Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno?

5500 do maksymalnie 6000

Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?

Pierwsza połowa paździenika

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

i5-9400f, rtx2060, 16GB ram, 1080p

Do czego ma służyć komputer?

Granie? Coś koło tego

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?

Nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

Raczej nie

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Przynajmniej jeden dysk tysionc ssd, może być sata idc. Team zieloni jeśli chodzi o GPU, a CPU wolałbym AMD

Czy części mogą być używane?

Wolałbym nie

Opublikowano

Koszyk: https://www.morele.net/inventory/info/86315f4e/

• AMD Ryzen 5 7600 OEM
  • Arctic Freezer 36 Black
  • Gigabyte B650 EAGLE AX
  • ADATA XPG Lancer Blade (2x16GB) 6000MT/s CL30
  • ASUS ProArt RTX 4070 SUPER OC
  • WD SN580 1TB NVMe
  • ADATA XPG Core Reactor II 750W
  • Phanteks XT Pro Ultra

Ceny mogą do czasu zakupu się zmienić, więc najlepiej się odezwać do mnie w celu aktualizacji koszyka.

Jak chcesz coś zmienić to daj znać, postaram się dostosować koszyk.

Opublikowano

Właśnie myślałem na początku żeby wziąć tańszą 4070 i do tego r5 7600x ale chyba nie warto, bo mnożnik w tym 7600 odblokowany to mogę go posmarować lekko w razie czego.
To był mój startowy koszyk https://www.morele.net/inventory/info/a553ef82/ bo żadne ledy gamingowe mnie nie interesują także rozciągnąłem budżet na aio. Nie wiem co o tym myślisz?

Opublikowano

Ryzen 5 7600X jest nieopłacalny, nie ma sensu go brać dopóki nie ma ceny równej 7600. AIO pod to CPU jest zbędne a jak już brać "usilnie" to kierowałbym się ku Liquid Freezer III (240mm kosztuje aktualnie 260 PLN).

Też mogłem dać jeden z tańszych modeli RTX 4070 SUPER, ale nie dałem z prostego powodu - kultura pracy jest mierna, jest gorsza od modelu Founders Edition, jedynym dobrym modelem z dwoma wentylatorami pod kątem kultury pracy jest ASUS Dual (nie Dual Evo), a tak to trzeba patrzeć na ProArta (nie wiem jak wypada Prime), czy JetStream, które oferują bardzo dobrą kulturę pracy.

Obudowy nie wybrałem ze względu na LED'y, a ze względu na różnice miedzy modelem XT Pro a XT Pro Ultra - ten drugi to 4 wentylatory w komplecie, jeden wentylator to za mało, można oczywiście dołożyć, ale koszt wyjdzie podobny. ARGB można wyłączyć (albo kompletnie odłączyć). Generalnie tutaj można wybrać jakąś inną obudowę.

Z MOBO można alternatywnie patrzeć na MSI B650M GAMING PLUS WIFI ze względu na wewnętrzny header USB-C 3.2 gen 2, który pozwoli wykorzystać USB-C 3.2 gen 2 (10 Gbit/s) w XT Pro Ultra, XT Pro ma USB-C 3.2 gen 1 (5 Gbit/s).

RAM dałem optymalny pod Ryzena (6000MT/s CL30). Zasilacz wybrałem ATX 3.0 ze względu na przewód 12VHWPR w zestawie (co eliminuje potencjalne problemy), poza tym nie ufam aż tak Supremo FM5, a MSI A-GL nie będę ładował, bo jest głośniejszy. Dodatkowo Core Reactor II ma certyfikat Cybenetics (https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2217/), a Supremo FM5 certyfikatu Cybenetics nie posiada.

Opublikowano

No i właśnie dlatego wolałem się zapytać jakiegoś prosa, dzięki wielkie za wytłumaczenie 🙂

No i właśnie dlatego wolałem się zapytać jakiegoś prosa, dzięki wielkie za wytłumaczenie 🙂

Opublikowano

Jakbyś chciał się naprawdę (bo masz budżet ponad te 6000 PLN) iść w 7600X to poinformuję, że za niewiele więcej masz Ryzena 7 7700 (różnica ok 50 PLN), który oferuje zdecydowanie więcej niż podbite zegary.

Core Reactor II już wybył, więc alternatywnie FSP Vita GM - https://www.morele.net/zasilacz-fsp-fortron-vita-gm-750w-ppa7507902-13263318/.

Opublikowano

Ten 7700 pod ta samą płyta będzie hulać no nie? I tak finalnie budżet ustale dopiero w październiku to może się uda doskrobać kilka żetonów do tego r7

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

UPDATE:

Oficjalny budżet 6500, cały budżet dostępny dopiero po 15 października. I tutaj pytanie do @Anhin. Czy kupować od razu po 15 października, czy początkiem listopada jest szansa na lepsze ceny?