategicznego między Polską a Rosją. Nie trzeba być strategiem wojennym, żeby wiedzieć, że wojny najlepiej prowadzić cudzymi rękoma i na cudzym terenie. Poza tym artykuł 5 NATO nie mówi nic o konieczności wysłaniu żołnierzy...

Artykuł 5 sojuszu brzmi tak, a nie tak jak sobie wielu w Polsce myśli:

Cytat

Strony zgadzają się, że zbrojna napaść na jedną lub więcej z nich w Europie lub Ameryce Północnej będzie uznana za napaść przeciwko nim wszystkim i dlatego zgadzają się, że jeżeli taka zbrojna napaść nastąpi, to każda z nich, w ramach wykonywania prawa do indywidualnej lub zbiorowej samoobrony, uznanego na mocy artykułu 51 Karty Narodów Zjednoczonych, udzieli pomocy Stronie lub Stronom napadniętym, podejmując niezwłocznie, samodzielnie jak i w porozumieniu z innymi Stronami, działania, jakie uzna za konieczne, łącznie z użyciem siły zbrojnej, w celu przywrócenia i utrzymania bezpieczeństwa obszaru północnoatlantyckiego.

O każdej takiej zbrojnej napaści i o wszystkich podjętych w jej wyniku środkach zostanie bezzwłocznie powiadomiona Rada Bezpieczeństwa. Środki takie zostaną zaniechane, gdy tylko Rada Bezpieczeństwa podejmie działania konieczne do przywrócenia i utrzymania międzynarodowego pokoju i bezpieczeństwa.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Anhin napisał:

Ukraina nie może wejść do NATO dziś, ani jutro, ani pewnie za 5 lat, natomiast powinniśmy dążyć do włączenia Ukrainy do NATO - wynika to z jasnego celu strategicznego naszego kraju, zapoczątkowanego już przez Piłsudskiego - stworzenia buforu strategicznego między Polską a Rosją. Nie trzeba być strategiem wojennym, żeby wiedzieć, że wojny najlepiej prowadzić cudzymi rękoma i na cudzym terenie. Poza tym artykuł 5 NATO nie mówi nic o konieczności wysłaniu żołnierzy...

No tak, tylko jak Ukraina wejdzie do NATO, to w przypadku gdy prezydentem zostanie Trzaskowski, wyśle nasze wojsko na Ukrainę. To co napisałeś, to jest tylko ,,twoja'' wizja, a wizja prezydenta będzie taka, że właśnie w takim przypadku polski żołnierz zostanie wysłany na Ukrainę. 

Edytowane przez PanGałganek
Opublikowano

Ukraina nie musi być w NATO, żeby Polska wysłała z innymi krajami wojska na Ukrainę. Może to zrobić pod egidą ONZ w ramach misji stabilizacyjnej. Jak będzie trzeba to taką zgodę wyda i Trzaskowski i Nawrocki - nie wiem czemu mam dawać wiarę, że to co mówią te pachołki dwóch zakłamanych partii plemiennych jest jakąś gwarancją czegokolwiek. Nieważne, który wygra - w kraju nadal będzie legislacyjny burdel, wprowadzanie zielonych ładów, paktów migracyjnych i innych cudów, których "miało nie być, bo obiecali".

Opublikowano
19 godzin temu, Anhin napisał:

Zapytaj o to premiera Tuska - to on powołał tę spółkę w 2009 roku, a w 2008 roku zapowiadał budowę dwóch elektrowni - do końca rządów PO-PSL nie wybrano ani wykonawcy, ani lokalizacji, ani nie ogłoszono przetargu na dostawę reaktorów. Minęło od tego czasu 16 lat i nadal nie mamy ani jednej EJ. Takie spółki były, są i będą tworzone, żeby wyciągać pieniądze publiczne, które służą potem finansowaniu kampanii wyborczych i nie tylko.

A zgadzam się, oczywiście. Błędny argument-do kosza. Tutaj dwie strony równe dla mnie. Można go pominąć.

W kwestii NATO to i tak uważam, że Nasi żołnierze mogą trafić na front. A i tak zawsze lepiej żeby Nasi walczyli na terenach UA niż PL.

Myślę, że kwestia wojny to temat który chcemy uniknąć, ale się go nie da.

I jak nie przepadam za UA(bandera mi pół rodziny wystrzelała) to i tak uważam, że musimy walczyć o ich wstąpienie i zakończenie konfliktu jak najdalej od Naszej granicy.

Nawet jak UE jest dla Nas może nie korzystna w każdym aspekcie to musimy iść za nimi cały czas. Kraj powinien w międzyczasie budować gospodarkę, zaplecze wojenne i szkolić specjalistów. A, że my tego nie robimy odpowiednio szybko to na ten moment ich nie zostawimy. 

15 godzin temu, PanGałganek napisał:

3) Całkowite podporządkowanie się Unii Europejskiej. ,,Reprezentowanie'' Polski zejdzie na dalszy plan, a głównym celem będzie robić tak, jak sobie zażyczą. Na dobrą sprawę Polski jako państwa już nie będzie. 

3a) Doskonały przykładem na potwierdzenie tego jest sytuacja z Rumunii. Sfałszowane wybory aby wygrał ,,ich Trzaskowski''. W skrócie ledwo co wybrali prezydenta a już ruszył pakt migracyjny.

Rumunia ma archaiczny system, gdzie długo im schodzi liczenie głosów i jest duże pole do popisu. Byłem u nas kilka razy w komisji wyborczej, na prawdę trzeba zaangażować sporo osób, aby zmieniać głosy w chociażby jednej komisji.

Uważam, że bez mocnej międzynarodowej polityki nie załatwimy nic dla Polski. Chociażby teraz zaprzestali akceptować wnioski o azyl. Przecież ktoś to musiał załatwić na arenie międzynarodowej, bo inaczej powiedzą, że nie szanujemy praw człowieka.